Hoe kan het toch dat iedereen ineens singer-songwriter wil zijn?

 

Aaf Brandt Corstius
Douwe Bob Beeld anp
Douwe BobBeeld anp

Vorige week zat ik televisie te kijken en vroeg ik me af hoe het toch kon dat ieder jongetje of meisje van Nederland ineens een singer-songwriter wil zijn, dus iemand die gevoelige liedjes zingt over de liefde, de winter of wijn met een gitaar om zijn nek. Waar zijn de dagen gebleven dat jongens en meisje het leven van een popster nastreefden - dat ze iemand wilden zijn met een zilveren pak aan, keiharde muziek en een echte band?

Het zal wel de schuld zijn van James Blunt en Adele, misschien zelfs van Miss Montreal. In elk geval zitten wij al een paar jaar met een hausse aan singer-songwriters opgescheept, van wie er vanavond een paar in de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland optreden.

De afgelopen weken hebben de deelnemers advies gekregen van oude rotten in het vak, met gouden tips als: 'Ik denk dat het supervet is als je gewoon eindigt op 'life ain't easy'.' En dat hielp, want de liedjes werden volgens de jury steeds, zoals je dat bij DBSSVN hoort te zeggen, toffer. In de woorden van een deelnemer: 'Ze hebben mij gewoon naar een soort van ding getild, ofzo.'

De hele wereld van de singer-songwriter is eigenlijk best wel tof. Waar de oer-singer-songwriters nog lijdende, lichtelijk stinky artiesten à la Bob Dylan waren, is de singer-songwriter van nu een blije, frisse figuur. Trouwens, de singer-songwriter van nu heeft nog nooit van die hele Bob Dylan gehoord, alleen maar van die andere Bob: Douwe Bob. Die kwam vorige week polshoogte nemen bij de deelnemers, waarop een van hen oprecht geëmotioneerd zei: 'Ik zie Douwe gewoon als een soort vaderfiguur in het singer-songwriterschap.'

Het zijn schatjes, die finalisten. Maar Engels spreken ze niet. Helaas schrijven ze wel al hun songs in het Engels. Daarbij bedienen ze zich van woorden die ze hebben opgevangen in liedjes van Amerikaanse singer-songwriters, en vullen ze de rest in met onverstaanbare zinnen. Dus iets met 'tobacco leaves' en dan weer een heel couplet dat niemand kan verstaan, of iets met 'a cold bottle of white wine' (en dat hees uitspreken), of - waarom ook niet? - 'moonlight and shooting stars', of in een politieke song 'freedom of speech', 'bombs' en kom, we gooien 'opportunities' er ook in. En als je het echt niet meer weet, gewoon heel vaak het woord 'septemburrrrrrr' (want september is een sfeervolle maandnaam) en de rest opvullen met 'o-ho-hoooooo'.

De enige kandidaat die zingt in een taal die hij beheerst, namelijk het Nederlands, is ene Gerson. Groot nadeel aan Gerson is dat hij permanent een ijsmuts en een skibril op heeft. Dat is waarschijnlijk zijn dingetje. Maar hij heeft wel de zin 'Ik ben van mijn à propos' in een van zijn nummers verwerkt. Daarom mag hij van mij onmiddellijk winnen.

Meer over