Volkskrant AvondMaandag 9 september

Hoe haalbaar zijn de stikstofplannen van D66? | Darth Vader, Cocaine Mitch, de Grim Reaper: Mitch McConnell, de machtigste Republikein, heeft veel gezichten

Vandaag in het nieuws

Gaat het mes in de ‘stikstofhouderij’?

D66 wil het aantal kippen en varkens in Nederland halveren om de problemen met stikstof op te lossen. Is dit haalbaar?

Ook Mr Speaker John Bercow vertrekt, vlak voor de omstreden schorsing van het zittingsjaar

De Britse Lagerhuisvoorzitter John Bercow zal voor eind volgende maand opstappen. Dat maakte ‘Mr Speaker’ maandagmiddag op emotionele wijze bekend, enkele uren voor de omstreden beëindiging van het parlementaire zittingsjaar. Bercows positie was al wankel, omdat Conservatieve brexiteers vastbesloten waren om hem weg te krijgen.

John Bercow krijgt een staande ovatie na het bekendmaken van zijn aanstaande vertrek.  Beeld AFP
John Bercow krijgt een staande ovatie na het bekendmaken van zijn aanstaande vertrek.Beeld AFP

Hoogleraren: Optreden ministerie bij proces-Wilders ‘verwerpelijk’, ‘fout’ en ‘hypocriet’

Zonder daar open over te zijn, hebben ambtenaren zich achter de schermen bemoeid met de vervolging van Geert Wilders. ‘Hypocriet en alle reden om de minister op het matje te roepen’, aldus hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert. ‘Volstrekt verwerpelijk en fout,’ noemt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos het optreden van het ministerie.

Voormalige bestuurder Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak ziet zichzelf vooral als slachtoffer

Ze is het slachtoffer van snode plannen, van valse verklaringen en leugenachtige verhalen van malafide ondernemers en twee voormalig bestuurders van het Slotervaartziekenhuis. ‘Ik hoor hier niet te zitten’, zo begon voormalig directeur Aysel Erbudak van het inmiddels failliete ziekenhuis maandagochtend tegen de rechter.

Vanavond op tv

Oranje speelt vanaf 20.45 uur in Tallinn tegen Estland de vierde kwalificatiewedstrijd voor het EK 2020. De wedstrijd is te zien op NPO 3. En Agnès Varda’s meesterwerk Cléo de 5 à 7 is om 23.03 te zien op TV 5. We hebben de film eerder getipt, maar het kan niet vaak genoeg worden gezegd hoe speels, spontaan, diep menselijk en steengoed haar relaas is over een zangeres die in afwachting van de uitslag van haar kankeronderzoek door Parijs zwerft. Meer tv-tips leest u hier.

Opinie

Overweldigend is het nieuwe Naturalis zeker, maar het verhaal van de evolutie ontbreekt, betoogt Roeland Merks.

Aanraders van de redactie

Darth Vader, Cocaine Mitch, de Grim Reaper: de man die Trump mogelijk maakte, heeft veel gezichten

Mitch McConnell, een man die in zijn leven niet veel koosnaampjes zal hebben gehad, heeft jarenlang de bijnamen omarmd die hij van zijn politieke tegenstanders kreeg.

Verzwakte muur om kankercellen biedt chemo een kans

De verdedigingswal rondom een tumor verzwakken zodat chemomedicijnen beter bij de kankercellen kunnen komen: als die aanpak effectief blijkt bij mensen, zou dat uitzicht bieden bij alvleesklierkanker, de vorm van kanker met de slechtste overlevingskansen.

Alvleesklierkankercellen.  Beeld Science Photo Library
Alvleesklierkankercellen.Beeld Science Photo Library

Russische oppositie breekt machtsmonopolie van Poetin met spectaculaire stunt

De Russische oppositie heeft bij de lokale verkiezingen in Moskou en enkele andere grote steden tal van zetels gewonnen zonder te mogen meedoen. Een spectaculaire stunt die onheilspellend is voor de partij van president Poetin. Vijf vragen over lokale verkiezingen in Rusland.

Wim Voermans onderzocht de opkomst van de grondwet: ‘Een grondwet laat jou je thuis voelen. Grondwetten zeggen ‘wij’ tegen ons’

Wim Voermans zocht uit waarom zo veel landen de laatste decennia een grondwet hebben ingevoerd. Daarbij raakte de hoogleraar staatsrecht onder de indruk van de Nederlandse. ‘Wat een verschrikkelijk slimme Grondwet hebben wij, ahhh.’

Wat maakt Bed & Breakfast van Omroep Max zo onweerstaanbaar?

Bed & Breakfast van Omroep Max trekt meer dan een miljoen kijkers per aflevering. Wat maakt het gemoedelijke mensenkijkprogramma zo onweerstaanbaar? De Volkskrant keek mee bij opnamen voor het nieuwe seizoen.

Peter en Anita bij Nicole en Tim. Beeld Rebecca Fertinel
Peter en Anita bij Nicole en Tim.Beeld Rebecca Fertinel

Ook de jongste campagne van Sire, ‘Waardeer het, repareer het’, is gedoemd te mislukken

Zo overduidelijk vechten tegen de bierkaai, dat maakt die campagnes van Sire nogal tragisch, vindt Sylvia Witteman. Zo ziet ze hun jongste campagne ook al mislukken: ‘Wij moeten kapotte spullen repareren, is de boodschap, in plaats van weggooien. Ik begon al zelfgenoegzaam te glimlachen, want ik gooi zelden iets weg.’

Meer over