Volkskrant Avonddinsdag 16 april 2019

Hoe groot is de schade ín de Notre-Dame? | Deze Republikein wil het tegen Trump opnemen

Redactie
Het zuidelijke roosvenster in de Notre-Dama.  Beeld De Agostini via Getty Images
Het zuidelijke roosvenster in de Notre-Dama.Beeld De Agostini via Getty Images

Vandaag in het nieuws

Hoe groot is de schade aan de binnenkant van de Notre-Dame? Dit weten we nu over de kunstschatten
Het vuur in de Notre-Dame is geblust, nu is het afwachten hoe groot de schade binnen is. Jaarlijks trekt de kathedraal zo’n 13 miljoen bezoekers. Die komen niet alleen voor het gotische gebouw, maar ook voor de relikwieën en kunstschatten die binnenin worden getoond. Het is nog niet met zekerheid te zeggen wat de brand wel of niet heeft overleefd. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de kathedraal?

Bellen met Willem Vissers in Turijn: ‘Het ademt hier topvoetbal’
Ajax speelt dinsdagavond voor een plaats bij de beste vier van Europa. Voetbalverslaggever Willem Vissers is in Turijn. ‘Juventus is niet zo gewend dat een tegenstander snel druk zet, zoals Ajax dat doet.’

Drie Franse families doneren samen een half miljard voor herstel Notre-Dame
Drie bekende Franse ondernemers dragen hun steentje bij aan de restauratie van de Notre-Dame. Francois-Henri Pinault (onder meer Gucci) geeft 100 miljoen euro voor de kathedraal, Bernard Arnault (Louis Vuitton) en de familie Bettencourt Meyers (L’Oréal) schenken zelfs 200 miljoen.

Zus van vrouw die met baby in Turkse cel zit: ‘Onbegrijpelijk dat Nederland niet ingrijpt’
Een paar jaar geleden was ze actief als vrijwilliger bij een Koerdische vereniging, nu houdt Turkije de 31-jarige vrouw uit Rotterdam al anderhalve week vast op verdenking van terrorisme. Samen met haar baby verblijft ze in een cel in Istanbul. Haar familie is radeloos.

Tv-tips

Beau van Erven Dorens logeert in Beau Five Days Inside (RTL 4, 20.30) in een bed-bad-broodinstelling. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen hier minimale opvang. En op SBS 9 begint om 20.30 Argo, de met drie Oscars bekroonde historische thriller over de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran (1979). Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Hij speelt voor mensen ‘die de wind goed tegen hebben’. De 97-jarige Willem van Vollenhoven kroop als 6-jarige voor het eerst achter de piano en rijdt nu per fiets naar zieken en ouderen om ze te verblijden met zijn muziek.

Morgen in de krant

Hoe veilig zijn de Nederlandse monumenten?
Kan een grote brand als die van maandagavond in de Notre-Dame in Parijs ook in Nederlandse monumenten gebeuren? ‘Monumenten, en zeker kerken, zijn moeilijk te beveiligen tegen brand’, zegt Arno Schut, lid van het incidententeam van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Bill Weld wil de Republikeinse partij op Trump heroveren en meldt zich aan als tegenkandidaat
Zelf erkent Bill Weld ook dat hij weinig kans heeft Trump te verslaan, toch heeft hij zich maandag aangemeld als tegenkandidaat van de president voor de nominatie van de Republikeinse partij in 2020. ‘Ik zou me voor mezelf schamen als ik niet mijn hand zou opsteken en aan de verkiezingen zou meedoen.’

De 73-jarige Bill Weld heeft zich gemeld als tegenkandidaat van Donald Trump. Beeld EPA
De 73-jarige Bill Weld heeft zich gemeld als tegenkandidaat van Donald Trump.Beeld EPA

In Indonesië strijden twee niet zo vrome presidentskandidaten om de stem van de moslims
Indonesië kiest woensdag een nieuwe president. De zittende president Joko ‘Jokowi’ Widodo wordt, net als in 2014, uitgedaagd door de oud-generaal Prabowo Subianto. Die zet stevig in op de islam en schuwt daarbij een dosis radicalisme niet. Daarmee dwingt hij Jokowi ook werk te maken van de conservatieve moslimkiezer.

Wie echt wil opkomen voor gewone mensen, moet juist de ongewone koesteren
Er verandert van alles in de wereld, en dat gebeurt in rap tempo. ‘De nieuwe doorbraken struikelen inmiddels bijna over elkaar,’ schrijft Diederik Samsom. Die verandering gaat gepaard met toenemende onrust. Maar, dat is volgens Samsom van alle tijden: ‘Het wordt pas zorgelijk wanneer progressieve krachten gaan meefluisteren met de veranderangst.’

Mike Boddé verloor in korte tijd beide ouders: ‘Onbewust denk ik: ze zijn er nog, ze zijn maar een klein beetje dood. Daar kan ik mee leven’
Zijn vader overleed ‘als een oude, wijze indiaan’. Zijn moeder sloeg druk aan het regelen, toen ze wist dat haar einde kwam. Muzikant en ex-cabaretier Mike Boddé (51) heeft nog steeds de behoefte ze te bellen, na een optreden.

Aaf vindt het ook erg dat de Notre-Dame is verwoest. Maar de brand had ook iets magisch-
Het is natuurlijk vreselijk dat de Notre-Dame is afgebrand, stelt Aaf. Maar, er schuilt ook een zeker sprookjesachtigheid in het hele gebeuren: ‘Hier speelde zich een vreselijk zielig verhaal af waar niemand iets aan kon doen, waar geen naarlingen bij betrokken waren, en met louter en alleen tot de verbeelding sprekende elementen. Een vreselijk zielig verhaal vol mooie details waar mensen uit de echte wereld part noch deel aan hebben: dat ís een sprookje.’

Meer over