Hoe het met Jan Peter ging, laat zien hoe leuk het leven kan zijn

In Den Haag zoemen de namen van kandidaten voor het nieuwe kabinet rond. Wie komen er in aanmerking? Vandaag: Pieter van Geel..

'DE VERWACHTINGEN zijn zo hoog, dat ik straks nog heel wat heb uit te leggen als ik het niet word', zegt CDA-Kamerlid Pieter van Geel over de kans dat hij minister Pronk opvolgt op het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De 51-jarige Brabander kreeg van zijn partij een hoge plaats op de kandidatenlijst. Als nummer drie kwam hij 15 mei de Tweede Kamer in. Op dit moment huist hij als enige CDA'er op de begane grond in het voormalige 'archief' van het oude ministerie van Justitie, waar de CDA-fractie al jaren zit.

'Het is aan Jan Peter', zegt hij bescheiden. 'Hij bepaalt in welke functie ik het meest voor de partij kan betekenen. Ik heb twee jaar geleden bewust de stap gezet om de Tweede Kamer in te gaan. Tickets voor een plek in het kabinet zijn niet uitgedeeld.'

Lange tijd zag het ernaar uit dat juist Van Geel de nummer 1 van de partij zou worden. In 1998 was hij kandidaat voor het partijvoorzitterschap. Fractieleider Jaap de Hoop Scheffer wees hem echter af.

Twee jaar later kwam Van Geel toch op de kandidatenlijst voor de Kamer. 'Eén van onze grootste talenten', zei De Hoop Scheffer toen. Veel CDA'ers zagen Van Geel als de gedroomde opvolger van de fractieleider.

De crisis die zowel De Hoop Scheffer als Van Rij de kop kostte, gooide roet in het eten. Jan Peter Balkenende werd de nieuwe man en groeide binnen enkele maanden uit tot de grote man bij het CDA.

Van Geel schaterlacht op de vraag: 'U had ook over enkele maanden in het Torentje kunnen zitten.' Hij zegt: 'Ik houd me niet bezig met hoe ontwikkelingen hadden kunnen gaan. Hoe het met Jan Peter is gelopen, geeft aan hoe leuk het leven is.'

Vanwege zijn gebrek aan Haagse ervaring lijkt de opvolging van Balkenende als fractievoorzitter niet meer aan de orde. Minister worden is nu zijn ambitie, en dat verhult Van Geel niet. Hij reageert onmiddellijk als blijkt dat de partij-onderhandelaars bij informateur Donner met elkaar afspreken dat gemeenten voortaan over de ruimtelijke ordening gaan. Van Geel: 'Gemeenten mogen voor hun eigen bevolkingsgroei bouwen, maar dat wil niet zeggen dat er overal lukraak mag worden gebouwd.'

Meer over