Hilhorst gedijt bij saamhorigheid

De uitslagenavond van 19 maart lijkt voor de PvdA in Amsterdam een groot tranendal te worden. Lijsttrekker Pieter Hilhorst blijft er blijmoedig onder.

AMSTERDAM - 'Denkt u aan ons als u gaat stemmen?' 'Zeker, en mijn man ook.' Een en al hartelijkheid ontmoet Pieter Hilhorst, de Amsterdamse lijsttrekker van de PvdA, zaterdag op de Ganzenhoefmarkt in Zuidoost.


De bijwijlen exotische markt in Amsterdams kleurrijkste stadsdeel is een warm bad voor de geplaagde lokale leider - de Amsterdamse PvdA staat historisch laag in de peilingen en dreigt voor het eerst sinds 1946 niet de grootste te worden in de hoofdstad. Hier op de markt geen raadsleden die hem de belastingblunder van 188 miljoen euro inwrijven - Amsterdam maakte die miljoenen per ongeluk over aan minima. Hier geen andere lijsttrekkers die hem zo in het nauw drijven dat hij verstrikt raakt in cijfers.


Tussen normale mensen is Hilhorst op zijn best. Ontspannen schiet hij het winkelend publiek aan. Luistert naar hun zorgen, deelt rode rozen uit, schudt handen, maakt een grap, slaat op een schouder. Aanraakbaar, begripvol, swingend - Hilhorst zoals Hilhorst is, zegt zijn entourage. Het meest kritisch is een vrouw die zegt dat ze het nog één keer wil wagen: stemmen op de PvdA. En er is een boze marktkoopman, die het geschuif met zijn kramen door de gemeente beu is. Die stemt niet meer en zeker niet op de PvdA.


Teleurgestelde kiezers haalt Hilhorst over toch te gaan stemmen. De een wint hij voor zich door te schermen met het succes dat op onderwijsgebied is behaald in Zuidoost: er is niet een zwakke school meer, vijf jaar geleden waren er nog zeven. De ander overtuigt hij met de slag die de PvdA levert met rechtse partijen voor het behoud van sociale huurwoningen.


'Ik word geraakt door mensen die de overheid nodig hebben', zegt Hilhorst. 'Dat werd ik ook als Ombudsman van de VARA. De mensen voelen dat ik voor hen vecht.'


Hij moet het niet hebben van kissebissen, vliegen afvangen en een linkse directe. Kan hij niet, hij is geen straatvechter. Hilhorst is op zijn gemak in een kathedraal van saamhorigheid. Dat is ook de boodschap die hij uitdraagt: verbinden.


En weer buigt hij dat lange lijf met die gefatsoeneerde bos krullen naar een marktbezoeker. 'Ik ga op jullie stemmen', zegt deze. 'als jullie maar niet meehuilen met de wolven in het bos. Dus niet jullie idealen vergeten als de stemmen binnen zijn.'


Amsterdam-Zuidoost is een PvdA-bolwerk, zelfs minister Plasterk is er populair, bleek een week geleden toen hij er rozen uitdeelde. Het is niet alleen in Zuidoost, zegt de campagneleider van de PvdA. 'Het beeld is in de hele stad hetzelfde. Onze ervaringen staan haaks op de peilingen en de verhalen in de krant.'


Minister Lodewijk Asscher, de voorganger van Hilhorst als Amsterdamse partijleider en wethouder, loopt het eerste half uur mee. '95 procent gaat PvdA stemmen', schat hij. Alles zit mee op deze zaterdag, de warmste 8 maart die ooit is gemeten. Als Hilhorst en Asscher langs een kraam van D66 lopen, hun grootste concurrent, waait campagnemateriaal van de Democraten om.


Leunend op een volgeladen winkelwagentje monstert een man de rode karavaan. 'Hilhorst heeft uitstraling. Veel meer dan Asscher, maar hij gaat de klappen krijgen. Hij zit er op het verkeerde moment.'


's Avonds houden de rode sjaals een roze kroegentocht. Die begint in 't Mandje op de Zeedijk, het oudste homocafé van Amsterdam, dat het PvdA-verhaal van diversiteit ademt. Hilhorst klimt op een stoel. 'We moeten hard werken om het in Amsterdam relaxt te houden.' In het café klinken smartlappen in een up-tempoversie, het tempo van Hilhorst. Die is alweer onderweg naar de volgende kroeg.


Beschadigde lijsttrekker krijgt hulp van coryfeeën

Oud-burgemeester Job Cohen en minister Lodewijk Asscher zijn de Amsterdamse lijsttrekker Pieter Hilhorst te hulp geschoten.


Cohen viel zaterdag in Het Parool D66 aan, de partij die in Amsterdam op kop gaat in de peilingen. D66 is naar rechts opgeschoven, vindt Cohen. 'De PvdA heeft meer oog voor mensen die het zelf niet redden.' Weet wat je hebt, waarschuwt Cohen. 'Amsterdam is een aantrekkelijke stad, waar de verschillen niet te groot zijn.'


Asscher nam op de tv-zender AT5 de schuld van de belastingblunder van de gemeente Amsterdam op zich. De 188 miljoen euro kon per ongeluk worden gestort op de rekening van minima, omdat de gemeente geen bestedingslimiet hanteerde. Asscher was gewaarschuwd voor de risico's.


Asscher parachuteerde eind 2012 de politiek en bestuurlijk onervaren Hilhorst als zijn opvolger. Dat Hilhorst de zware en technische portefeuille Financiën overnam, wekte alom verbazing. Als wethouder van Financiën maakt Hilhorst geen overtuigende indruk. De blunder maakt hem een makkelijk doelwit in de campagne.


De campagnemachine van de Amsterdamse PvdA is vermaard. Een legertje kandidaat-raadsleden, Haagse partijkopstukken en vrijwilligers klampt deze weken kiezers aan. Geen partij die zoveel man op de been kan brengen.


Honderdduizend kiezerscontacten wil de Amsterdamse PvdA leggen. Echt contact, desnoods via sociale media. Een foldertje in de hand duwen, telt niet mee. De teller staat op 72 duizend. Tussen de 40 en 45 duizend rode rozen deelt de PvdA uit in Amsterdam.


Het leger vrijwilligers is divers. In Zuidoost staat de 14-jarige Zakaria Boutaib met rode ballonnen. Hij wil later de politiek in. 'Wel de landelijke.' Ook Nouzad Alwandi is van de partij met zijn bakfiets, met daarop enorme portretten van Hilhorst. De Koerd overleefde in 1988 ternauwernood een gifgasaanval van Saddam Hoessein. In Nederland dreigde hij door bureaucratische missers tussen wal en schip te vallen. Hilhorst, toen nog Ombudsman van de VARA, regelde onderdak voor hem.

Meer over