Hoe dichten we het gat dat het kabinet in het huishoudboekje slaat? Drie tips

Hoe dichten we het financiële gat dat het kabinet in ons huishoudboekje slaat? Door eindelijk eens al die polissen en contracten te bekijken en voortaan slimmer op pad te gaan. Gespecialiseerde VK-redacteuren geven tips.

Redactie
Foto ter illustratie Beeld ANP
Foto ter illustratieBeeld ANP

Lenen
Prettig idee om een buffer te hebben als alles even tegenzit. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig? Voorlichtingsbureau Nibud heeft daarvoor de site bufferberekenaar.nl gemaakt. Die berekent wat een verantwoord reservepotje is op basis van leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen. Voor een modaal gezin ligt die vaak tussen de 10 en de 15 duizend euro.

Uit Nibud-onderzoek over 2008 bleek dat veel huishoudens meer spaargeld aanhouden. Daar kunnen goede redenen voor zijn, maar vaak is het zonde van het geld. Helemaal nu de rente op spaarrekeningen zeer laag is. Dat kan vaak beter worden besteed.

Bijvoorbeeld door schulden af te lossen. Want tegenover spaargeld staan veel Nederlanders elders vaak ook nog in het krijt. In het geval van consumptief krediet is de rekensom simpel: direct aflossen. Voor een schuld op de creditcard of een auto op afbetaling moet vaak ruim 10 procent rente worden afgerekend.

Dan is er de hypotheek. De rente daarop ligt nu rond de 5 procent. Maar door de hypotheekrenteaftrek is dat voor de meeste huizenbezitters netto 3,8 procent en 2,4 procent voor de mensen in het hoogste belastingtarief. Vooral voor mensen met een middeninkomen kan de maandlast dus iets omlaag door af te lossen. De winst lijkt beperkt - 1.000 euro aflossen scheelt per maand 3 euro - maar maand op maand, jaar op jaar, tikt toch het aan.

Oud-studenten met een studieschuld kunnen ook eenvoudig besparen. De rente op die schuld is de laatste jaren laag, ruim onder de 2 procent. Dan is doorsparen en de buffer laten groeien, financieel gezien, dus voordeliger. (Tjerk Gualthérie van Weezel)

De restaurantrekening in een restaurant in Lille. Foto ter illustratie. Beeld AFP
De restaurantrekening in een restaurant in Lille. Foto ter illustratie.Beeld AFP

Eten
Eten bij een sterrentent bewaren we even voor een speciale gelegenheid. Maar dat wil niet zeggen dat we meteen culinair door de knieën moeten voor het eerste de beste eetcafé. De grootste schat van restaurantgids Michelin zijn niet de sterren die elk jaar weer de meeste aandacht trekken, maar de Bibs.

Een Bib - te herkennen aan het kopje van het bandenmannetje - staat in de Rode Gids voor goed eten tegen een schappelijke prijs. In een Bib-restaurant eet je een drie gangenmenu voor 35 euro. Het zijn restaurants die zelden tegenvallen. Precies wat je zoekt. Toevallig zijn de nieuwe Bibs deze week bekendgemaakt. Twintig restaurants hebben er een gekregen. Daaronder zijn bekende restaurants als Van Vlaanderen in Amsterdam (dat ooit een ster had), In den Rust in Rotterdam en Le Vieux Jean in Delft. Nederland telt nu in totaal 105 restaurants met een Bib, verspreid over het hele land.

Wie dit jaar toch nog bij een ster wil eten, maar niet veel geld wil uitgeven, moet meedoen aan Dining with the stars, de restaurantweek waar alleen sterrestaurants aan meedoen. In die week kun je daar eten tegen gereduceerd tarief. De Dining with-the-starsweek is van 26 november tot 4 december. Reserveren kan vanaf 14 november.

Er is ook een hoop buiten sterren en Bibs. De nieuwe trend in de gastronomie heet bistronomy: goed verzorgd bistro-eten tegen een vriendelijke prijs. In Amsterdam heb je Cafe Modern, in Rotterdam de Eenhoorn, in Nijmegen de Nieuwe Winkel. Zaken die op deze manier werken, duiken overal op. (Mac van Dinther)

Tweedehands kledingwinkel Noppes in Purmerend op archiefbeeld. Beeld ANP
Tweedehands kledingwinkel Noppes in Purmerend op archiefbeeld.Beeld ANP

Kleren
We hebben, na jaren van overconsumptie, genoeg om aan te trekken. En om er leuk uit te zien, heeft u niet altijd nieuwe kleding nodig.

Verdiep u in het tweedehands aanbod. Zelfs op Marktplaats wordt designerkleding verhandeld. Ook op eBay en designer-vintage.com vindt u veel tweedehands designerkleding. Let wel op dat u geen namaak koopt.

Nieuwe afgeprijsde designerkleding vindt u online bij theoutnet.com, de dumpsite van het prijzige net-a-porter.com

Koop tegendraads. De beste deals krijgt u door tijdens de uitverkoop in het najaar slippers en bikini's voor volgend jaar zomer te kopen. Winterhandschoenen koopt u in mei, wanneer de allerlaatste handschoenen voor een prikkie in de winkel liggen.

Onderschat uw eigen creativiteit niet. Waarom niet zelf maken? Schrijf u desnoods in voor een naaicursus. Vooral kinderkleding is tamelijk eenvoudig zelf te maken. De goedkoopste stoffen vindt u op de markt.

Ruilen. Ruil eens één of meerdere kledingstukken met vrienden. U heeft immers allemaal genoeg kleding. Zo scoort u iets nieuws zonder dat u geld uit hoeft te geven.

Zorg goed voor uw kleding. Breng kleding naar de stomerij als dat in het etiket staat. Was lingerie met de hand. Breng uw schoenen op tijd naar de schoenmaker. Als u uw kledingstukken goed verzorgt, gaan ze langer mee.

Doe mee aan de Free Fashion Challenge, een initiatief dat deelnemers uitdaagt een jaar geen kleding te kopen. Iedereen kan meedoen via freefashionchallenge.com (Bregje Lampe)

Veel meer tips om pijnloos te bezuinigen, op bijvoorbeeld boodschappen, energie, reizen en bellen, in de Volkskrant van vandaag.

Meer over