SATIRE

HNS: Kristien kookt Brugse ballekes

De Vlaamse kookboekenschrijfster Kristien Op Den Beeck verzorgt elke week een sportmaaltijd voor de Rode Duivels, op weg naar het EK. Deze week: Brugse ballekes

Dit artikel is afkomstig uit Het Nieuwste Schavot, de satirische sportrubriek uit de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Mijn tante Katelijne zei altijd: wie de ballekes laat rollen, krijgt rode koontjes als nagerecht. En zo is het met de Rode Duivels natuurlijk ook. Nog even en het EK gaat beginnen, de ballekes gaan rollen, dus is het de hoogste tijd om 'ns bij nonkel Berry 'Den knoeste' Vertonghen langs te gaan, de oudste neef van verdediger Jan Vertonghen. Die woont al weer jaren in Brugge, waar hij de kantine uitbaat van 't Kantertje, het kantklosmuseum van Brugge.

Vooral Koreanen en Japanners komen daar voor de 'Brugse ballekes' van nonkel Berry, en dat kantklossen kan ze gestolen worden. In de Aziatische versie van de Lonely Planet staat de nonkel niet voor niks vermeld als 'Belgische kookkunstenaar'.

Met zijn grote snor en al even grote buik komt hij me al tegemoet. 'Ahh, Kristien, wat ziet ge er weer verrukkelijk uit', zegt hij me, en haalt snel de doppen van twee flesjes Steenberge-bier. Dan gaat hij aan de slag en vermengt het kalfs- en varkensgehakt, eidooier en de in kriekenbier geweekte sneetjes brood.

Voor 'de pit' doet nonkel Berry er altijd 'een Rood Duiveltje' doorheen, een fijngesneden rode peper. Sierlijk verdeelt hij de massa in hompjes ter grootte van een ei, en rolt er platte ballekes van - jazeker, plat - en wentelt deze even door de bloem. Tot slot legt hij de ballekes op een - verwarmd - diep bord en serveert er een slaatje bij met Lommelse azijn. Een flesje ijskoud Teutbier sla ik niet over.

De moeite waard? Reken maar! Vooruit Rode Duivels!

Meer over