'Historische overwinning' Schotse nationalisten bij parlementsverkiezingen

De Schotse Nationale Partij (SNP) is zoals verwacht de grote winnaar geworden in de Schotse parlementsverkiezingen. Bij de laatste telling heeft de partij van eerste minister Nicola Sturgeon 63 van de 129 zetels. De nationalisten verliezen hiermee de absolute meerderheid in het parlement. Voor het eerst sinds de jaren dertig zijn de Conservatieven nu groter dan de Labour Partij, die volkomen is weggevaagd in het hoge noorden.

SNP-partijleider Nicola Sturgeon. Beeld getty
SNP-partijleider Nicola Sturgeon.Beeld getty

De vraag voor de verkiezingen was of de Labour Partij sinds het aantreden van Jeremy Corbyn als partijleider kon concurreren met de linkse SNP. Bovendien had het met Kezia Dugdale een nieuwe, frisse leider in Schotland. Het hielp allemaal niets. Net als vorig jaar bij de nationale parlementsverkiezingen werd Labour volkomen overlopen door de nationalisten. In slechts drie kiesdistricten (Dumbarton, East Lothian en Edinburgh South) weten de sociaal-democraten zich vooralsnog te handhaven.

Toch is Schotland nog geen eenpartijstaat en moet de SNP wellicht een coalitie aangaan met de Groenen. De grensstreek van Engeland is nu stevig in handen van de Conservatieven, alsmede een groot gebied ten westen van Aberdeen waar de koningin haar Schotse buitenverblijf heeft.

Bij de verkiezingen speelt de door de SNP verlangde onafhankelijkheid een grote rol. De Conservatieven zijn het felst gekeerd tegen Schotse onafhankelijkheid. Voor Labour rest nu de vraag wat het nog meer kan doen om dit rode bolwerk van weleer te heroveren.

Wales

Ook in Wales had Labour een moeizame avond. Daar bleef het de grootste partij, maar verloor het zetels aan zowel het nationalistische Plaid Cymru als aan het eurosceptische UKIP. Beter nieuws voor Labour was er in Engeland, waar in veel streken voor de gemeenteraden werd gekozen. Daar hield Corbyns Labour redelijk stand, waardoor de positie van de Labour-leider voorlopig veilig lijkt te zijn. Dat laatste is vooral een slag voor de gematigden binnen Labour die coupplannen hadden voor het geval de oppositiepartij enorm zou verliezen.

De uitslag van de Londense burgemeesterschapsverkiezing komt pas in de avond.

Meer over