HitteblogZomer in Nederland

Hitteblog: ProRail waarschuwt voor extra vertragingen op het spoor; uitzettende rails veroorzaken storingen

Na toch al een historisch droge periode volgt deze week een hittegolf. Hoe gaat Nederland om met de zomerse omstandigheden? Nieuwtjes en tips houden we voor u bij in dit langzaam groeiende hitteblog.

Het strand bij Scheveningen. Beeld null
Het strand bij Scheveningen.

24-7-2018, 21.22
Dreigend sproeiverbod voor boeren in Noord-Holland

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dreigt volgende week een sproeiverbod in te stellen voor agrariërs, indien de droogte tot na het weekeinde aanhoudt. Dijkgraaf Luc Kohsiek heeft dit dinsdag gezegd tegen het Noordhollands Dagblad. Hij noemt de maatregel ‘uitzonderlijk, maar noodzakelijk’. Het waterschap slaat alarm omdat het neerslagtekort in Noord-Holland is opgelopen naar 225 millimeter. Daarmee is een kritische norm overschreden die om extra maatregelen vraagt, meldt het waterschap op zijn website.

Het watertekort is een gevolg van de verminderde wateraanvoer door rivieren als de Rijn en de Maas in combinatie met een verhoogd watergebruik door burgers, industrie en landbouw.

Als het beregeningsverbod er komt, gaat het gelden voor alle boeren ten noorden van het Noordzeekanaal (de lijn Amsterdam-IJmuiden). In veel andere delen van het land gelden al sproeibeperkingen voor boeren. Zij mogen geen of beperkt gebruik maken van oppervlaktewater (water uit sloten, meren en rivieren) om hun akkers en weilanden te beregenen. Wel mogen agrariërs nog grondwater oppompen om hun land mee te besproeien. Veel boeren beschikken over een eigen grondwaterput.

24-7-2018, 20.23
Frietjes krimpen door gebrek aan regen

Patatliefhebbers moeten binnenkort waarschijnlijk meer gaan betalen voor een puntzak met mayo. Of genoegen nemen met kortere frieten. Omdat er in grote delen van Europa al weken geen regen valt, groeien de aardappelen niet al te best. De Duitse belangenvereniging voor de aardappelverwerkende industrie (BOGK) meldt dinsdag in een persbericht dat de Europese aardappeloogst tot wel 25 procent lager zal uitvallen dan normaal. De aardappelen die wel geoogst kunnen worden zijn door de droogte kleiner dan gewoonlijk. Dat wordt een probleem voor de frietindustrie, stelt de BOGK. Frietproducenten gebruiken het liefst grote aardappelen, want daar kunnen ze mooie lange frieten van maken. De BOGK verwacht dat de aardappeltelers dit jaar niet aan de vraag van de patatbakkers kunnen voldoen.

24-7-2018, 19.50
Langdurige droogte jaagt ratten de straat op

De kans dat u op straat een rat tegenkomt groeit met de dag. Door de langdurige droogte komen de afvoerputjes van het riool droog te staan. Ratten kunnen daardoor gemakkelijker vanuit het riool naar boven komen om op straat naar voedsel te zoeken. De gemeente Sittard-Geleen waarschuwde zijn inwoners vorige week voor mogelijke rattenoverlast. Rondslingerend afval kan dat probleem verergeren, want daar komen ratten op af. In de Haagse wijk Mariahoeve hebben meerdere bewoners geklaagd over rattenoverlast.

24-7-2018, 19.08
ProRail waarschuwt: gloeiend hete spoorstaven leiden tot treinuitval

Ook het Nederlandse spoornet lijdt onder de tropische temperaturen. Spoorbeheerder ProRail waarschuwt de komende dagen voor flinke vertragingen in het treinverkeer, omdat het warme weer sein- en wisselstoringen veroorzaakt. Bij temperaturen boven 25 graden zetten spoorstaven sterk uit. Hierdoor kunnen de rails kromtrekken. Maandag ontstond bij station Den Haag Holland Spoor zo’n knik in de rails, ook wel ‘spoorspatting’ genaamd. Daardoor was enige tijd maar beperkt treinverkeer mogelijk. Spoorbruggen kunnen door het uitzetten van de rails vast komen te zitten, zodat ze niet meer open of dicht kunnen. ProRail voert dezer dagen daarom extra inspecties uit, ‘hitteschouwen’ genaamd.

Dinsdagmiddag reden tussen Veendam en Groningen enkele uren geen treinen. Vervoerder Arriva stelde de regionale spoorlijn als voorzorgsmaatregel tijdelijk buiten gebruik. Een woordvoerder zei tegen RTV Noord dat het warme weer aantoonbaar storingen veroorzaakt. Om te voorkomen dat reizigers uren vast komen te zitten, besloot Arriva op voorhand bussen in te zetten. De dienstregeling wordt om half acht dinsdagavond hervat, als het buiten wat afgekoeld is. Arriva kan niet uitsluiten dat het de komende dagen meer treinen laat uitvallen. De warmte houdt immers aan.

24-7-2018, 18.32
Brand Hoge Veluwe mogelijk aangestoken; politie houdt verdachte aan

De brand die dinsdagmiddag op de Veluwe woedde is mogelijk bewust aangestoken, óf ontstaan door onverantwoordelijk gedrag van een bezoeker van het natuurgebied. De politie heeft iemand aangehouden op verdenking van het veroorzaken van de brand bij Otterlo. Wat de opgepakte persoon met de brand te maken heeft, vertelt de politie niet. Woensdag zal het betreffende korps meer informatie geven over de arrestant.

De brand brak uit rond 12.45 uur. De brandweer zette tien blusvoertuigen in en kreeg het vuur snel onder controle. Ongeveer vier hectare heidegebied bij het buurtschap Oud-Reemst, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Veluwe, werd in de as gelegd.

24-7-2018, 18.00
KNMI geeft 'code oranje' voor extreme hitte

Het KNMI stelt vanaf 10.00 uur woensdagochtend het weeralarm code oranje in. De komende dagen geldt dit in het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden. Het meteorologisch instituut verwacht dat de temperaturen vooral donderdag en vrijdag de pan uit zullen rijzen. In het oosten en zuidoosten van het land kan het tegen de 35 graden worden, en ook in de kustgebieden komt het kwik waarschijnlijk boven de 30 graden uit. ’s Nachts blijft het zeer warm: rond de 20 graden.

Code oranje betekent een grote kans op gevaarlijk of extreem weer dat veel schade en overlast kan veroorzaken. Het KNMI adviseert Nederlanders zich goed op de hittegolf voor te bereiden en het Nationaal Hitteplan van het RIVM in acht te nemen. Dat houdt in: veel drinken, de zon mijden en rustig aan doen.

24-7-2018, 16.10
Niet 'gratis', maar 'airco' koploper op Marktplaats

Marktplaats heeft een nieuwe meest gezochte term: 'airco'. Door het warme weer is de gebruikelijke koploper 'gratis' van de troon gestoten. 'Dat gebeurt heel zelden', zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau ANP. Volgens Marktplaats is er 68.312 keer gezocht naar 'airco', tegen 50.000 zoekopdrachten voor 'gratis'. 

24-7-2018, 15.37
Lagere waterdruk in Groningen

Waterbedrijf Groningen vermindert vanaf dinsdag de waterdruk. Maandag steeg het waterverbruik naar recordhoogte, zo laat een woordvoerder weten aan het ANP. ‘Normaal wordt er op piekmomenten 4,5 miljoen liter water gebruikt, maar dat was nu bijna het dubbele: zo’n 8 miljoen liter.’

Die gigantische vraag naar water kon het bedrijf niet bijbenen, waarop werd besloten de druk te verlagen. De gevolgen vallen mee: water komt met minder kracht uit de kraan, of kleurt bruin. Dat laatste is niet gevaarlijk voor de gezondheid. De maatregel helpt om de buffers op peil te houden, zo laat het waterbedrijf weten. 

24-7-2018, 15:19 uur
De zomer van 1976

Het is warm, zeker, maar in 1976 was het erger. Destijds werd Nederland gegijzeld door een hittegolf van 17 dagen, het neerslagtekort van toen hebben we nu nog niet bereikt. 

Wat hield ons bezig, tijdens die droge zomer? Zoetemelk tegen Van Impe en een recordaantal burenruzies, onder andere. De Volkskrant schreef er vrijdag over

24-7-2018, 14.40 uur
Eerste waterschap verbiedt gebruik grondwater voor sproeien

Het waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor het waterbeheer in delen van Gelderland en Overijssel, verbiedt als eerste waterschap het gebruik van grondwater voor sproeien. 

Het verbod geldt in drie door Rijn en IJssel aangewezen natuurgebieden.Voor de gebieden waar de flora en fauna onherstelbare schade op dreigt te lopen, stelt het waterschap per direct een verbod in voor het onttrekken van grondwater voor beregening, schrijft het waterschap in een persbericht.

Op verschillende plekken in Nederland, vooral in hoger gelegen gebieden, was onttrekking van oppervlaktewater al verboden. Dat grondwater niet meer mag worden gebruikt, is nieuw. Als gevolg van de droogte zijn de grondwaterstanden op dit moment erg laag. 

Het verbod geldt voor bedrijven en particulieren en gaat per direct in. Iedereen die binnen een straal van 200 meter rondom de kwetsbare natuur grondwater gebruikt, kan rekenen op een boete oplopend tot 2.000 euro. 

24-7-2018, 14.04 uur
Grote brand Hoge Veluwe

Op Nationaal Park De Hoge Veluwe bij Otterlo is dinsdagmiddag een bosbrand uitgebroken. De brandweer heeft acht bosbrandvoertuigen en extra waterwagens ingezet, wandelaars en fietsers moeten het gebied verlaten. Volgens de brandweer was de brand na een uur onder controle, ongeveer vier hectare natuur is verwoest.

24-7-2018, 13.52 uur
Hittegolf treft scoutingtraditie

Zon 4.500 scouts die deze week door Nederland trekken, zullen het zonder een dierbare traditie moeten doen: kampvuren. Van 23 juli tot en met 2 augustus vindt de Roverway 2018 plaats, een internationaal scoutingevenement dat iedere drie jaar in een ander land wordt georganiseerd voor scouts van 16 tot 22 jaar. Ruim zestig groepen van ongeveer vijftig scouts elk, afkomstig vanuit de hele wereld, verkennen de uithoeken van Nederland. Overdag leren de Rovers (jongens) en Rangers (meisjes) over cultuur en natuur, ’s avonds over elkaar, met spelletjes en muziek rond kampvuren onder de sterrenhemel. Althans, dat is de gewoonte. Vanwege de aanhoudende hitte en droogte heeft de brandweer open vuur in natuurgebieden nu verboden, zegt Scouting Nederland.

Dat is heel treurig, ook voor de reguliere zomerkampen die nu plaatsvinden’, zegt woordvoerder Wendy van Rossum. ‘Kampvuren horen er heel erg bij. Maar scouts zijn creatief; ze maken het sfeertje na. Sommige kampen zetten een scherm met beelden van vlammen neer, anderen maken met rood, oranje en geel papier de kleuren na. Met een ventilator voor de beweging.

24-7-2018, 13.33 uur
Scheepvaart Amsterdam verder verstoord

Nadat de Amsterdamse Oostroute maandagavond al voor scheepvaart werd gesloten, is dinsdagmiddag ook de Westroute dichtgegaan. Het probleem: de bruggen kunnen niet meer open. Door de langdurige warmte is het metaal in de bruggen dusdanig uitgezet dat ze 'op slot' zitten. Het koelen met grachtwater biedt niet langer uitkomst. Zodra het openen geen schade meer oplevert, gaan de bruggen weer open.

Een aantal schepen ligt ondertussen nog vast in de Amsterdamse wateren. Dinsdagnacht wordt een reddingsoperatie opgezet: tussen 05.00 en 06.00 uur worden de bruggen gekoeld en geopend, zo laat de gemeente weten, mits dat geen schade veroorzaakt.

24-7-2018, 13.04 uur
De Veluwe lijkt wel de Afrikaanse savanne

De droogte en de hitte hebben de natuur in hun greep. Dat bleek vorige week al, toen de Volkskrant op de Veluwe meeliep met een boswachterAlles staat in de overlevingsstand.

Zwijnen - vaak sterk vermagerd - op zoek naar voedsel in het kurkdroge gewas. Beeld null
Zwijnen - vaak sterk vermagerd - op zoek naar voedsel in het kurkdroge gewas.

24-7-2018, 12.21 uur
Eerst droogte, toen hitte en nu: smog

Na droogte en een Nationaal Hitteplan waarschuwt het RIVM nu ook voor smog. Vandaag zal lokaal de luchtkwaliteit slecht zijn in het midden en oosten van het land’, meldt het RIVM. De waarschuwing geldt tot vrijdag en vooral in de namiddag en de vroege avond, wanneer de lucht het meest vervuild is.

Smog kan onder andere leiden tot hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en irritatie aan de neus, keel en ogen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog, vaak gaat het om daarbij om kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen, zware inspanning te vermijden.

null Beeld null

24-7-2018, 11.58 uur
Extra controles veetransport

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat veetransporten deze week extra controleren. Vanwege de hitte houdt de NVWA de temperatuur in de veewagens, het aantal vervoerde dieren en de ventilatie nauwlettend in de gaten. Mocht het kwik oplopen tot boven de 35 graden, dan geldt een algeheel vervoersverbod.

Een boer heeft schaduwplekken gemaakt voor zijn schapen Beeld null
Een boer heeft schaduwplekken gemaakt voor zijn schapen

24-7-2018, 11.33 uur
Pech langs de weg? Rijkswaterstaat extra snel ter plaatse

Het is nooit leuk om met pech langs de snelweg te staan, maar met dit weer is het al helemaal een ramp. Daarom geeft Rijkswaterstaat automobilisten die met pech langs de snelweg staan deze week voorrang. Een berger brengt gestrande automobilisten zo snel mogelijk naar een plek met goede voorzieningen, zoals een tankstation. ‘We willen niet dat de mensen met de zon op hun bol op het warme asfalt staan’, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Zaterdag riep Rijkswaterstaat al op geen brandende peuken meer uit het raam te gooien. Door de droogte is een brand namelijk zo veroorzaakt. In de afgelopen zes jaar zijn er in juli niet zoveel files door bermbranden geweest als dit jaar.

24-7-2018, 11.12 uur
Buienradar minder populair

Even op Buienradar kijken of je droog overkomt bij het fietsen? Waarom zou je, als het al weken droog is en ook de weersverwachting voor de komende dagen bijzonder weinig regen laat zien. Het zal dus niemand verbazen dat de bezoekersaantallen van Buienradar een stuk lager zijn dan gebruikelijk. 

In een ‘normale’ zomer trekken site en app tussen de 2 en 3 miljoen bezoekers per dag. Nu zijn dat er zo’n 1,6 miljoen per dag. Deze bezoekers gebruiken Buienradar waarschijnlijk meer als algemene weer-app, want regen hebben ze nog even niet te vrezen.

Niels de Kind, manager RTL Weer & Verkeer, waar Buienradar onder valt, heeft geen moeite met de droogte. ‘Zo leren mensen waarderen wat we nog meer te bieden hebben.’ Zo staan op de website van Buienradar onder meer ook een zonneradarmuggenradar en barbecueradar.

24-7-2018, 11.00 uur
Al 25 hittegolven

Deze week wacht Nederland hittegolf 25, verwacht het KNMI. Een jubileumeditie dus! Hoe verliepen eerdere hittegolven? U ziet het hier. 

null Beeld null

24-7-2018, 10.44 uur
Huidige weersomstandigheden, gemeten op weerstations van het KNMI

24-7-2018, 10.25 uur
Ouderenbond ANBO: Hitteplan? Overdreven

Al die paniekverhalen. Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt? Zo reageert ouderenbond ANBO op het Hitteplan van het RIVM. De bond vindt de invoering van het plan maar overdreven, na een paar warme zomerdagen.

Maandag activeerde het RIVM het Nationaal Hitteplan. Daarin staan tips en adviezen om de warme dagen door te komen. Het instituut riep op extra om te kijken naar ouderen, want die kunnen het zwaar krijgen de komende dagen.

Maar wat staat daar nou voor nieuws in, vraagt de ANBO zich af. Dat je voldoende water moet drinken, goed smeren, de schaduw moet opzoeken en goed zorgen voor kwetsbare ouderen? Professionals in verzorgingstehuizen doen dat natuurlijk allang, zegt een woordvoerder. En ouderen hebben ook wel vaker warme zomers meegemaakt.

24-7-2018, 9.58 uur
Verwachte hittegolf is jubileumeditie

Krijgen we komende week inderdaad te maken met een hittegolf, dan is dat de vijfentwintigste keer sinds het KNMI in 1901 begon met het bijhouden van weerstatistieken. Een jubileum!

In Nederland is sprake van een hittegolf als in De Bilt, de vestigingsplaats van het KNMI in het midden van het land, vijf dagen op rij 25 graden of hoger wordt gemeten. Daarbij moet het in die dagen ook drie keer warmer zijn dan 30 graden.

De langste hittegolf in Nederland was in 1978. Die duurde 17 dagen. De warmste dag was in 1944, toen op 23 augustus 38,6 graden werd gemeten. Zo warm wordt het de komende week nou ook weer niet.

24-7-2018, 9.22 uur
Zes vragen over ons zweetgedrag

Het wordt warm de komende dagen, zoveel is duidelijk. Maar waarom zweet de een meer dan de ander? En hoe nuttig is deodorant? De Volkskrant  schreef zondag over ons zweetgedrag.

null Beeld null

24-7-2018, 8.40 uur 
Dichte bruggen in Amsterdam

Verschillende Amsterdamse bruggen zitten 'op slot'. Door de warmte is het metaal uitgezet, waardoor de bruggen niet meer open kunnen. Normaal gesproken worden ze gekoeld met grachtwater, maar door de langdurige hitte helpt dat niet meer. Vanaf dinsdag worden schepen omgeleid.

Het gaat om de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere brug, Walter Süskindbrug, Vaz Diasbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjewantsbrug, Langedoksbrug en de Oosterdoksbrug.

Door de maatregel is de zogeheten Oostroute voor schepen gestremd. Via de Westroute kan nog wel worden gevaren, maar mogelijk wordt ook deze optie dinsdag gesloten. Voor schepen die onder de bruggen door kunnen, rondvaartboten bijvoorbeeld, is er niks aan de hand.

Een boomkweker in Dodewaard heeft parasols bevestigd aan de karretjes die gebruikt worden om boompjes te oculeren.  Beeld null
Een boomkweker in Dodewaard heeft parasols bevestigd aan de karretjes die gebruikt worden om boompjes te oculeren.
Meer over