Hockeyers revancheren zich tegen Ierland: 5-0

De Nederlandse hockeyers hebben zich op de Olympische Spelen gerevancheerd voor het knullige gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Argentinië. Ierland werd in Rio met weinig moeite (5-0) aan de kant gezet. Mink van der Weerden was met twee rake strafcorners de belangrijkste man bij Oranje.

Mink Van der Weerden na de 1-0 uit een strafcorner. Beeld anp
Mink Van der Weerden na de 1-0 uit een strafcorner.Beeld anp

De overwinning is na de openingswedstrijd tegen Argentinië een welkome, maar werd ook verwacht. Ierland is niet van het kaliber Argentinië. Gisteren gaf Nederland onnodig een 3-1 voorsprong weg tegen de Argentijnen. Met een beetje pech hadden de hockeyers ook had kunnen verliezen.

Met name het gemak waarmee tegen de Argentijnen doelpunten werden weggeven was zorgelijk. In dit licht was de 0 op het scorebord tegen Ierland hoopgevend.

De 17-jarige Jorrit Croon beleefde zijn finest hour tegen Ierland. Het talent van HGC zorgde met een knappe tip-in voor zijn eerste olympische doelpunt en tweede in zijn nog jonge interlandcarrière. Hij zette in het sterke eerste kwart de 2-0 op het scorebord.

Nederland stoomde door in het tweede kwart. Mirco Pruysen nam de bal goed aan in de cirkel, draaide met zijn rug naar de goal knap weg van zijn tegenstander en schoot hard raak. Van der Weerden had toen al zijn tweede gemaakt; vroeg in de wedstrijd opende hij de score. De eindstand werd bepaald door Jeroen Hertzberger, althans, zijn schot werd in het doel gewerkt door een Ier.

Testcases komen nog

Dinsdag wacht het nog zwakker geachte Canada. Later in de week volgen de echte testcases tegen India en Duitsland. Vier jaar geleden verloor Nederland in Londen met 1-2 van Duitsland in de finale.

De hockeyers zijn in Rio outsiders voor de titel. Zestien jaar geleden greep Nederland voor het laatst goud, in Sydney. Daar verdedigden zij de eerste olympische hockeytitel ooit, die werd behaald in Atlanta.

De 17-jarige Jorrit Croon (links) heeft voor Nederland de 2-0 gemaakt tegen Ierland. Beeld ap
De 17-jarige Jorrit Croon (links) heeft voor Nederland de 2-0 gemaakt tegen Ierland.Beeld ap
Meer over