PICS

'Hoe ben je zo snel zo ver gekomen, buiten het feit dat je goed kunt pijpen?'

Actrices stellen in een onstuitbare stroom filmpjes, sites en interviews het seksisme in Hollywood aan de kaak.

Vanaf links: Tina Fey, Amy Schumer, Patricia Arquette en Julia Louis-Dreyfus in The Last Fuckable Day uit Inside Amy Schumer. Beeld .
Vanaf links: Tina Fey, Amy Schumer, Patricia Arquette en Julia Louis-Dreyfus in The Last Fuckable Day uit Inside Amy Schumer.Beeld .

'Ik heb haar alleen maar aangenomen om te zien of haar schaamhaar net zo rood is als het haar op haar hoofd.' 'Als ik de hele dag naast jou zit te monteren, krijg ik zin porno te kijken.' 'Ik weet nog wel iets te bedenken wat je op je knieën kunt doen.' 'Niemand zal je serieus nemen met dat blonde stewardessenhaar.' 'Hoe ben je zo snel zo ver gekomen, buiten het feit dat je goed kunt pijpen?'

Zomaar wat dingen die vrouwen op een filmset ooit naar het hoofd geslingerd kregen. Tenminste, volgens een platform waar iedere vrouw die werkzaam is in de filmindustrie anoniem seksistische opmerkingen kan posten: Shit People Say To Women Directors.

De site is een paar weken geleden gelanceerd en is razend populair. Net als someladyparts.com, die aspirant-actrice Katrina Day een half jaar geleden heeft opgezet om te laten zien welke advertenties zij tegenkomt in haar zoektocht naar audities. 'Eind twintig - medium borsten', bijvoorbeeld. Of 'sexy meisje, 27-35 jaar. Slank, geen problemen met smaakvol naakt. Voor een rol als dood lichaam.' Inmiddels regisseert Day een door Kickstarter gefinancierde webserie.

Natuurlijk weet iedereen het wel: de filmindustrie is ontzettend seksistisch. Om de zoveel tijd wordt dat bewezen door statistieken over de hoeveelheid vrouwelijke regisseurs of het aantal gesproken rollen voor vrouwen. Het is een trend om daar als actrice keihard over te oordelen. Patricia Arquette deed het op het Oscarpodium - en kreeg een staande ovatie van Jennifer Lopez en Meryl Streep. Carey Mulligan noemde Hollywood deze week nog in een interview met Time Out seksistisch, Kristen Stewart stelde in Harper's Bazaar UK dat het vaak 'zo beledigend is dat het idioot is'.

Het feminisme neemt in Hollywood revolutionaire vormen aan, met actrices die reporters op hun nummer zetten op de rode loper en in interviews. Met films voor en door vrouwen. Het is onomkeerbaar: de blanke male chauvinist pig gaat het alleen maar moeilijker krijgen. En met haar opmerking vangt Stewart precies waarom dat zo is.

Patricia Arquette oordeelde op het Oscarpodium keihard over seksisme. Beeld afp
Patricia Arquette oordeelde op het Oscarpodium keihard over seksisme.Beeld afp

Afgelopen week bijvoorbeeld zetten actrices Rita Wilson en Mamie Gummer een filmpje online, onder #makeitfair: 93 procent van de films geregisseerd door mannen? Dat is toch oneerlijk! Laten we mannen eindelijk de 100 procent geven waarop ze recht hebben, is de strekking van het quasi-droevige liedje.

Amy Schumer maakte donderdag een hilarische sketch over het partijtje ter ere van Julia Louis-Dreyfus' last fuckable day - die dag in het leven van elke actrice waarop je volgens de media niet meer geloofwaardig neukbaar bent.

Deze vrouwen en de websites laten niet alleen zien hoe het bijna onvoorstelbare seksisme werkt in Hollywood, maar ze onderstrepen ook de absurditeit ervan. Het effectiefste massavernietigingswapen tegen seksisme is erom lachen. Zo voorkom je dat je als piepneus wordt weggezet en maak je verandering uiteindelijk onvermijdelijk.

Meer over