Hij neukt niet, maar hij gaat er ook niet vanaf

Er is geen groter vermaak dan leedvermaak.

null Beeld -
Beeld -

Mijn favoriete Portugese uitdrukking is não fode, nem sai de cima. Dat betekent vrij vertaald: hij neukt niet, maar hij gaat er ook niet vanaf (van het object dat onder hem ligt). Ik zal deze scabreuze volkswijsheid illustreren met een praktisch voorbeeld. Een Nederlander wil een huis met twee verdiepingen, azujelos en een dakterras kopen in het pittoreske vissersoord Olhão, in de oostelijke Algarve.

De vraagprijs voor een dergelijk huisje ligt nu rond de 50 duizend euro. Er moet nog wel wat worden opgeknapt, maar een Oekraïense of Afro-Portugese bouwvakker kost amper 5 euro per uur. Wel zelf waterpassen, de elektriciteit aanleggen en de arbeider pas betalen na bewezen diensten. Nooit een voorschot!

Doorslaggevend voor de aanschaf van dat spotgoedkope huis in Olhão zijn de aanwezigheid van de Lidl en de Aldi en de 3.300 zonne-uren per jaar. Bovendien zit de koper in een poep en een scheet op de luchthaven van Faro waar hij voor een drol naar +31 kan vliegen.

De Nederlander vindt 50 duizend euro echter best veel en biedt 45 duizend euro. Het is dan niet uitgesloten dat de Portugees het bod afslaat, hoewel hij het geld wellicht nodig heeft. De kans is groot dat het huis vervolgens tien jaar leeg staat en kats verrot raakt. Dat maakt João (of Rui of Luis) geen ene flikker uit, want hij is dolgelukkig met het lullige feit dat hij die stomme kaaskop niet de gevraagde korting heeft gegeven.

Dit zonder enige logica weigeren van een aanbod, alleen om de ander geen plezier te gunnen, gebeurt heel vaak in de Algarve. Een klassieker is de oorlog die uitbreekt als kinderen een stuk land erven. De filhos willen dat land zo snel mogelijk verkopen, maar er is altijd een die niet meewerkt, enkel om de broers en zussen te fokken.

Não fode, nem sai de cima. De Portugees ligt als het ware droog te neuken op zijn onroerend goed zonder lekker te ejaculeren. Op de Veluwe heet dat reupen, wanneer bijvoorbeeld een hond op het been van iemand rijdt. De hond denkt dan dat het neuken is maar houdt zich zelf voor de gek al komt hij misschien toch klaar en dan kan het baasje zijn pantalon naar de droogkuis brengen.

Ik zou een boek kunnen vullen met hartverscheurende verhalen over Nederlanders die in de Algarve zijn opgelicht bij de aankoop van een stuk grond en/of een huis. Er is geen groter vermaak dan leedvermaak.

Meer over