SATIRE

HNS: Kristien kookt Vlaamse koek met aardbei

De Vlaamse kookboekenschrijfster Kristien Op Den Beeck verzorgt elke week een sportmaaltijd voor de Rode Duivels, op weg naar het EK. Deze week: Vlaamse koek met aardbei

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn tante Katelijne zei altijd: 'Wie het kroontje van de aardbei pulkt, is een koningin van de nacht. En dat is met Rode Duivels al niet veel anders. Want onze voetbalbroeders moeten natuurlijk de zomerkoninkjes worden van het EK. Een aardbei die sappig in je mond openbarst, is niet veel anders dan een lekkere bal in d'n hoek. Dus daarom deze week een lekker nagerecht met aardbeien naar een recept van Nol 'Den roodneus' Alderweireld, nonkel van verdediger Toby.

Nu moet u weten dat nonkel Nol nogal van het ruwe soort is. Nonkel Nol haalt niet parmantig het kroontje van de aardbei, maar rukt 'm eraf en de aardbeien snijdt-ie niet in partjes, maar stoempt ze tot een puree, gewoon met de blote knuisten, dezelfde knuisten die hij in 1978 gebruikte om Kris 'Blaaskaak' Bockjes van katoen te geven, na een ruzie op het kermisterrein van Wilrijk.

Voor de eierkoek rijdt nonkel Nol altijd naar delicatessenwinkel DeLieve waar ze ongewassen Beerschotse eieren verkopen. Maak van de gezeefde bloem, zout, eieren en melk een glad beslag. Spatel als een dolle de stijfgeslagen eiwitten erdoor. Laat efkes staan en sodemieter er dan de aardbeienpuree op. Die is op smaak gebracht met citroensap, poedersuiker en, voor de pit, 'een Rood Duiveltje', een rood pepertje dus, fijn gesneden.

Leg de koek met aardbeien op een diep bord, met een bolletje roomijs kan ook, en drink er een lekker fris en ijskoud geserveerd Lambiek-kriekbier bij. De moeite waard? Reken maar! Vooruit Rode Duivels!

Meer over