Column

Hoe je de roddelpers op afstand houdt

Mijn hart sprong open toen afgelopen weekend het Volkskrant Magazine bij mij in de bus viel, vermomd als het roddelblad Story. Het nummer was verzorgd door Guido den Aantrekker, die er trots op was dat hij door Youp van 't Hek 'een roddelhufter' is genoemd en door Max Pam behorend 'tot de journalistieke onderwereld'. Ik moest het even opzoeken, maar die uitspraak vond ik inderdaad terug in een stukje met de kop 'Strontvlieg'.

Een medewerker van het Fotofestival brengt een foto van Martijn van de Griendt naar zijn plek Beeld anp
Een medewerker van het Fotofestival brengt een foto van Martijn van de Griendt naar zijn plekBeeld anp

Aanleiding was een minuscuul wondje op de kin van Den Aantrekker, veroorzaakt door kleuterboekenschrijfster Daphne Deckers, tevens echtgenote van Richard Krajicek en moeder van diens kinderen. Den Aantrekker had het wondje opgelopen toen hij Daphne weer eens had lastiggevallen. Eigen schuld, zou je zeggen, maar Guido den Aandachtstrekker vond dat Daphne 'hier niet mee mocht wegkomen' en dreigde met aangifte. Daarmee werd hij Guido den Aansteller, die nog het meest lijkt op Pepe, de spijkerharde verdediger van Real Madrid die alles onderuit schopt, maar die zelf bij het geringste duwtje kermend gaat liggen in de hoop zijn tegenstander een kaart aan te smeren.

De vraag hoe je de roddelpers op afstand kunt houden, is nog altijd actueel. Toen memoreerde ik enkele geslaagde tegenacties, onder meer die van Theo van Gogh. Hij pakte een journaliste aan die wekelijks over zijn zoon neuzelde door een tegenartikel te publiceren waarin hij nauwkeurig uit de doeken deed welke mislukte pogingen mevrouw zelf had ondernomen om zwanger te worden en hoe zij tevergeefs had geprobeerd een (gehandicapt) Columbiaans kind te adopteren. Eveneens allemaal gelogen, maar het werkte wel: mevrouw zweeg verder.

Een koekje van eigen deeg is dus de winnende techniek. Destijds verwees ik naar Rudy Kousbroek, die had voorgesteld om een grote mobiele versterker te bouwen die ingezet kan worden tegen eenieder die zich schuldig maakt aan geluidsoverlast. Dit apparaat is in staat om alles wat het opneemt tienvoudig te versterken en terug te kaatsen naar degene die het geluid veroorzaakt.

Wat kan met geluid, moet ook kunnen met woorden en roddels: een keihard tit-for-tat is hét principe om de sensatiepers mee te lijf te gaan.

Dat bleek ook in de Verenigde Staten waar alles wat bij ons gebeurt tien keer vergroot plaatsvindt. Onlangs is daar de roddelsite Gawker tot een schadeloosstelling van 140 miljoen dollar veroordeeld, omdat men een video van de worstelaar Terry Gene Bollea, alias Hulk Hogan, op het net heeft gezet. Daarop is de Hulk - ik ben een van zijn trouwste fans - te zien tijdens een neukpartij met de vrouw van zijn vriend.

De jury kende geen erbarmen met deze inbreuk op de privacy. Gawker gaat vrijwel zeker failliet, net goed. Nu blijkt evenwel, zo lees ik in Trouw, dat het proces tegen Gawker in het geheim is gefinancierd door de miljardair Peter Thiel, medeoprichter van Paypal. Thiel had nog een appeltje te schillen met Gawker, waar men onthulde dat Thiel homoseksueel is. Als wraak heeft Thiel zijn fortuin aangewend om de juridische zwakten bij Gawker - wat getuige of waarnemer betekent - op te sporen, vooral die waartegen de site niet verzekerd bleek te zijn.

Uiteraard vraagt men zich 'bezorgd' af of de uitspraak vloekt met de vrijheid van meningsuiting, maar wat mij betreft mag de roddelpers ook in Nederland worden aangepakt volgens Amerikaanse model. Neem bijvoorbeeld Privé van deze week. Daar staat heel groot op de voorpagina de kop: 'Sylvana laat 2e Kamer tophypotheek betalen!'

Zo, denk je dan, die Sylvana! Eigenlijk had ik haar alles al vergeven: dat ze lid is geworden van Denk, dat ze de Armeense genocide vergoelijkt, dat ze hoofd-redactrice is geworden van het spirituele blad Paravisie, wat ik eigenlijk qua onnozelheid nog het ergste vind. Maar de Tweede Kamer oplichten, dat zou mij te ver zijn gegaan.

Maar wat blijkt als je het artikeltje leest? Binnenin staat niets anders dan dat Sylvana, mocht zij tot Kamerlid worden gekozen - wat dus nog lang niet het geval is - net als alle andere Kamerleden meer gaat verdienen dan een ton. En van dat salaris gaat zij dan haar hypotheek van zeven ton betalen. Of dat veel is of weinig, of het huis overwaarde heeft of niet, het staat er allemaal niet bij. De suggestie is slechts: ze doet het voor geld.

Nee, dan de hoofdredacteur van de Privé, die Evert Santegoeds, die doet het uit idealisme! Die man is niet alleen een strontvlieg, hij is ook nog een racist.

Meer over