Historische vergissing

Tweeënhalf uur gestaan in de stampvolle boemeltrein van Tokio naar Kashima. Nog geluk gehad, want het was tenminste de goede trein....

Bovendien kon de tijd worden gebruikt om de Japanner eens uitgebreid te bestuderen. Wie nog één keer zegt dat alle Japanners op elkaar lijken, zou eens tweeenhalf uur in de stampvolle boemeltrein van Tokio naar Kashima moeten gaan staan.

Ook nog een onverwachte tussenstop gemaakt, op het geheel niet pittoreske station van Nobakata waar wij op het perron best even op de foto wilden met een vriendelijke Japanse man.

Had véél slechter kunnen aflopen trouwens, want na vijf minuten reed de trein weer gewoon door, naar Kashima dat, hoogst verwarrend, ook wel Ibaraki wordt genoemd, nou ja, veel maakt het allemaal niet uit want we hebben het gehaald, de wedstrijd Argentinië - Nigeria, evenals de vier Japanse jongemannen die maar weer eens bevestigden dat de Aziaat ondoorgrondelijk is en moeilijk te begrijpen.

Ze droegen witte en groene pruiken en groene, mouwloze Nike-shirts van Nigeria.

Nog verbazingwekkender was het dat ze zich, tussen Tokio en Kashima/Ibaraki, met steeds meer enthousiasme beschilderden. Naarmate de eindbestemming naderbij kwam, werden ze steeds groener.

De een schilderde een Nigeriaans vlaggetje op de schouder van de ander, de ander een adelaar, het symbool van de Afrikaanse Super Eagles, op de schouder van de een.

Het moest niet gekker worden, maar dat werd het wel. De vier Japanse jongemannen waren niet de enigen. Als je niet beter zou weten zou je hebben gedacht dat zowel de supporters van Argentinië als Nigeria tegenwoordig allemaal een Aziatisch uiterlijk hebben.

Dit kunstmatige gekopieer, vermoedelijk geïnitieerd en misschien wel gefinancierd door de organisatoren, gaat natuurlijk veel te ver. Misschien speelde de vermoeidheid een rol, maar vlak voor aankomst in Ibaraki trokken we boosaardig de conclusie dat met de toewijzing van het WK aan Japan een historische vergissing is begaan.

Meer over