Hilkens stapt uit PvdA-fractie - tweede vertrek in korte tijd

PvdA'er Myrthe Hilkens stapt op als Tweede Kamerlid. Ze is daarmee in korte tijd de tweede PvdA'er die uit de Kamer gaat. Half juni stapte Désirée Bonis teleurgesteld op.

Redactie
Links: PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens. Beeld anp
Links: PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens.Beeld anp

Hilkens zegt in een aan het ANP gestuurde verklaring: 'Ik zeg per vandaag mijn Kamerlidmaatschap op. De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven. Daarom kies ik ervoor om me buiten de Tweede Kamer in te blijven zetten voor maatschappelijk relevante kwesties. Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik zie in ieder geval af van mijn wachtgeld.'

PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat hij het besluit van Hilkens betreurt en respecteert. 'Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie, haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb volste vertrouwen dat ze haar betrokkenheid op een andere wijze buiten het parlement kan blijven vormgeven.'

In juni stapte buitenlandwoordvoerder Désirée Bonis op, uit onvrede met het buitenlandbeleid van de coalitie. Afgelopen zaterdag schreef Bonis een opiniestuk in NRC Handelsblad, waarin ze betoogde dat met name de VVD het buitenlands beleid van de regeringscoalitie bepaalt. Ook schreef ze dat de coalitie reeds besloten heeft de Joint Fight Striker-toestellen (JSF) te gaan kopen. Dit noemde Bonis 'wederom een concessie van de PvdA aan de VVD'.

Hilkens (34) is Kamerlid sinds januari 2012, in eerste instantie als vervanger van Sharon Dijksma die met zwangerschapsverlof was. Bij de verkiezingen van vorig jaar kreeg ze 2279 voorkeursstemmen. Eerder al, van april tot augustus 2011, verving ze tijdelijk Nebahat Albayrak in de Kamer, ook vanwege diens zwangerschapsverlof.

Ze hield zich bezig met onder meer huiselijk geweld, zedendelicten, discriminatie, verslavingsproblematiek en prostitutie. Vanwege haar standpunten over prostitutie zou ze begin dit jaar bedreigd zijn. Voor haar Kamerlidmaatschap werkte Hilkens als journalist, onder meer voor BNN en de VPRO. In 2008 schreef zij het boek 'McSex. De pornoficatie van de samenleving'.

Meer over