Hoe Marleen Barth zichzelf tot ballast maakte

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag,

Marleen Barth maakte zichzelf in recordtijd onhoudbaar als PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. De partij gaat zonder haar verder met de zoektocht naar zichzelf.

Intussen raakte ook Thierry Baudet weer een prominente sympathisant kwijt en kunt u nog met Geert Wilders mee naar de Efteling.

Hier zijn uw Dagkoersen. Een gratis abonnement op deze nieuwsbrief per e-mail? Dat is zo geregeld.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

NAAR DE UITGANG
Marleen Barth

Voor PvdA-leider Lodewijk Asscher en partijvoorzitter Nelleke Vedelaar moet het een week vol chagrijn zijn geweest. Zij staan voor de ondankbare taak om met hun partij een nieuwe start te maken na de crash bij de verkiezingen van maart vorig jaar. Is het door middel van compromisloze oppositie mogelijk om het beeld weg te poetsen van een partij die zichzelf kwijtraakte onder de druk van regeringsverantwoordelijkheid? Zal de PvdA zich na verloop van tijd weer kunnen profileren als de oprechte belangenbehartiger van het minder kansrijke deel van de samenleving?

Wat dan niet helpt zijn incidenten rond PvdA-politici die vooral met zichzelf bezig lijken te zijn. Vanuit dat oogpunt is het een ondoorgrondelijk raadsel wat Marleen Barth bezielde toen zij vorige week besloot om toch maar af te reizen naar de Maldiven. Een ongelukkiger beslissing had zij niet kunnen nemen.

De fractievoorzitter in de Eerste Kamer lag immers al onder vuur vanwege haar rol rond het geruchtmakende vertrek van haar man, Jan Hoekema, als burgemeester van Wassenaar. De onwettige aanvulling van zijn wachtgeld met bijna 18 duizend euro kwam nog vooral voor zijn rekening, maar het was Barth die bij de gemeente bedelde om een flinke huurverlaging van de burgemeesterswoning, waar het paar op eigen verzoek nog een jaar in kon blijven wonen.

Het PvdA-bestuur had haar daarvoor nog maar net op het matje geroepen, toen haar onthutste partijgenoten begrepen dat Barth van plan was om op een zonvakantie te gaan. Buiten recestijd om en precies toen het meest precaire Eerste Kamerdebat van het jaar, over de nieuwe donorwet, op de agenda stond. Barth kreeg er vragen over en hoorde de bezwaren aan maar ging toch. Omdat ze meende dat ze er recht op had. Ze had een zwaar jaar achter de rug.

Een PvdA-kopstuk dat meent dat wachtgeldverhogingen, huurverlagingen en het geheel naar eigen behoefte inplannen van vakanties de normaalste zaak van de wereld zijn - dat leidde in de loop van deze week tot een regen van klachten bij het partijbureau en grote druk op Barth. En vanochtend dan toch tot haar capitulatie.

De PvdA gaat zonder haar verder, ongetwijfeld in de hoop dat het dan wat lichter loopt.

Marleen Barth en Jan Hoekema. Beeld Ivo van der Bent
Marleen Barth en Jan Hoekema.Beeld Ivo van der Bent

PEILING VAN DE DAG
De donorwet

De stemming over de nieuwe wet op de orgaandonatie zal volgende week dinsdag dus zonder Marleen Barth moeten plaatsvinden. Zij wordt vervangen door Wouter van Zandbrink. De afloop is nog altijd ongewis omdat nogal wat fracties verdeeld zijn.

De worstelende partijen voelen de stemming in hun achterban in elk geval goed aan, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Althans in de meeste gevallen. Onder de kiezers van de meest uitgesproken tegenstanders SGP, PVV en ChristenUnie is het overgrote deel tegen de nieuwe wet. De kiezers van D66 en GroenLinks zijn overwegend net zo duidelijk voor als hun fracties in de senaat. Maar de achterbannen van CDA, VVD en PvdA zijn net zo verdeeld als hun senaatsfracties.

undefined

Pia Dijkstra. Beeld anp
Pia Dijkstra.Beeld anp

OPSTEKER VAN DE DAG
Levende politiek

Een vrolijke dag op nogal wat partijbureaus: 2017 is een ongebruikelijk goed jaar geweest voor de ledenaantallen. D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren: ze schreven allemaal duizenden nieuwe leden in, blijkt uit de cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. In iets mindere mate groeiden ook de ChristenUnie, Denk, de SGP en de VVD. CDA, SP, PvdA en 50Plus leverden juist in.

Maar de grootste klapper komt van het Forum voor Democratie, dat begin 2017 nog maar 1863 leden had en aan het eind van het jaar op ruim 21.000 leden stond. Dat is een groei die nog niet vaak is vertoond.

Het Forum had wellicht nog één lid meer kunnen hebben, maar vandaag bleek dat historicus Frank Ankersmit zijn vrijage met de partij van Thierry Baudet heeft afgebroken. Hij was vorig jaar nog lijstduwer, maar herkent zich inmiddels onvoldoende in de koers van de partij die de hele week al kampt met muitende leden. Ankersmit was geen lid van het Forum, benadrukt hij, maar zal het dus ook niet meer worden, zo heeft hij Baudet per brief laten weten.

Geert Wilders blijft zijn volgelingen intussen categorisch weigeren als partijlid, maar stelt daar wel iets tegenover: op zijn oproep aan zijn fans om komende zaterdag met hem mee te gaan naar de Efteling, kwamen zoveel reacties dat hij het uitstapje binnenkort herhaalt.

Dat zal zaterdag leiden tot veel grappen als de foto's van de PVV-leider in zijn favoriete attractie, de Droomvlucht, via Facebook tot ons komen. Maar zoals zijn oud-partijgenoot Richard de Mos eens zei: 'Mag die man zijn ontspanning hebben? Als ie blij wordt van een paar engeltjes dan is het toch perfect?'

Frank Ankersmit. Beeld anp
Frank Ankersmit.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over