Hij zingt wat u zoekt

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Een matige muzikant die leeft van verkopen via muziekdiensten Spotify en iTunes. De Amerikaan Matt Farley speelt het klaar; hij is een van de productiefste singer-songwriters ter wereld.

De 35-jarige zanger neemt per dag gemiddeld twintig liedjes op. Dat doet hij al sinds 2008. Zijn veertienduizend liedjes staan op tweehonderd albums, die zijn uitgebracht zijn onder 65 bandnamen.

In 2013 zette Farley ruim 23 duizend dollar om (17 duizend euro) met zijn creaties. Die omzet kwam vrijwel volledig van muziekdiensten op internet als iTunes, Amazon en Spotify. Ruim de helft van Farley's muziekinkomsten komt van de verkoop van liedjes in MP3-vorm, de rest van de kliks op de streaming diensten.

Die ongekend hoge productie kost hem minder werk dan verwacht. Farley kijkt thuis in Danvers, Massachusetts, op Spotify welke zoekopdrachten populair zijn en schrijft vervolgens bij de desbetreffende woorden liedjes. 'Farley heeft een liedje bij alles wat u zoekt', is het devies op zijn website.

Het resultaat: composities over dansende apen, mayonaise, Laura Bush en de voor moord veroordeelde Amanda Knox (onschuldig, oordeelt Farley: Amanda Knox Is Not Guilty).

Het meest verdient de Amerikaan aan zijn verjaardagsband, die cd's uitbrengt met honderd liedjes erop (het door iTunes gestelde maximum). Deze liedjes zijn allemaal precies hetzelfde, op de naam van de jarige job na. Ook schreef hij een liedje waarin een meisje wordt uitgenodigd voor een schoolfeest, en nam het nummer vijfhonderd keer op. De volledige tekst: (meisjesnaam), will you go to the prom with me?

Farley, die drie dagen per week in de zorg werkt om rond te komen, is eigenaar van Motern Media. Naast Farleys muziek bracht Motern ook nog acht door hem gemaakte films uit. Hiervan staan er twee integraal op Youtube. Hoewel Farley berust in zijn lot als zoektermenzanger, blijkt uit de even satirische als autobiografische films dat hij wel degelijk muzikale ambities heeft.

Samen met zijn vriend Tom Scalczo vormt hij sinds 1996 de band Moes Haven. Daarin laat hij zijn creativiteit de vrije loop en let hij niet op zoektermen. Het werk van Moes Haven is online het slechtst beluisterde deel van Farleys omvangrijke oeuvre.

undefined

Meer over