Hoe gaan we met onze onbeschofte kleindochter om?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Een paragnost vertelde dat onze 7-jarige kleindochter een 'nieuwetijdskind' is, sensitief en hooggevoelig. Zo sensitief is ze in haar gedrag echter niet, want regelmatig zet ze het huishouden op stelten, gedraagt ze zich ronduit onbeschoft en is ze extreem egoïstisch. Niets is goed, alles draait om haar.

Laatst verpestte ze een gezellig familie-etentje met haar onacceptabele gedrag. Iedereen wil haar het liefst achter het behang plakken, maar onze schoondochter relateert haar gedrag aan haar 'gave' en we dienen het maar te accepteren. Onze zoon kijkt ondertussen lijdzaam toe. Hoe pakken wij dit, of eigenlijk haar, aan?

Naam bij de redactie bekend

Zoek hulp

Het is de hoogste tijd om in te grijpen. Met het begrip 'nieuwetijdskind' kun je alle kanten op. Ik denk dat jullie 7-jarige meisje ernaar hunkert werkelijk gezien te worden. Door haar gedrag krijgt ze precies wat ze probeert te vermijden: afwijzing! Ze is te jong om hierop te reflecteren. Kijk niet langer lijdzaam toe, maar haal kennis en kunde in huis om haar met liefde te kunnen omringen.

Helma Roes (55), Sittard

Accepteer het niet

Geen begrip meer tonen. Nederland heeft genoeg kinderen die zich gedragen als kleine godjes, geadoreerd door hun ouders en zonder een rem op hun asociale gedrag. Heel vervelend voor hun omgeving. Maar wij als derden hebben hier ook een verantwoordelijkheid in. We willen het graag gezellig houden, maar slecht gedrag moet door iemand gecorrigeerd worden. En gezellig is het niet als iedereen maar om de vrede te bewaren niets van onbeschoft gedrag zegt. Zo kweken we heel vervelende volwassenen.

Mia Amram (59), De Meern

Eigen regels

Stel in uw huis uw regels vast en vertel uw zoon en schoondochter dat u van hen verwacht dat zij deze regels helpen handhaven. In hun huis gelden hun regels, in uw huis de uwe. Als zij daar moeite mee hebben, kunt u hen voorhouden dat uw kleindochter met haar 'gave' vast wel wil leren dat op verschillende plekken verschillende regels gelden.

Mark de Vries (44), Leiden

rust en vertrouwen

Ik ben zelf hoogsensitief, net als mijn dochter. Ik denk dat jullie kleindochter zich onbegrepen en anders voelt, dat ze voelt dat ze niet kan zijn wie ze werkelijk is en dat haar extreme gedrag daaruit voortkomt. Bovendien kunnen sociale bijeenkomsten voor hoogsensitieve kinderen overprikkelend zijn. Mijns inziens heeft ze rust, vertrouwen en aandacht nodig, zodat ze zichzelf kan zijn en jullie ook haar mooie en gevoelige kant kunnen leren kennen. Tip: het boek Het hoogsensitieve kind van Elaine N. Aron heeft mij veel inzicht gegeven.

Dagmar van Wersch (33), Amsterdam

Help ze

Hooggevoeligheid is geen excuus voor een 7-jarige om zich te misdragen en onbeschoftheid is geen gave. Hoe sensitief ben je als je niet eens merkt dat iedereen om je heen zich aan je ergert? Meestal duidt zulk gedrag op een gebrek aan daadkracht van de ouders. Tijd dus om uw zoon en schoondochter tactvol te ondersteunen bij de opvoeding: 'It takes a village to raise a child.' Doet u dit niet, dan is het leed over een paar jaar niet meer te overzien.

Lieuwe Rozema (52), Groningen

Over twee weken: Ik erger me aan de tafelmanieren van mijn man

Mijn man en ik zijn al ruim dertig jaar samen. We hebben het prima met elkaar, maar zijn tafelmanieren irriteren mij mateloos. Hij eet heel snel, praat met zijn mond vol en smakt. Als ik hem hierop attendeer, lukt het hem even, maar hij vergeet het daarna gelijk. Volgens hem komt het doordat hij uit een groot gezin komt, in het leger heeft gezeten en dus moest zorgen dat hij zo snel mogelijk zoveel mogelijk eten naar binnen kreeg. Ook is hij een enthousiaste verteller, daardoor heeft hij vaak geen geduld om te wachten tot zijn mond leeg is. Ik blijf het vervelend vinden en vooral ook gênant in gezelschap van anderen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 5 juni 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over