Historisch achtste goud voor Phelps

Wat voor onmogelijk werd gehouden is zondag werkelijkheid geworden. Het legendarische record van de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz, zeven gouden medailles op één olympisch toernooi, is eraan....

Michael Fred Phelps, een 23-jarig zwemfenomeen, kwam zondag in Peking op acht. Een onwaarschijnlijke prestatie.

Phelps zet met zijn prestaties alle anderen ver in de schaduw. Niemand kan ook maar enigszins in de buurt komen van de Amerikaan uit Baltimore, die inmiddels het duizelingwekkende aantal van veertien gouden olympische plakken heeft verzameld. Op de eeuwige ranglijst staan de naaste achtervolgers al op grote achterstand, namelijk vijf titels minder.

Het is de vraag welke innerlijke drijfveer Phelps nog beweegt zijn zwemloopbaan voort te zetten. Natuurlijk, hij is pas 23 en natuurlijk kan hij deze successen gaan omzetten in geld. Maar wat valt er voor dit fenomeen nog te winnen? Als hij zou willen stoppen op zijn hoogtepunt, moet hij nooit meer het water induiken.

Maar Phelps lijkt zelf nog het minst onder de indruk van iedereen. Uiterlijk haast onbewogen onderging hij de huldigingen, maar misschien wordt het ook wel saai als je al voor de veertiende keer op een olympisch podium naar het Amerikaanse volkslied staat te luisteren. Hoewel, zondag, bij de huldiging voor de titel op de 4x100 meter wisselslag, zag Phelps er wel degelijk geëmotioneerd uit. Het moet een geweldig gevoel geweest zijn.

Phelps, specialist op de vlinder- en vrije slag, beschikte de afgelopen jaren over een grote innerlijke motivatie. Hij haalde het uit zichzelf, maar ook uit zijn concurrenten. Zo werd hij getergd door een andere grote zwemmer, de Australiër Ian Thorpe, die zei dat niemand acht gouden plakken zou kunnen halen op één olympisch toernooi. En toen teamgenoot Ian Crocker op de WK van 2003 won van Phelps, hing deze een poster van zijn rivaal boven zijn bed om zich te motiveren voor Athene 2004.

Het resulteerde in Griekenland al tot een onwaarschijnlijke prestatie, al was zes keer goud en twee keer brons niet waarvoor Phelps naar Europa was gereisd. Over vier jaar zou hij in de herkansing gaan. Hij deed in Peking wat (bijna) niemand voor mogelijk hield. Wat gaat Phelps nu nog doen in het zwembad? Te winnen valt er niets meer. Veel verliezen zal hij echter ook niet meer, want inmiddels is iedereen wel overtuigd door dit zwemfenomeen.

Michael Phelps, sportlegende op zijn 23ste (EPA) Beeld
Michael Phelps, sportlegende op zijn 23ste (EPA)
Meer over