Hoe optimistisch zijn politici over aantal zetels?

Het wordt druk op het stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze week werd bekend dat naast de zittende politieke partijen ook de nieuwkomers Denk, het Forum voor Democratie, Nieuwe Wegen en VNL landelijk verkiesbaar zijn. Zij hebben in elk van de twintig Nederlandse kieskringen genoeg ondersteuningsverklaringen verzameld om overal op de stembiljetten te komen.

Henk Krol Beeld ANP
Henk KrolBeeld ANP

Op het moment dat ik deze column schrijf zijn onder andere Artikel 1, GeenPeil, de Ondernemerspartij en de Piratenpartij nog bezig de laatste steunverklaringen te regelen. En ook de Partij voor de Niet Stemmers verwacht in de meeste kieskringen te mogen meedoen. Indrukwekkend, want je zou denken dat juist mensen die niet stemmen bijzonder weinig zin hebben om op het gemeentehuis te verklaren dat ze een politieke partij steunen.

Er zijn dus veel partijen om uit te kiezen en slechts 150 kamerzetels te verdelen. De afgelopen maanden bleken heel wat lijsttrekkers, kandidaten en andere politici nogal optimistisch over het aantal zetels dat hun partij zal halen.

Jacques Monasch van Nieuwe Wegen ziet grote mogelijkheden voor zijn links-conservatieve geluid en noemde twintig zetels haalbaar. Ook Henk Krol van 50Plus en Thierry Baudet van het Forum voor Democratie zetten in op twintig zetels. Hoppa, dat zijn er samen al zestig.

Voorzichtiger met voorspellingen is Sybrand Buma van het CDA. Hij zei in een interview dat het zeer wel denkbaar is dat hij straks premier wordt: 'Ik ga alleen niet zeggen hoeveel zetels we gaan halen.' Heel verstandig, want bij de vorige verkiezingen voorspelde Buma enthousiast dat het CDA 21 zetels zou halen. Het werden er 13. Ook Jesse Klaver van GroenLinks lijkt voorzichtig met uitspraken over zetels, maar heeft flinke ambities: 'Nederland heeft een premier nodig die vasthoudt aan zijn idealen, en die premier wil ik graag worden.'

Gelukkig zijn er genoeg anderen die wel harde cijfers noemen. Volgens Petra Stienen is het doel van D66 om 25 zetels te halen, Emiel Roemer wil zeker 22 zetels voor de SP, Felix Rottenberg ziet 21 zetels voor de PvdA en Gert-Jan Segers gaat met de ChristenUnie voor zeven zetels.

De tussenstand komt daarmee op 135 zetels. Dan is er nog een hele reeks partijen die iets bescheidener vijf of minder zetels voor zichzelf zien. Bij elkaar opgeteld komen we daarmee op 156 zetels. Dat zijn er al zes te veel, terwijl CDA en GroenLinks toch ook echt wat zetels zullen halen. Dat wordt klapstoelen neerzetten in de Tweede Kamer. Bovendien missen we nog de VVD en PVV. En laten deze twee partijen nu net uitgesproken hebben dat zij de grootste partij willen worden. Dat zijn dus nog eens tientallen zetels. Grofweg zitten we hiermee op zo'n 240 benodigde zetels.

En dan is er ook nog Peter Plasman van de Partij voor Niet Stemmers. Hij rekent op de 25 procent van de kiezers die normaal niet gaan stemmen: 'Als onze hele achterban op ons stemt, dus alle niet-stemmers, dan is dat goed voor 37 zetels.'

Het is duidelijk. Al die ambities passen samen nooit in die povere 150 zetels van de Tweede Kamer. Mijn voorspelling: veel politici zullen teleurgesteld zijn na de verkiezingen. En die formatie, dat wordt een bak ellende.

Meer over