Historische zege Nummerdor/Schuil

De drie Nederlandse beachvolleybalteams die aan de drie vorige Zomerspelen deelnamen, waren niet meer dan figuranten. Everaert/Mulder (mannen, 1996), Kadijk/Kadijk (2000) en Kadijk/Leenstra (2004) verloren al hun partijen....

Aan die negatieve spiraal kwam zaterdag een einde door de prestatie van Reinder Nummerdor en Richard Schuil. Met een historische overwinning van 2-0 debuteerden de voormalige zaalroutiniers op het zand van Peking tegen de Zwitsers Laciga en Schnider. De setstanden in het Chaoyang Park waren 21-14 en 21-15.

Nummerdor en Schuil hebben een stormachtige ontwikkeling in de strandsport doorgemaakt. Ze zijn regerend Europees kampioen en wonnen in ruim een jaar tijd de toptoernooien van Zagreb en Bahrein. Het maakt ze tot medaillekandidaten in Peking.

De overige Nederlandse koppels verloren hun eerste wedstrijd. Rebekka Kadijk en Merel Mooren hielden lang stand tegen de Amerikaanse favorieten Branagh en Youngs, maar bogen alsnog na een thriller van een tweede set, die pas bij 25-27 werd beslist.

Ook voor Bram Ronnes en Emiel Boersma bleek de Amerikaanse tegenstand te veel. Ze gingen in twee sets (16-21, 15-21) kansloos onderuit tegen Jacob Gibbs en Sean Rosenthal.

Meer over