Hillary Clinton: we hadden harder moeten optreden

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ziet de chaos in Irak als een bewijs dat zij gelijk had toen zij president Obama probeerde te bewegen tot een krachtiger beleid in het Midden-Oosten. Dat zegt zij in een interview met de Volkskrant.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Hillary Clinton oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS

De oud-minister ziet de opmars van de islamistische extremisten als een teken dat de burgeroorlog in Syrië is overgeslagen naar buurland Irak. In 2012 was zij zo gefrustreerd over de onmacht van Amerika om greep te krijgen op het Syrische conflict dat zij voorstelde de gematigde oppositie tegen Assad te trainen en te bewapenen, zodat ze beter tegen diens troepen opgewassen zou zijn.

Maar Obama en sommige stafleden op het Witte Huis waren tegen uit vrees te worden meegezogen in een onoverzichtelijke sektarische oorlog.

Nu ziet Clinton haar grootste vrees bewaarheid. Op de vraag of zij de gevechten in Irak beschouwt als een spillover - het overlopen - van de oorlog in Syrië, zegt ze: 'Dat is het.'

Op de vervolgvraag of ze daarom vindt dat nu blijkt dat ze indertijd terecht een robuuster militair beleid voorstelde voor het Syrische conflict, antwoordt ze: 'Ik denk dat ik daarin gelijk had. Ja. Maar uiteindelijk is het de president die beslist.'

Ze valt Obama niet af. Er waren, zegt ze, 'terechte vraagtekens te plaatsen' bij het plan van haar en CIA-directeur David Petraeus. Ze slikte haar nederlaag. 'Niemand houdt ervan een debat te verliezen en dat geldt ook voor mij. Maar hier ging het om een besluit van de president en ik respecteer zijn overwegingen', merkt ze op in Hard Choices (Cruciale Keuzes), het boek over haar jaren als minister dat zij deze week uitbracht.

In het hoofdstuk waarin zij haar nederlaag beschrijft, lijkt het erop dat ze heel subtiel iets van haar ongenoegen laat doorschemeren. 'Het conflict woedde voort', is haar laatste zin. In het interview gaat ze een stap verder door in feite te stellen dat de gebeurtenissen haar achteraf gelijk geven.

Clinton is sinds begin 2013 geen minister meer, maar ze blijft een politieke factor omdat ze ergens volgend jaar besluit of ze een nieuwe gooi naar het presidentschap zal doen.

Bovendien staat zij voor de wat meer interventionistische stroming in het debat in Washington over Amerika's rol in de wereld. Obama leidt het andere kamp. Hij is buitengewoon huiverig voor nieuwe militaire operaties overzee.

Wat Irak betreft, herhaalt hij geen grondtroepen te zullen sturen. Verder houdt hij alle opties open, zoals luchtaanvallen door bemande en onbemande vliegtuigen. Hillary Clinton is ook tegen het sturen van soldaten. 'We gaan geen grondtroepen terugsturen naar Irak.'

Tegen het inzetten van de Amerikaanse luchtmacht zegt ze geen nee. 'We zullen zien. De president nam de juiste beslissing door op dit moment geen luchtsteun toe te zeggen. Eerst moet de (sjiitische Iraakse premier) Maliki een regering vormen met leidende soennieten en Koerden. Dat kan morgen.'

vonk: interview clinton

De misschien-presidentskandidaat: 'Er zijn grote veranderingen nodig.'

undefined

Meer over