Hockeyers laten weer kostbare punten liggen

In de voorbereiding op de laatste wedstrijd die de Nederlandse hockeyploeg nog scheidt van een plaats in de halve finales zullen de gedachten ongetwijfeld afdwalen naar Pakistaans meest gevreesde wapen: strafcornerkanon Soheil Abbas....

Van onze verslaggeefster

Net zo verrassend als de definitieve uitschakeling van vice-olympisch kampioen en vice-wereldkampioen Spanje het afgelopen weekeinde, is de wijze waarop Pakistan zich deze week aan het Australische publiek presenteerde. De ploeg die de afgelopen jaren op sterven na dood leek, heeft zelfs nog een kans, hoewel minimaal, op een plaats in de kruisfinales.

Niemand minder dan Soheil Abbas is verantwoordelijk voor de Pakistaanse wederopstandin. Abbas is opgeleid door de Nederlandse coach Toon Siepman en speelt in de Nederlandse competitie bij Amsterdam. Met zijn verwoestende sleeppush scoorde hij al zes doelpunten tijdens dit toernooi, vijf meer dan Bram Lomans, die zijn opleiding eveneens in de 'strafcornerschool' van Siepman doorliep.

De opdracht voor de hockeyers is daarom simpel, doceerde doelman Ronald Jansen zaterdag. 'Zij hebben de beste corner van de wereld, dus wij moeten zorgen dat we er daar geen acht van tegen krijgen. Want daar gaan er altijd wel drie of vier van in.'

Jansen, één van de meest gelouterde keepers ter wereld, beleefde het afgelopen seizoen weinig plezier aan Abbas. Diens sleeppush was indirect verantwoordelijk voor een vervroegd einde van zijn nationale loopbaan. Tijdens de play-offs van de competitie schoof Abbas de bal zo verschrikkelijk hard het doel in, dat die tegen het binnenste frame van het doel weer het veld inkaatste en de niet alerte scheidsrechter het doelpunt voor Amsterdam niet toekende.

In de daarop ontstane consternatie volgde een doelpunt aan de andere kant voor Bloemendaal en gooide Jansen een verdwaalde hockeystick de tribunes in. Hij verwondde een argeloze toeschouwer en moest de finale geschorst op de tribune uitzitten. Een dramatische afsluiting van een indrukwekkende loopbaan.

Voor het einde van zijn internationale carrière heeft de 36-jarige doelman een geheel ander scenario uitgedacht, maar tot op heden wekte de ploeg niet de indruk met volle overtuiging de weg naar het tweede olympische goud te zijn ingeslagen. Tegen de Duitsers was zaterdag een overwinning voldoende voor een plaats in de kruisfinales, maar de 2-0 voorsprong werd onnodig uit handen gegeven.

'Typische Padua-doelpunten', zei doelman Ronald Jansen over de twee tegentreffers uit twee onoplettende momenten in de Nederlandse defensie. Op precies dezelfde wijze tegen precies dezelfde tegenstander werd vorig jaar in het Italiaanse Padua de Europese titel verspeeld en dat verraste de Nederlandse doelman nog het meest. 'Je zou denken dat we daar wel iets van hadden geleerd', zei hij teleurgesteld.

Nederland staat nog wel eerste in de poule, maar zal dinsdag tegen Pakistan minimaal een gelijkspel moeten behalen om uitzicht te houden op de medailles. 'We hebben de spanning weer over onszelf afgeroepen. Ik had het liever vandaag beslist', zei Jansen.

Meer over