Hoe ban ik de ex van mijn vriend uit ons leven?

De ex van mijn vriend trekt aan hem, ze stuurt seksueel getinte berichten, probeert zich in onze relatie te mengen en veroorzaakt openbare scènes. Als hij haar gezien heeft, is hij boos en teleurgesteld, maar toch blijft hij die situaties opzoeken. Hij kan het goed vinden met haar ouders. Nu is hij uitgenodigd voor een feest van haar ouders. Hij wil daar zonder mij naartoe, want dat zorgt anders voor spanningen bij zijn ex. Ik heb hem drie jaar de ruimte gegeven dit een plek te geven, maar ben het zat opzij te worden geschoven voor een manipulatieve, onberekenbare ex. Wat zou u doen?

null Beeld null

Moment van de waarheid

Dit lijkt mij het moment van de waarheid. Zeg hem dat hij niet naar het feest van de ouders van je ex moet gaan. Blijft hij thuis? Hopelijk snapt zijn ex het signaal. Gaat hij toch? Dan vindt hij zelfs de ouders van je ex belangrijker en zou ik maar snel een einde maken aan deze relatie. Je hebt al te lang met je laten sollen, je bent meer waard.

Hester Berkelmans (47), Leeuwarden

Wending

De ex is manipulatief, maar zeker niet onberekenbaar. Dat is uw vriend. Zorg voor een verrassende wending in het verhaal. Laat hem zonder verder morren naar het feest gaan en regel precies in dat weekend een tripje naar Parijs, Antwerpen of Berlijn samen met een vriendin. Zeg dat u die tijd wilt gebruiken om na te denken over jullie relatie. Kan dat niet, bestel dan luid en duidelijk de film He's Just Not That Into You om een keer samen naar te kijken.

Henk Kuipers (61), Rotterdam

Moed nodig

Dit lijkt mij een voorbeeld van geen keuzes kunnen maken, en dat geldt voor jullie allebei. Uw vriend kan geen afscheid nemen van zijn vorige liefde en u kunt de knoop niet doorhakken om met deze relatie te kappen. U wilt zijn ex verbannen uit 'ons leven', maar dat is lastig, want daarvoor zijn twee personen nodig. Hij wil dat kennelijk niet en u gedoogt dit al drie jaar. U kunt zijn ex alleen uit uw eigen leven bannen, en dát kan op eigen kracht. Maar daarvoor is wel moed nodig. U dient uw grenzen duidelijk aan te geven en anders bestaat er geen 'ons leven' meer. Want op deze manier gooit u ook nog eens uw eigen leven weg. Lukt het niet alleen, schakel dan professionele hulp in.

Steven Smits (66), Groningen

Trek grenzen

De kwestie is niet dat de ex van je vriend aan hem trekt, hij láát aan zich trekken. Jij voelt je gekwetst en wil op de eerste plaats staan bij hem. Niks geks aan. Wees eerlijk en duidelijk zonder verwijtend te zijn, jullie hebben het beiden zover laten komen. Vertel hem hoe dit voor jou is, vraag hem grenzen aan te geven en trek anders je eigen grenzen.

Jenet van Lubek (38), Haarlem

Laat hem gaan

U wordt niet zozeer opzij geschoven voor een manipulatieve, onberekenbare ex van uw vriend, u wordt veeleer opzij geschoven door een manipulatieve, onberekenbare vriend. Liefde laat zich moeilijk sturen. Laat uw vriend gaan in vrede. Zoek daarna een nieuwe. Eentje die wel voor u wil kiezen.

Pieter Barnhoorn (39), Leiden

Over twee weken:

Kun je seks hebben op je Airbnb-adres?

Wij zijn een jong stel dat geregeld steden bezoekt en dan via Airbnb in huizen verblijft waar ook de eigenaars aanwezig zijn. Wij proberen altijd zachtjes te doen, maar vinden het lastig om geluidloos seks met elkaar te hebben. Mijn vriend vindt dat ik te veel geluid maak en wil daarom vaak niet verder gaan. Ik vind dat als je kamers verhuurt en daaraan goed verdient, je op de koop toe moet nemen dat je af en toe wat hoort. Kan het of kan het niet?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 26 september 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over