Hoe de al dan niet afgelaste vuurwerkshow het hoogtepunt werd van een met flauwe moppen gelardeerde tv-avond

Tv-recensent Julien Althuisius zag op Oudejaarsavond een oergezellig BN'er-rijk Top 2000-café, een steeds harder pratende Guido Weijers en een flauwemoppentappende Youp. 'Het spannendste moment van de avond was of de vuurwerkshow bij de Hofvijver wel door zou gaan.'

Guido Weijers Beeld anp
Guido WeijersBeeld anp

Buiten was het nat, winderig en lauwwarm. Er werden vuurwerkshows afgelast. Binnen was het warm, gezellig en het bier vloeide rijkelijk. Het condens stond op de ramen. Matthijs van Nieuwkerk was er ook. Hij had Leo Blokhuis en een hele rits bekende Nederlanders meegenomen om liedjes mee te zingen en een quiz mee te spelen. Barry Atsma, Geraldine Kemper en Art Rooijakkers telden af naar Freddy Mercury. Kleedjes over de tafels. Ook over de piano van Roel van Velzen, die - alsof het niets was - The River van Bruce Springsteen voor altijd verpestte door voor te doen hoe je er ook best 'Het Is Een Nacht' van Guus Meeuwis in kon horen.

Het werd nog veel gezelliger. De Ziggo Dome was volgestroomd voor het Muziekfeest van het Jaar: hoogblond, zonnebankbruin en bezweet. Trossen los en hossen maar. Wie na de eerste paar glazen champagne, het oudejaarsdiner en de links directe, rechts directe, linkerhoek-combinatie van Jan Smit, Gerard Joling en Frans Bauer eventjes knock-out op de bank lag, werd even later lekker wakker geschreeuwd door Guido Weijers.

De kijkcijfers van Oudejaarsavond 2017

Met 2,6 miljoen kijkers was de oudejaarsconference van Youp van 't Hek gisteravond het op één na best bekeken tv-programma van Oudejaarsavond. Daarmee versloeg de cabaretier in ieder geval ruimschoots de concurrentie van met name RTL 4. Die zender trok met de conference van Guido Weijers beduidend minder kijkers: 1,2 miljoen. Het Nationaal Aftelmoment op NPO 1 was het best bekeken programma; vlak na Van 't Hek keken daar ruim 3 miljoen mensen naar.

Naar de oudejaarsspecial van Miljoenenjacht met Linda de Mol (RTL 4) keken 1,5 miljoen mensen, volgens de vanmiddag gepubliceerde gegevens van de Stichting KijkOnderzoek. Die quiz stond daarmee op de vijfde plek van best bekeken programma's. Op plek 3 en 4 staan respectievelijk het NOS Journaal van 20.00 uur (1,7 miljoen) en de Mindf*ck oudejaarsspecial (1,6 miljoen). SBS 6 kwam de hele avond niet verder dan gemiddeld zo'n half miljoen kijkers voor programma's als Komt een man bij de dokter, De Toppers, Shownieuws en Hart van Nederland. (Redactie)

Reptielenbrein

'Goedenavond dames, heren en genderneutralen!' Weijers ging 'vanavond keihard vertellen wat ik denk'. Dat begon met een verhaal over het reptielenbrein en het moderne brein; de eeuwige strijd tussen gevoel en verstand. Het verhaal van de 19-jarige, zwangere vlogger die haar vriendje per ongeluk doodschoot in een YouTube-video, dat was nou zo'n heerlijk fijn voorbeeld van hoe dom mensen kunnen zijn.

Weijers ging steeds harder praten. 'We zijn minder rationeel dan we denken', ook als het op de verkiezingen aankwam. Er volgde een uiteenzetting volgens Weijerse logica waarom alle demente Nederlanders op Denk hadden gestemd, alle hoogbegaafden op GroenLinks en alle depressieve mensen op PvdA. Oh, en Geert Wilders. Die had een paar weken voor de verkiezingen twee poezen uit het asiel gehaald. 'Normaal gesproken haat-ie asielzoekers!'

Weijers stak nog even de draak met Thierry Baudet ('Insanus Thierry Baudet est') en zijn lavendelzakje. Hij vertelde dat Baudet een debat had verlaten om zijn vleugel het Binnenhof op te begeleiden. 'Nou, dan heb je heel iets anders gesnoven dan lavendel'. Hilarisch.

Uitbundig (nou oké, vooral luidkeels) vertelde Weijers waarom jonge mensen de wereld hebben. Hij noemde Jesse Klaver, Max Verstappen, Einstein, die 26 was toen hij de relativiteitstheorie bedacht en Mark Zuckerberg, 20 toen hij Facebook begon. 'De toptien van de liedjes van de Top 2000 zijn allemaal geschreven door artiesten toen ze tussen de 20 en 30 jaar oud waren'. Het bleek een aanloopje: 'Hoe ouder je wordt als artiest, hoe minder creatief je wordt en hoe meer je je zelf gaat herhalen', zei Weijers. Achter hem verscheen een foto van Youp van 't Hek. Goeie reminder om even te zappen.

null Beeld
Beeld

Obligaat grapje

Ook Van 't Hek begon zijn conference met een obligaat grapje over dames, heren en transgenders. Zijn verhaal speelde zich af in zijn Amsterdamse stamkroeg Zanzibar, waar hij steeds weer in gesprek ging met een van de drie personages, Rooie Henk, Schele Henk en ene Godelieve, een oud Belgisch fotomodel. Sinds Van 't Hek hersteld is van zijn hartproblemen heeft hij, zo vertelde hij tegen het eind van de show, schijt aan alles. 'Ik ben nu 63 en heb steeds minder harde kanten. Ik ben er inmiddels achter: ik doe er niet toe. Het interesseert me geen reet.'

Dat uit zich bij Van 't Hek in een soort laat-alles-maar-hangen-houding, handjes in de zakken, licht achterover leunen en ogenschijnlijk niet heel erg meer je best doen. Zo werd het laatste anderhalf uur van 2017 vooral een aaneenschakeling van moppen - vermomd als anekdotes, verteld door Rooie Henk of Schele Henk. 'Weet je waarom orkanen altijd vrouwennamen hebben? Het begint altijd nat en heftig en als ze weg zijn ben je alles kwijt.'

Een paar weken geleden kondigde Van 't Hek in het programma van Cornald Maas aan dat hij ook een grap had bedacht over de aanslag in Las Vegas in oktober, waarbij een man 56 mensen had doodgeschoten en nog eens honderden had verwond toen hij vanuit zijn hotelkamer het vuur had geopend op een muziekfestival. 'Wat er in Las Vegas is gebeurd, vind ik heel erg', zei Van 't Hek gisteravond. 'Ik vind het heel verschrikkelijk. Maar... (nou, daar komt ie jongens) ik hou ook niet echt van countrymuziek.'

Van 't Hek scheerde eventjes langs Trump, noemde Baudet en Zwarte Piet even één keer, maar liet verder de grote thema's van 2017 redelijk onbesproken. #MeToo kwam natuurlijk nog wel even langs, in een grapje over de oude Godelieve die haar beklag deed tegen Youp: 'Ze hadden mij toch ook wel een keer kunnen misbruiken? Maar bij mij deden al die mannen metoodeloe.'

null Beeld Bob Bronshoff
Beeld Bob Bronshoff

Ongeïnspireerd

De diehard Youp-fan zal vanochtend ongetwijfeld wakker zijn geworden met blauwe dijen - en bij vlagen toonde Van 't Hek zich nog wel scherp, zoals in zijn observaties over het programma Bed & Breakfast van Omroep Max (waarin ouderen de keuze hebben om of zelfmoord te plegen, of een Bed & Breakfast te beginnen in het buitenland), Prins Bernhard als de Harvey Weinstein van Baarn, de excuses van Camiel Eurlings en het kampioenschap van Feyenoord - maar voor de neutrale - en iets jongere - kijker oogde het alles bij elkaar wat flauw, wat ongeïnspireerd, alsof het van Van 't Hek zelf ook allemaal niet meer zo nodig hoeft.

Nee, het spannendste moment van de avond was of de vuurwerkshow bij Het Nationale Aftelmoment bij de Haagse Hofvijver nou wel of niet door ging. 'We hopen heel erg vurig dat het vuurwerk door kan gaan', zei de burgemeester van Den Haag rond een uur of half elf in haar mini-oudejaarsconference tegen presentator Dionne Stax.

Gelukkig bleken ook de weergoden na een avondje televisie niet helemaal wakker meer te zijn en kon, zo vertelde Stax opgelucht, de grote vuurwerkshow toch doorgang vinden. Als soundtrack voor de laatste seconden van 2017 had de NOS gekozen voor Despacito, wat het enigszins eigenaardige beeld opleverde van winters ingepakte Hollanders hossend op de Latijns-Amerikaanse klanken van Luis Fonsi en Daddy Yankee. 2017 was nu echt af.

Feliz año nuevo.

Het Nationale Vuurwerkmoment bij de Hofvijver Beeld anp
Het Nationale Vuurwerkmoment bij de HofvijverBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over