Column

Hoe een jongen van War Games op YouTube kan leven

Noot van Samuel voor de jeugd: 'Ik zeg niet dat dit een succesverhaal is. Je hebt vet veel geluk nodig.'

Margriet Oostveen
'Howdie folks!' Samuel op zijn werkplek. Beeld
'Howdie folks!' Samuel op zijn werkplek.Beeld

'Holy fuck! Fuckfuckfuckfuck!' Denk daartussen het droge plop-plop van scherpschutters. 'Call to arms.'

In Bemmel staat een hoekhuis in een smetteloze nieuwbouwwijk. Vanuit een kleine kamer op de eerste etage, waarin krap een bed en bureau met videoschermen passen, zou je talloze virtuele lijnen over de wereld kunnen trekken. Van Sri Lanka tot Mongolië, van Amerika tot Papoea-Nieuw-Guinea, overal kijken en spelen mensen mee met de jongen die hier in zijn ouderlijk huis met afwisselend kalm commentaar en opgewonden kreten zijn oorlogsvideogames speelt: Samuel Schuurmans (21), de zoon van de burgemeester, online bekend als 'The Shermanator'.

Terwijl zijn moeder vluchtelingen aan noodopvang helpt, schiet Samuel voor het oog van zijn 60 duizend YouTube-abonnees Taliban dood. Of IS-strijders. Rusland tegen Oekraïne kan ook. Behind you behind you behind you! Samuel speelt acht tot tien uur per dag: Men of War; World of Warships; World of Tanks; Red Orchestra; Armored Warfare; War Thunder; Wargame. De leukste stukjes gaan op YouTube. Are you fucking kidding me? We fuckin'killed that guy! Een netwerk met de naam Freedom regelt tegen 5 procent de reclame-inkomsten (ik kreeg bij het bekijken van zijn video's commercials voor babyvitamines te zien).

Samuel haalt zo'n miljoen views per maand, waarmee hij nu ongeveer evenveel verdient als met een fulltime baan achter de kassa van een supermarkt. Fabrikanten van videogames beginnen hem uit te nodigen, laatst nog in Engeland. De fabrikant van het immens populaire Call of Duty vraagt Samuel nieuwe versies te proberen.

The Shermanator is kortom gestopt met zijn studie politicologie. Het loopt nu net, maar hij hoopt een soort Enzo Knol van de wargames te worden. Alleen zet Enzo Knol vrolijke filmpjes over zijn eigen leven op YouTube voor een jong en Nederlands publiek van bijna 900 duizend abonnees. En is Samuel Schuurmans een gezichtloze killer achter zijn vizier, die in de comments onder zijn video's complimenten krijgt van Amerikaanse Afghanistan-veteranen die zich bij hem ontspannen. Holy shit this is awesome the sound of the gun alone makes you wanna spray on a wall.

Het begon rond zijn 16de, toen Call of Duty Modern Warfare 2 uitkwam. Nachtenlang speelde Samuel het stiekem met zijn vrienden, via een netwerk, ieder thuis achter zijn eigen computer. Toen bleef hij zitten. Noot van Samuel Schuurmans voor de jeugd: 'Ik zeg niet dat dit een succesverhaal is. Je hebt hier vet veel geluk voor nodig.' Zijn VWO voltooide hij moeizaam, via volwassenenonderwijs. En Samuel is door het gamen zijn vriendin kwijtgeraakt.

De meeste fabrikanten houden het veiligheidshalve bij de Tweede Wereldoorlog. Maar iedere tegenstander is met zogeheten mods (van 'modifications') in een Taliban of IS-strijder te veranderen. The Shermanator ziet de kijkcijfers dan omhoog schieten. De veteranen onder zijn abonnees schieten ook liever Taliban dood dan Duitsers.

Samuel begint zijn video's met 'Howdie folks!'. Hij woonde tot zijn 3de in Amerika en meent oprecht dat hij daaraan een Amerikaans accent overhield, draagt een baseballpet en slaapt onder een sprei met het Amerikaanse grootzegel met de adelaar en het motto 'E pluribus unum': uit velen één.

getoond Shermanator zit met het Amerikaanse leger achter Taliban aan. Beeld
getoond Shermanator zit met het Amerikaanse leger achter Taliban aan.Beeld

Een ontwapenende jongen met een zwak voor oorlog.

Hij schijnt het van zijn opa te hebben, die hij niet heeft gekend. Samuel wilde al op zijn 7de alles van de nazi's weten en mocht van zijn vader toen soms een oorlogsfilm zien.

'Een rustige', zegt Hans, de vader.

Toch wennen dat zijn zoon nu tien uur per dag virtueel aan het schieten is voor de kost.

'Zeg maar mensen vermoordt, hoor.'

Op Samuels nachtkastje. Beeld
Op Samuels nachtkastje.Beeld

'Je krijgt zo ook wel de hele wereld over je vloer', zeg ik. 'Virtueel dan, hè.'

Sommige van de veteranen hebben ptss, zegt de vader niet zonder trots en die knappen kennelijk op van een potje schieten met mijn zoon. 'In Bémmel', glimt Shermanator.

Hans begint nu over die tv-serie van omroep Max, hoe heet het, 'over die dochter van de kapper die begin jaren zestig televisieomroepster wil worden. Mensen zagen toen ook absoluut niet wat het potentieel van tv was, toch?' Als automatiseringsadviseur vindt hij het opwindend. Als vader minder, maar zijn vrouw en hij volgden ook niet altijd rechte paden. Dit wordt kortom een succes, of het waait wel weer over. Holy damn just look how beautiful this is!

Meer over