Hoe goed is dit Jong Oranje nou eigenlijk?

Het spelniveau van Nederland, Spanje en Duitsland is te hoog gegrepen voor ons, zei Stuart Pearce een tikkeltje ontmoedigd in Israël. De bondscoach van Jong Engeland bekeek deze week de groepsduels in de poule van Jong Oranje en zei dat dit het hoogste niveau was dat hij in deze leeftijdscategorie heeft gezien.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

PETACH TIKVA - Cynisch zou je kunnen opmerken dat de kinderhand snel gevuld is in Engeland, want zo hoog was dat niveau nu ook weer niet. Zo boden de wedstrijden van Jong Oranje, elk op hun eigen manier, het nodige entertainment. Dat wel. Maar speltechnisch was er ook voldoende op aan te merken.

De Duitsers maakten in stadion Ha Moshava in Petach Tikva een 2-0-achterstand goed en verdienden meer dan de 3-2-nederlaag in blessuretijd, zag ook bondscoach Louis van Gaal. En dan was dit nog een elftal zonder de grootste Duitse talenten van dit moment: Götze, Gündogan, Reus, Schürrle en Draxler.

Rusland, spelend met de op het laatste moment aan de ploeg toegevoegde A-internationals Dzagojev en Smolov, werd in Jeruzalem zeker niet overrompeld. De 1-0 van Wijnaldum viel kort voor rust, na een allesbehalve overtuigend eerste bedrijf. Nadat de Russen in de tweede helft met tien man kwamen te staan, werd de score pas in de slotfase uitgebouwd naar 5-1.

Zo blijft het lastig een reëel beeld te krijgen van de kracht van Jong Oranje, dat vanavond tegen Spanje alleen nog strijdt om de eerste plaats in de poule. Beide landen plaatsten zich al voor de halve finales van zaterdag, maar de superioriteit ontbrak.

Jong Spanje, gecoacht door oud-doelman Julen Lopetegui, valt op door, net als de nationale ploeg, tegenstanders nauwelijks de bal te gunnen. Toch moest invaller Morata de ploeg in beide groepswedstrijden redden met een laat doelpunt.

Pearce weet met zijn opmerking over het hoge niveau in de poule van Jong Oranje wel waarover hij het heeft. Hij werkt al zes jaar met de grootste talenten van Engeland en weet wie hij allemaal mist in Israël. De grootste talenten (Welbeck, Jones, Oxlade-Chamberlain en Rodwell) speelden met de nationale ploeg oefenduels tegen Ierland en Brazilië.

Doordat Pearce met een kwaliteitsarme selectie geen vuist kon maken, staat zijn baan op de tocht. In zijn eigen poule werd overigens ook niet onaardig gevoetbald door Italië (met hoofdrollen voor Lorenzo Insigne en Manolo Gabbiadini) en de Noren, die in de play-offs Frankrijk uitschakelden en een outsider zijn voor de titel.

Terwijl de Engelse bond verder discussieerde over de jeugdploeg, bereidden Jong Oranje en de leeftijdsgenoten van Spanje zich voor op hun derde groepsduel, vandaag in Petach Tikva.

Pot en Lopetegui leven in een andere wereld dan Pearce, waarin de mogelijkheden minder beperkt zijn. Beide bondscoaches hebben de beschikking over de toptalenten van hun land, van wie velen volgend jaar tijdens het WK in Brazilië bij de A-selectie zitten.

Pot kwalificeerde zich voor het jeugd-EK met de corpulente spits Genéro Zeefuik van FC Groningen als topscorer en Bram Nuytinck (Anderlecht) als aanvoerder. Zeefuik, die acht keer scoorde in de kwalificatiecampagne, viel af voor de selectie. Nuytinck is in Israël zonder morren reserve. In het hart van de defensie vormen de A-internationals Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi nu het centrale duo.

Spanje heeft zo enorm veel uitstekende voetballers dat bondscoach Vicente del Bosque van de nationale ploeg geen talent hoefde op te eisen.

Daardoor heeft Lopetegui in Israël, net als in de Spaanse kwalificatiecampagne, de beschikking over toptalenten als Isco (Malaga), Rodrigo (Benfica), doelman De Gea (Manchester United) en Tello en Bartra van Barcelona. Muniain (Athletic Bilbao) was tegen Duitsland zelfs reserve, net als Morata (Real Madrid).

De achterstand van Engeland op Nederland en Spanje is enorm, zei Pearce. De grote vraag blijft: zou hij dat ook hebben gezegd als hij, net als Spanje en Nederland, op oorlogssterkte had kunnen aantreden in Israël? Het antwoord: waarschijnlijk niet.

Stuart Pearce coach Jong Engeland

undefined

Meer over