Hoe kan een zwangere werknemer met ambitie zich weerbaar maken?

De ingezonden brieven van donderdag 27 augustus.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Harder spelen, maar hoe?

Marja Wagenaar stelt dat 'vrouwen het harder moeten spelen'. Ik wil graag een persoonlijke ervaring met haar delen.

Op mijn weg naar de top vielen mijn prestaties op, waardoor ik twee keer promotie kon maken.

De hoge heren en dames (!) vermoedden gedurende het proces echter een zwangerschap, en de onderhandelingen kwamen stil te liggen. Ik was beide keren inderdaad zwanger. Gevolg: geen promotie maar ook geen behoud van functie. Ondanks (opvallend) goed presteren kon ik vertrekken, want mijn contract liep af. Kan zij mij vertellen hoe ik het harder had moeten spelen? Hoe kan een zwangere werknemer met ambitie zich weerbaar maken? Op deze manier gaat talent verloren en blijft de top onbereikbaar, hoe gedreven vrouwen ook zijn.

M. Suelmann, Twello

Brief van de dag: Laat plug-in met rust

Ik las dat plug-inhybride auto's die een oplaadbare accu hebben, maar ook gewoon op benzine of diesel kunnen rijden, flink duurder worden in de autobelasting.

Want het is staatssecretaris Wiebes een doorn in het oog dat plug-ins fiscaal worden gestimuleerd, terwijl ze vaak gewoon op brandstof rijden. De maatregel moet het gebruik van volledig elektrische auto's stimuleren.

Dit is weer een voorbeeld van mijn stelling dat politiek geen vak is. Ik heb zelf zo'n auto (Toyota Prius Wagon) en die regelt automatisch het op benzine of elektrisch rijden. Dat is aanzienlijk milieuvriendelijker dan auto's die volledig op benzine of diesel rijden én aanmerkelijk benzine/dieselbesparend.

Natuurlijk is het prachtig om te streven naar volledig elektrische auto's, maar die zijn op dit moment nog verre van ideaal omdat de actieradius nog zeer beperkt is, evenals het aantal oplaadpunten. Daarom is juist die plug-inhybride-variant zo'n aardige tussenstap. Rationeel zou het meer voor de hand liggen als Wiebes de autobelasting van volledig op benzine of diesel rijdende auto's zou verhogen.

Om zo, in het streven naar louter elektrische auto's, als tussenstap het gebruik van plug-inhybride auto's te stimuleren.

Maar dat is rationeel gedacht en niet politiek.

Albert de Rouw, Huizen

Wat mag het zijn?

Als 55-jarige lees ik met verbazing het ' vernieuwende' van het thuisbezorgen van de boodschappen. Als kind kwam er een kruidenier bij ons thuis elke week een boekje ophalen waarin mijn moeder precies genoteerd had wat ze wilde hebben. Twee dagen later kwam deze man terug met dozen vol boodschappen. Nieuw? Modern?

Cor Schormans, Maastricht

Bolkestein en islam

De door Frits Bolkestein in diens opiniestuk aangehaalde cijfers zeggen mij helemaal niets, ik durf ze zelfs te betwijfelen. Bolkestein stelt bijvoorbeeld dat volgens onderzoeker David Suurland 81 procent van de Egyptische moslims voor het stenigen van een overspelige partner zou zijn. Ik geloof hier geen snars van.

Bolkestein weet heel goed dat zulke straffen vaak aan vrouwen ten deel vallen. Ik neem aan dat er vrouwen mee hebben gedaan aan dat onderzoek; vrouwen zijn dus voor het stenigen van vrouwen? En verder: het zijn mensen die zich moeten aanpassen aan de moderne wereld (overigens, uw moderne wereld is misschien niet die van een ander). Je kunt een religie niet aanspreken op zijn of haar gedrag; schriftgeleerden en het individu daarentegen weer wel.

C. de Vries, Haarlem

Vluchtelingen

Uit verschillende enquêtes over de opvang van vluchtelingen blijkt dat meer dan de helft 'echte vluchtelingen' een warm hart toedraagt. Die zijn dus welkom. Maar dat lost de huisvestingsproblemen niet op. Als alle barmhartige mensen een ruimte ter beschikking stellen, zou dit probleem in ieder geval opgelost zijn. Zou een extra vraag in zulke onderzoeken niet moeten luiden: 'Bent u bereid iemand onderdak te verschaffen?'

M. Bruijn, Gieten

Reclame

Staatssecretaris Dekker heeft volgens het commentaar van 26 augustus voor zijn nieuwe publieke omroepplannen meer reclame-inkomsten nodig. Geweldig. Dat gaat dan als volgt. Ik keek maandag bij de commerciëlen naar de film The English Patient. Mooie film, spannend ook, romantisch en een tikje sentimenteel. Een behoorlijk aangrijpende scène werd abrupt onderbroken door de zakelijke stem van een mevrouw die zei: Deze film wordt u mede aangeboden door Lotus koffieleutjes.

Koos Stomp, Hengelo

Niet doen Sint Maarten

'Nederland zou het toch ook niet accepteren als Duitsland duizend rechercheurs naar Nederland zou sturen.' Dat zei Dennis Richardson, minister van Justitie van Sint Maarten, tijdens een interview met de Volkskrant. Het antwoord dat je hierop hoort, is dat Sint Maarten deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden en dat het daarom anders ligt. Maar het ligt daarom helemaal niet anders.

Niet alleen staat in de rijkswetten dat wat Nederland doet niet mag, zoals Richardson ook aangeeft, maar ook zijn Sint Maarten en Nederland twee gelijkwaardige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, net zoals Duitsland en Nederland twee gelijkwaardige landen binnen de Europese Unie zijn. Nederland kan niet op eigen houtje in Sint Maarten opereren. Of Sint Maarten nou corrupt is of niet, Nederland dient gemaakte afspraken en de autonomie van andere landen te respecteren. Richardson moet alleen Nederlandse politie toelaten als dit in samenwerking met Sint Maarten gebeurt, of anders de Duitsers vragen een onderzoek in Nederland te beginnen om te kijken of de regels hier wel worden nageleefd.

Tom Jacobs, Leiden

Meer over