Hockeysters te sterk voor rivaal Argentinië, en Nederlands onderonsje aan de Copacabana

Door het tijdsverschil kunt u waarschijnlijk niet alle wedstrijden volgen tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Iedere ochtend vindt u daarom op Volkskrant.nl een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Laurien Leurink (Ned) heeft de stand op 2-0 gebracht tijdens de kwartfinale hockey dames Nederland-ArgentinieBeeld anp

Halve finale voor hockeysters: 3-2 winst op Argentinië

Las Leonas, zo worden de Argentijnse hockeysters liefkozend genoemd in eigen land. De afgelopen WK's was het stuivertje wisselen tussen Nederland en Argentinië. Ook op andere toernooien hadden de Nederlanders het vaak lastig met de nummer twee van de wereld.

Toch leek het lange tijd een redelijke simpele klus te worden. In de stromende regen kon Lidewij Welten al binnen vijf minuten scoren en Nederland liep uit naar een comfortabele 3-0.

Tot de gelekaartenregen van de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter. Van As, Van Geffen en De Goede zaten op een gegeven moment tegelijk op de bank: 8 tegen 11, een situatie waar de Argentijnen van profiteerden.

Het werd tot de laatste minuut knokken, dus de blijdschap was groot. 'We gaan nu pas nadenken voor Duitsland, alle focus lag op deze wedstrijd', zei Welten, die hiermee aangaf hoe belangrijk deze ontmoeting met de rivalen was.

Einde tijdperk Nummerdor

Blijft vreemd: Nederland tegen Nederland op de Olympische Spelen. In de kwartfinale van het beachvolleybal. Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst slapen zelfs in hetzelfde appartement.

De winst ging uiteindelijk naar Brouwer en Meeuwsen, die nog wat mooie woorden over hadden voor de beachvolleybalveteraan Nummerdor, die zichtbaar aangeslagen een einde maakte aan zijn olympische carrière. 'We hebben ontzettend veel aan hem te danken, Reinder heeft samen met Richard Schuil de weg voor ons geplaveid', zei Brouwer. 'Zij hebben beachvolleybal groot gemaakt in Nederland en daar hebben wij de vruchten van geplukt. Ik weet nog dat ze ons een keer hebben meegenomen op trainingsstage naar Gran Canaria. We hebben toen zóveel van hen geleerd.'

Toch had de winst ook een zoete kant, volgens Brouwer. 'Als je van die jongens wint, is het drie keer zo mooi; als je verliest, drie keer zo zwaar. Zo voelt het altijd als we tegen elkaar spelen.'

Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor (r)Beeld anp

Noodweer en bosbrand

Voor de wedstrijd regende het as boven het hockeyveld, tijdens de Nederland-Argentinië (v) regende het pijpenstelen. Dit laatste had als effect dat de bal maar nauwelijks rolde, het eerste was het effect van een fikse bosbrand.

Er wordt onderzocht of de nabijgelegen bmx- en mountainbikebaan schade heeft opgelopen door het vuur. De wielerunie UCI liet aan een Canadese televisiezender maandagnacht weten dat het vuur onder controle is - vermoedelijk met dank door de hevige regen.

Die trok verder naar de atletiekbaan, waar het hordelopen onder riskante omstandigheden in de stortregen gewoon doorgingen. Later werd het atletiekprogramma tijdelijk stopgezet.

Snoekduik goed voor goud

Sensatie op de 400 meter bij de vrouwen, waar de laatste meters van de afstand een spectaculaire ontknoping kreeg. Met een snoekduik vliegt Shaunae Miller over de streep. Daarmee verslaat de atlete van de Bahama's topfavoriete Allyson Felix. Ze drukt haar borst net iets eerder over de streep dan de Amerikaanse dankzij haar opmerkelijke finish. Het verschil op de streep is zeven honderdste van een seconde.

Verdient Cavendish zilver?

De Britse sprinter Mark Cavendish ging voor goud op de wielerbaan, maar kreeg zilver bij de omnium. Al twijfelen velen of hij die medaille wel omgehangen had mogen krijgen. Door een manoeuvre van de Brit komen drie renners ten val, onder wie de latere winnaar Elia Viviani uit Italië. Had Cavendish gediskwalificeerd moeten worden? Oordeelt u zelf:

Liveblog

Lees voor een chronologisch overzicht van dag 10 in Rio het liveblog terug.

Meer over