Hip wordt succesvol met traditie gemengd

De echo van de steile rotswanden maakt een scherpe timing onmogelijk.

MAAS C.

Met een ondeugende hinkstapbewerking van An der Schönen blauen Donau door het trio van de Amerikaanse klezmerveteraan Frank London wordt het publiek in het Oostenrijkse Krems welkom geheten aan boord van de Schönbrunn.

De tocht met dit honderd jaar oude radersalonschip, de laatste nog varende stoomboot op de Donau, is het sluitstuk van het eerste onderdeel van festival Glatt und Verkehrt. Muzikanten uit vier Donaulanden concerteren in de verschillende salons, met als klapper een door London gecomponeerd en geënsceneerd stuk voor drie ensembles. Op de rivieroever bij Dürnstein staat zijn eigen trio met slagwerker Richie Barshay en tubavirtuoos Oren Marshall. Vanaf het hooggelegen balkon van de kloosterkerk klinkt de plaatselijke blaaskapel en vanuit vier kloosterramen leveren de leden van Trombone Heads hun bijdrage. De echo van de steile rotswanden maakt scherpe timing vrijwel onmogelijk, maar dankzij de spectaculaire locatie is het niettemin een enerverende gebeurtenis.

Hoewel minder guitig dan je vanuit het Nederlands zou denken, is Glatt und Verkehrt ook in het Duits een eigenaardige naam voor een wereldmuziekfestival. De term is namelijk ontleend aan het breien en laat zich vertalen als 'rechts en averechts'. Volgens initiator en festivalprogrammeur Jo Aichinger dekt de vlag evenwel prima de lading, want zijn missie is het door elkaar weven van traditie en eigentijdse muziek.

Glatt und Verkehrt is geen doorsneefestival. Nog afgezien van de ongebruikelijke lengte van ruim vier weken, loopt de programmering uiteen van zeer klein naar behoorlijk grootschalig. Tijdens de eerste vier dagen bieden de concerten plaats aan soms nog geen vijftig bezoekers, terwijl dat er bij het afsluitende festivalgedeelte maximaal duizend zijn.

De aftrap staat in het teken van de toenemende samenwerking tussen de landen langs de Donau, maar sluit ook aan bij een lokale traditie, die van de Heurige.

Oostenrijkse wijnboeren kregen ooit van keizerin Maria Theresia permissie om gedurende enkele weken per jaar hun wijn belastingvrij te schenken op het eigen erf. Volgens een historische bepaling mogen daar ook koude gerechten bij worden geserveerd. Door de lage prijzen en de ongedwongen sfeer hebben de Heurige veelal de plaats van dorpscafés overgenomen. Dankzij Glatt und Verkehrt worden ze nu ook weer van live gespeelde muzikale omlijsting voorzien. Niet zoals vroeger met een lokaal orkestje, maar door toonaangevende groepen uit andere Donaulanden.

Zo wordt de Heurige van biowijnboer Harm in het dorp Krustetten vrijdagavond opgeluisterd door de Bessarabian Taraf van Adam Stinga uit Moldavië. Had het Servisch-Bosnische kwartet van bassist Nenad Vasilic tijdens de avond ervoor soms moeite om het geanimeerd koutende publiek stil te krijgen, naar het virtuoze spel van de Moldaviërs wordt ademloos geluisterd, zelfs als er fluisterzacht wordt gemusiceerd.

Eind juli volgt nog een tweede intensieve festivalperiode, waarbij elke dag een ander thema heeft. Tijdens het Cubaprogramma wordt het rumbaorkest Yoruba Andabo gecontrasteerd met het hippe Oostenrijkse trio Elektro Guzzi.

Als onderdeel van 'Aufbruch im Oriënt' speelt de jonge Iraanse percussionist Mohammad Reza Mortazavi, die trance en dance-achtige grooves uit zijn traditionele raam- en vaastrommels klopt.

Aichinger heeft hem dan wel weer gekoppeld aan de ontembare Han Bennink, geheel in de geest van Glatt und Verkehrt.

Klezmerveteraan Frank London tijdens Glatt und Verkehrt. 28 juni t/m 29 juli, Krems an der Donau, Oostenrijk.

undefined

Meer over