Hoe een dubbele envelop de strak georganiseerde Oscar-show ruw verstoorde

Consternatie, ongeloof en ook wel leedvermaak na de historische blunder bij de 89ste Oscaruitreiking. La La Land dat per vergissing tot beste film wordt uitgeroepen, maar de hoofdprijs uiteindelijk aan Moonlight moest afstaan. Een verkeerde envelop blijkt de boosdoener. Wat gebeurde er precies? Een reconstructie.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Faye Dunaway en Warren Beatty tijdens de bizarre uitreiking van de Oscar voor beste film. Beeld getty
Faye Dunaway en Warren Beatty tijdens de bizarre uitreiking van de Oscar voor beste film.Beeld getty

Een voortkabbelende show met een voorspelbaar scenario. Zo verliep de avond in het Dolby Theater in Los Angeles. Feelgood musicalfilm La La Land had al zes Oscars binnengesleept. Hoofdrolspeler Ryan Gosling kreeg geen gouden beeldje. Zijn maatje Emma Stone weer wel. En toen mochten iconen Warren Beatty en Faye Dunaway - 50 jaar na hun meesterlijke vertolking van Bonnie & Clyde - de belangrijkste prijs uitreiken: de Oscar voor beste film.

Beatty kreeg de eer om de Oscar aan te kondigen. Maar na een tijdje raar kijken en tijdrekken, gaf hij de envelop uiteindelijk door aan Dunaway. Zij zei 'you're impossible' ('je bent onmogelijk') en riep La La Land uit tot winnaar. Regisseur Damien Chazelle en de hele cast en crew van de musicalfilm op het podium. Diverse producers gaven een dankwoord. En toen bleek dat er een vergissing was gemaakt.

De betwiste envelop

'De Oscar is niet voor ons, maar voor Moonlight', zei producent Jordan Horowitz van La La land op het podium. 'Jullie hebben gewonnen. Ik meen het serieus.' Het publiek denkt aan een herhaling van de uitreiking van de Grammy's, toen Adele bij het ophalen van haar muziekprijs liet weten dat de onderscheiding eigenlijk Beyoncé meer toekwam.

'Warren, wat heb je gedaan?', grapte intussen de host van de Oscar-ceremonie Jimmy Kimmel tegen Beatty. Ook maakte hij een grap over een soortgelijke fout door presentator Steve Harvey die in 2015 na twee minuten erachter kwam dat hij niet de Colombiaanse miss Ariadna Gutierrez-Arevalo, maar de Filipijnse Pia Alonzo Wurtzbach tot Miss Universe had moeten uitroepen.

Een zichtbaar opgelaten Beatty vertelde op zijn beurt dat hij de verkeerde envelop in handen had gekregen. 'Ik opende de envelop en las: 'Emma Stone - La La Land'. Daarom heb ik zo lang naar Faye (Dunaway) en naar jullie (het publiek) gekeken. Ik probeerde niet grappig te zijn.'

Opmerkelijk is dat op dat moment Emma Stone op het podium stond met exact dezelfde envelop. Zij had immers enkele minuten ervoor de Oscar gekregen voor beste actrice. Er blijken aan weerszijden van het podium van het Dolby Theater twee accountants van PricewaterhouseCoopers te staan met identieke koffertjes met daarin dezelfde 24 enveloppen met de prijswinnaars. Accountants Brian Cullinan en Martha Ruiz geven afwisselend een envelop aan degenen die een Oscar gaan uitreiken. Een van hen lijkt een fatale vergissing te hebben gemaakt.

Voer voor comedy

Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht. Opvallend genoeg vroeg The Huffington Post enkele dagen geleden nog aan Martha Ruiz wat er zou gebeuren als er een fout zou worden gemaakt en de verkeerde persoon een Oscar zou krijgen. 'Onmogelijk', zei de accountant van PricewaterhouseCoopers toen. PricewaterhouseCoopers heeft inmiddels publiekelijk zijn excuses aangeboden.

Op social media heeft de blooper tot tal van reacties geleid. Zo liet komiek Billy Crystal, die in het verleden negenmaal de Oscarceremonie presenteerde, weten dat hij een soortgelijke ontknoping had gehoopt bij de Amerikaanse verkiezingen. Ook andere Twitteraars opperden dat als Moonlight alsnog tot beste film was gekozen dat ook kon met Hillary Clinton als Amerikaanse president in plaats van Donald Trump.

Uiteraard zijn er ook verwijzingen naar de mogelijke hand van de Russische president Poetin en Russische hackers in de bizarre ontknoping van de Oscars. Regisseur M. Night Shyamalan, bekend om zijn onwaarschijnlijke plotwendingen in het slot van films als The Six Sense en Unbreakable, liet weten dat hij het einde van de Oscar-uitreiking heeft geschreven.

'Zelfs in dromen gebeurt dit niet, maar het is waar', zei de verbaasde regisseur van Moonlight Barry Jenkins toen hij alsnog de Oscar voor beste film mocht ontvangen. Een schrale troost voor de cast en crew van La La land, een film over dromen, voor wie de avond eindigde in een kleine Oscarnachtmerrie.

Meer over