Hitte belemmert onderzoek autodek Norman Atlantic

Het onderzoek van het autodek van de uitgebrande Griekse veerboot Norman Atlantic kan nog niet beginnen. De zinderende hitte van de nog smeulende brandjes in het ruim maakt het brandweerlieden onmogelijk het te betreden.

Uit het scheepswrak kringelt nog altijd rook omhoog. Beeld afp
Uit het scheepswrak kringelt nog altijd rook omhoog.Beeld afp

De brand op het veer van Griekenland naar Italië kostte aan zeker elf mensen het leven. Gevreesd wordt er nog meer doden liggen op het autodek, waar de brand afgelopen zondag uitbrak. De Italiaanse justitie vermoedt dat er ongeregistreerde migranten als verstekelingen in vrachtwagens aan boord waren en daar zijn omgekomen.

Uit het scheepswrak, dat gisterochtend de haven van het Zuid-Italiaanse Brindisi binnen is gesleept, kringelt nog altijd rook omhoog.

Hoeveel mensen precies aan boord waren, is onduidelijk, omdat Italië en Griekenland uiteenlopende cijfers geven over de aantallen vermisten. Volgens Italië zijn 477 mensen gered, grotendeels vanwege een gewaagde reddingsoperatie waarbij een Italiaanse helikopter in ruw weer overlevenden van dek plukte.

Donderdagmiddag werd begonnen met het verslepen van de Norman Atlantic. Uiteindelijk duurde het zo'n zeventien uur voor de sleepboot met de veerboot in Brindisi aanmeerde.

null Beeld ap
Beeld ap

Onderzoek naar medewerkers

Het Openbaar Ministerie in Bari heeft ondertussen naar nog eens vier medewerkers van de Griekse veerdienst Anek een onderzoek ingesteld. Het gaat om twee bemanningsleden van de veerboot en twee vertegenwoordigers van Anek. De kapitein van het vaartuig en de directeur van de scheepswerf die de veerboot bouwde gingen het viertal voor.

Italiaanse kranten citeerden gisteren uit transcripten van het verhoor van kapitein Argilio Giacomazzi, afgelopen woensdag. Giacomazzi zei daarbij dat de bemanning zijn instructies de reddingsboten te water te laten niet opvolgde en dat er te veel voertuigen op het autodek stonden.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over