Hobbit-regisseur Jackson en Uri Geller zoeken mee naar vermiste Boeing

De tijd dringt in de zoektocht naar de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. De batterij van de zwarte doos gaat dertig dagen mee, wat betekent dat er nu nog krap een week de tijd is. De nieuwste bijdrage komt van Hobbit-regisseur Peter Jackson. Zijn privéjet wordt gebruikt om de oceaan af te struinen op zoek naar brokstukken van het vliegtuig.

Gabriella Codonesu
null Beeld ap
Beeld ap

Peter Jackson kocht zijn privéjet, een Gulfstream G650, vorig jaar in maart om zonder te tanken van zijn woonplaats in Nieuw-Zeeland naar Los Angeles te kunnen vliegen. Het toestel functioneert nu bij de zoektocht als communicatiecentrum van de militaire toestellen die bij de operatie zijn betrokken.

Jackson gaf persoonlijk toestemming voor het gebruik van zijn vliegtuig, dat hij aangeschaft zou hebben voor zo'n 50 miljoen euro. De jet vliegt sneller en verder dan de andere vliegtuigen die de Nieuw-Zeelandse luchtmacht inzet. Het toestel heeft een topsnelheid van 1.140 kilometer per uur, bijna de snelheid van het geluid.

Meer celebrities zoeken mee
Jackson is niet de enige bekende figuur die bijdraagt aan de zoektocht. Ook 'mentalist' Uri Geller zou enkele weken geleden zijn benaderd door een 'belangrijk persoon' om te helpen zoeken. Geller zou er door gebruik van zijn mentale krachten achter moeten komen wat er met het toestel is gebeurd.

De mentalist zet zijn zogenoemde 'remote viewing'-techniek in om vanuit zijn huis in Los Angeles te zoeken naar de Boeing. Hij beweert dat hij met deze techniek heeft gezien dat er vuur ontstond aan boord van het verdwenen vliegtuig. De piloten werden hierdoor verrast en toen moesten ze een andere koers nemen.

De Amerikaanse zangeres Courtney Love zocht uit eigen beweging mee naar het toestel via satellietbeelden van de website tomnod. Zij deelde op Twitter en Facebook met haar volgers een foto van een stuk oceaan. Zij zag daar naar eigen zeggen duidelijk brokstukken en olievlekken van het vliegtuig. Haar volgers zagen echter niets in de foto, waarop ze zelf pijlen had getekend.

Op 8 maart verdween de Boeing, met 239 mensen aan boord, onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Tot nu toe hebben schepen nog geen brokstukken in het water kunnen vinden.

Meer over