Volkskrant OchtendZondag 3 mei

Hoe Nederland faalde in de jacht naar mondkapjes | Het wrange verhaal van twee onderduikkinderen voor wie de bevrijding geen feest was

Beeld Dennis Vernooij

Terwijl u sliep

Live: Tilburg roept op om binnenstad te vermijden | Congresleiders VS weigeren snelle coronatest

Het coronavirus heeft zeker 4.893 Nederlanders het leven gekost. Wereldwijd zijn circa 233.000 mensen gestorven aan het virus. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Weer aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona
Opnieuw hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat bestaande vaccins kunnen helpen de ernst van covid-19 tegen te gaan. Dat zou kunnen verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus, stellen onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse ngo de World Organization.

Derde bestuurslid Denk stapt op, onderzoek naar partijconflict
De interne strijd bij de politiek partij Denk verhardt zich. Zaterdag werd bekend dat penningmeester Şerif Uysal het – oorspronkelijk vijfkoppige - bestuur verlaat. Uysal wil niet zeggen wat hem tot deze stap bracht. Het bestuur bestaat daarmee nog maar uit twee personen: partijvoorzitter Selçuk Öztürk en secretaris Zahir Ranal.

Arnhemmer opgepakt na zeventien autobranden in twee weken
De politie in Arnhem heeft zaterdag een 39-jarige man aangehouden die wordt verdacht van een reeks autobranden. De afgelopen twee weken in de stad zeker zeventien voertuigen in vlammen op. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

Vandaag in het nieuws

Vandaag eindigen in Duitsland de strenge beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Na vandaag zullen stapsgewijze versoepelingen gaan gelden. In Bolivia zijn er presidentsverkiezingen, nadat president Evo Morales in november 2019 aftrad na grote onrust in het land. Rond 14.00 uur komt het RIVM met een update over de nieuwste cijfers rondom de coronacrisis. Om 16.00 uur komen de landelijke cijfers van de situatie rond ic-bedden.

Aanraders van de redactie

Beeld Alexandra España

Hoog spel in een louche wereld: hoe Nederland faalde in de jacht naar mondkapjes

Nederland begeeft zich in maart in de mondiale strijd om mondkapjes. Een reconstructie met in de hoofdrollen een Koreaanse agent, nerveuze ziekenhuisbestuurders, twijfelende topambtenaren, een mysterieuze Mexicaan en cheques ter waarde van 32,5 miljoen dollar.

In de zoektocht naar wie ‘we’ zijn, komen een hoop zelfprojectie en onzin langs
Nuchter, volwassen, anarchistisch op een weinig anarchistische manier; van onze premier krijgen we de hele tijd te horen wat voor volk ‘we’ zijn, schrijft Sheila Sitalsing. En daarbij komt een hoop onzin langs.

Als een marsmannetje de wijk in
Corona verandert de verpleging aan huis. Hoe neem je afscheid op anderhalve meter? Hoe help je iemand zich wassen? Hoe beschermt de wijkverpleegkundige zich tegen besmetting door cliënten en hoe zorgt ze dat ze geen cliënt besmet? Rosanne Kropman liep mee met Buurtzorg in Bovenkarspel.

Felle protesten van werknemers tegen Amazon: ‘Ons leven gaat boven hun winst’
Bij pakhuizen van Amazon in de Verenigde Staten is vrijdag, op de Internationale Dag van de Arbeid, fel gedemonstreerd. Werknemers verwijten de grote baas, Jeff Bezos, miljarden te verdienen aan de pandemie, terwijl zij grote risico’s lopen. 

Merlyn en Peter overleefden als kleuters de onderduik, maar hun oorlog was nog lang niet voorbij
Als op 5 mei overal in Nederland de vlaggen uitgaan, zal het voor Peter Hein en Merlyn Frank opnieuw geen feest zijn. Als kleuters zaten ze ondergedoken, helemaal alleen. Die angstige tijd heeft de rest van hun leven getekend. ‘Ik ben veel te lang blijven zwijgen.’

‘Hoop houden is een morele plicht’
Het is makkelijk om te gaan somberen. Maar wat schiet je ermee op? Beroepsoptimisten Hedy d’Ancona, Claudia de Breij en Rutger Bregman steken u een hart onder de riem.

Meer over