Tijdlijn
Hoe Nederland van harde lockdown naar harde lockdown hobbelde
Het demissionaire kabinet kondigde vanavond een nieuwe, forse verzwaring van de maatregelen aan. Bekijk hier hoe Nederland steeds opnieuw in een harde lockdown terechtkwam.
12 maart 2020
Concertzalen, musea en theaters moeten dicht. Iedereen wordt dringend verzocht thuis te werken en sociale contacten te vermijden.
15 maart 2020
Horeca en scholen gaan per direct dicht. Vanuit het Torentje zegt premier Rutte: ‘De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven’.
18 maart 2020
De buitengrenzen in Europa gaan dicht, daarna wordt ook aan de binnengrenzen streng gecontroleerd.
23 maart 2020
Nederland gaat volgens Rutte in ‘intelligente lockdown’. Het nieuwe normaal is de anderhalvemetersamenleving. Iedereen moet handen wassen, in de elleboog niezen, afstand houden en niet meer knuffelen of handen geven.
11 mei 2020
Basisscholen gaan voor de helft van de tijd weer open. Kappers kunnen weer aan het werk, wel is vooraf een afspraak maken verplicht. Buitensporten, met inachtneming van de 1,5 meter is toegestaan.
1 juni 2020
In het openbaar vervoer wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Ook de horeca, musea en bioscopen openen de deuren weer, weliswaar voor een beperkt aantal gasten. Reserveren wordt verplicht. Nachtclubs blijven gesloten. Ook kan iedereen met milde klachten en een burgerservicenummer worden getest, er worden teststraten ingericht.
13 oktober 2020
De besmettingen lopen op, Nederland bereikt het hoogste risiconiveau ‘zeer ernstig’. Rutte doet nogmaals een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. ‘We moeten streng zijn voor onszelf en strenger zijn op ons gedrag.’
14 oktober 2020
Cafés en restaurants moeten wederom de deuren sluiten. Evenementen worden geschrapt, groepsgroottes verder beperkt. Het onderwijs blijft ongemoeid, sluiting van de scholen wil het kabinet zo lang mogelijk uitstellen.
9 november 2020
De eerste vaccins komen op de markt, Pfizer en BioNTech boeken het eerste succes. Een week later zal Moderna volgen, in januari sluit AstraZeneca aan.
1 december 2020
Tijdelijke coronawet bekrachtigd: het dragen van niet-medische mondneusmaskers wordt in alle voor publiek toegankelijke ruimten verplicht.
14 december 2020
Nederland gaat weer op slot. Niet-noodzakelijke winkels moeten dicht. Alle scholen sluiten tot zeker 19 januari. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en masseurs, moeten het werk neerleggen. ‘Er komt een moment', zegt Rutte vanuit het Torentje, ‘dat we corona achter ons laten. Dat is niet meteen. Het is ook niet over een week of over een maand. Met het vaccin wordt 2021 wel een jaar van hoop en van licht aan het einde van de tunnel.’
6 januari 2021
De eerste vaccinatie wordt gezet, waarmee Nederland het laatste EU-land is dat hiermee begint.
23 januari 2021
De avondklok gaat in: zonder geldige reden mag niemand tussen 21 en 4.30 uur op straat zijn. Het komt die avond tot rellen in heel Nederland, waarbij het er met name in Eindhoven hard aan toegaat. ‘Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel’, zegt burgemeester Jorritsma.
15 februari 2021
De eerste van een reeks proefevenementen van Fieldlab vindt plaats, met vijfhonderd mensen in een congreshal, om te kijken hoe evenementen veilig te houden zijn.
14 maart 2021
Vaccinaties met AstraZeneca worden gestaakt omdat in zeldzame gevallen trombose kan ontstaan na een prik. Uiteindelijk zullen deze vaccinaties enkel bij 60-plussers worden toegediend.
28 april 2021
Nadat eerder al onder meer het onderwijs deels was heropend, volgt de eerste grote versoepelingsronde, nu de coronacijfers dalen en de vaccinatiecijfers stijgen. De avondklok vervalt, mensen mogen twee personen thuis ontvangen en terrassen mogen tot 18.00 uur open.
10 mei 2021
De Wereldgezondheidsorganisatie classificeert de deltavariant, toen nog Indiase variant, als zorgwekkend.
26 juni 2021
Bijna alles kan weer. Beperkingen op thuisbezoek en groepsvorming vervallen, de horeca kan gewoon open mits anderhalve meter afstand wordt gehandhaafd. Na 30 juni mogen evenementen doorgaan en de nachtclubs open voor bezoekers die een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunnen tonen. ‘We hebben meerdere keren de verwachting uitgesproken dat we op weg zijn naar een mooie zomer en die verwachting komt gelukkig uit’, aldus Rutte.
12 juli 2021
Mark Rutte biedt zijn excuses aan. Door de snelle versoepelingen is er een enorme ‘discopiek’ ontstaan. De versoepelingen zijn deels teruggedraaid, waarna de besmettingen snel dalen.
25 september 2021
Het einde van de anderhalvemetersamenleving. Wel wordt het coronatoegangsbewijs verplicht in onder meer horeca, bioscopen en bij evenementen. Dit tot chagrijn van een groot deel van de Tweede Kamer: er is slechts een nipte meerderheid.
6 november 2021
Sinds oktober verspreidt het virus zich weer sneller, waardoor het kabinet de mondkapjesplicht opnieuw instelt en gebruik van de coronatoegangspas uitbreidt.
13 november 2021
De maatregelen van een week eerder blijken onvoldoende. Vanaf nu moeten niet-essentiële winkels om 18 uur sluiten, en horeca en essentiële winkels om 20 uur.
18 november 2021
De eerste boosterprikken worden gezet. Nederland zal wekenlang laatste staan in het lijstje EU-landen als het gaat om het zetten van boosters.
25 november 2021
Zuid-Afrika roept met spoed een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie bijeen vanwege de ontdekking van de zeer besmettelijke omikronvariant.
28 november 2021
De maatregelen sorteren onvoldoende effect, dus gaat vandaag de ‘avondlockdown’ in: vrijwel alles moet na 17.00 uur dicht, het advies is om zo veel mogelijk thuis te blijven en een maximum van vier bezoekers aan te houden. ‘Het is een hard gelag’, aldus Rutte. ‘We hadden op meer gehoopt.’
18 december 2021
Na een alarmerend OMT-advies over de snelle opmars van de omikronvariant kondigt het demissionaire kabinet weer een harde lockdown aan. ‘Dat is een flinke tegenvaller’, zegt Jaap van Dissel, voorzitter van het OMT tijdens de persconferentie. ‘Het zet ons weer terug in de tijd.’