Hoe kon het weer zo mis gaan bij ING? | Vrijwillig, niet vrijblijvend: zo leven reservisten

Goedenavond. Vrijdag kreeg Rex Tillerson een telefoontje van Trumps stafchef John Kelly. Of hij de komende dagen de tweets van de president goed in de gaten wilde houden. Dinsdag las hij waarom: hij is ontslagen. Hoe nu verder? Ook in uw avondnieuwsbrief: hoe kon het opnieuw zo mis gaan bij ING? Den Haag laat het er in ieder geval niet bij zitten.

Reservist Tim Koster. Beeld Jan Mulders
Reservist Tim Koster.Beeld Jan Mulders

Vandaag belangrijk

Poetin-criticus Nikolaj Gloesjkov onder verdachte omstandigheden overleden in Engeland
Een vertrouweling van de vroegere Russische oligarch Boris Berezovski, Nikolaj Gloesjkov, is gisteren dood gevonden in Londen. Volgens de Britse krant The Guardian is de doodsoorzaak nog onbekend, maar de Britse politie stelt dat er geen verband is met de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.

Ondanks annulering salarisverhoging ING-topman wil Den Haag alsnog bankierssalarissen aanpakken
ING mag dan de flinke salarisverhoging van topman Hamers hebben teruggedraaid, voor Tweede Kamer en kabinet is dat geen reden af te zien van maatregelen om bankierssalarissen te matigen.

Waarom moest Tillerson wijken en wie is de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken?
Via een tweet las Rex Tillerson, tot vandaag de minister van Buitenlandse Zaken, dat hij is ontslagen. Ook via Twitter maakte president Trump bekend wie zijn opvolger wordt: Mike Pompeo, die nu directeur is van de CIA.

Europees Parlement verhoogt begroting met bijna 20 procent: meer banen, minder migratie en betere grenscontroles
Het Europees Parlement kiest voor een verhoging van de EU-meerjarenbegroting met bijna 20 procent. Alleen op die manier kan volgens de parlementariërs de Europese Unie haar ambities voor meer banen, minder migratie, betere grenscontroles en duurzamere economieën waarmaken.

Een medewerkers van de Koninklijke Marechaussee. Beeld anp
Een medewerkers van de Koninklijke Marechaussee.Beeld anp

Video van de dag

Tekst: Een realityster die president wil worden, waar kennen we dat toch van? In Rusland is het de 36-jarige Ksenia Sobtsjak die het opneemt tegen Vladimir Poetin. Waarom mag zij wel meedoen, en oppositieleider Navalny niet? We bellen met onze man in Moskou: Tom Vennink.

Tv-tips

Jan Terlouw (85) probeert in de documentaire Het is zo simpel (NPO 2, 20.25 uur) op zijn eigen manier de mensheid aan het verstand te brengen dat we over moeten op duurzame energie. Op NPO 1 kunt u om 21.25 uur terecht voor Ellie Lust die vanavond op patrouille gaat in Albanië, in een gebeid waarin veel mensensmokkelaars actief zijn. Zin in iets anders? Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'De autoriteiten proberen de sovjetmanier van bestuur te herstellen'
Als kritisch uitgever en vooraanstaand intellectueel in Rusland heeft Irina Prochorova een 'postmoderne versie' van Sovjet-censuur zien ontstaan in de laatste zes jaar onder Poetin, die zondag hoogstwaarschijnlijk voor zes jaar wordt herkozen. En toch heeft ze hoop. (+)

Hoe kon het de afgelopen dagen toch weer zo mis gaan bij ING?
De cliëntèle en de werknemers van ING keerde zich tegen de exhorbitante salarisverhoging van ING-topman Hamers, dus zag president-directeur Jeroen van der Veer zich gedwongen zijn besluit terug te draaien. Maar daarmee is de kous niet af. Er komt nog een nieuwe ronde. (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Zwolle is een modelstad voor tweewielers, in Delft is het een zooitje op fietsgebied: zo gaan de steden om met de fiets
Zwolle staat steevast in de toptien van beste fietssteden. Alle partijen koesteren er de fietsers. Maar in Delft vindt ook iedereen fietsers belangrijk en toch bungelt de stad ergens onderaan. Hoe komt dat? (+)

Het leven van een reservist: 'Bij oefeningen maken we de beroepsmilitairen regelmatig in'
Vrijwillig maar niet vrijblijvend. De leden van het Korps Nationale Reserve voelen de roeping van de militair, maar doen het naast hun vaste bestaan in de burgermaatschappij. Wat beweegt hen? Schrijver Daan Heerma van Voss liep een etmaal met de troepen mee. (+)

Op de fietsrotonde in Zwolle, de eerste in Nederland, hebben fietsers voorrang en moeten de auto's wachten. Beeld Marcel van den Bergh
Op de fietsrotonde in Zwolle, de eerste in Nederland, hebben fietsers voorrang en moeten de auto's wachten.Beeld Marcel van den Bergh

Berustte het vertrek van Beatrix Ruf bij het Stedelijk op een misverstand, of valt haar toch wat te verwijten?
Het onderzoek naar belangenverstrengeling van ex-directeur van het Stedelijk Museum Beatrix Ruf laat op zich wachten. Maar alles wijst erop dat haar zakelijke relatie met de Zwitserse kunstverzamelaar Michael Ringier inniger was dan partijen willen toegeven. (+)

Aaf heeft nu al helemaal genoeg van het gespeculeer rond de zwangerschap van Eva Jinek
En dus is het haar vriendelijke verzoek of we het niet meer hoeven te hebben over 1. vaders die 'kunnen helpen', 2. vrouwen die zwanger of met baby niet meer kunnen werken en 3. vrouwen die na de bevalling meteen weer moeten werken. 'We zien het allemaal wel, mensen.' (+)

Beatrix Ruf. Beeld anp
Beatrix Ruf.Beeld anp
Meer over