Hij mocht er niet uitzien als broccoli

Hij kon maar niet bedenken wat er 'publieke omroep' is aan Animal Crackers, Banana split, Ranking the Stars of De slechtste chauffeur van Nederland. Moet Sander Dekker eens opletten: nog even en de NPO noemt het gewoon allemaal cultuur, educatie of informatie. Blijkt Jan Wijdbeens (alias André van Duin) met zijn sprekende Jaap Aap gewoon de poldervariant van David Attenborough.

Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud.

Jan Slagter kan voor de camera nog zo verontwaardigd doen over de 'Berlusconi-achtige praktijken' van Silvio Dekker, intussen had 'Hilversum' dinsdagavond al zijn dikke middelvinger opgestoken naar de staats. Anders viel het experimentje niet uit te leggen in DWDD, dat snakte naar een potje voetbalgelul (pardon: duiding) van de Nederlandse nederlaag tegen IJsland. Niet door de eigen huisgenoten Jack van Gelder en de familie Mulder, maar door de commerciële buren van VI. Van Nieuwkerk stond zijn zetel het laatste kwartier af aan Wilfred Genee, compleet met gekke Gijpie, cabaretpartner Derksen en hun huisgitarist Danny Vera.

Inkoppertje voor Sander Dekker.

Het werd een bloedeloos toneelstuk, dat onbedoeld doch haarfijn blootlegde dat de 'spontane' oprispingen in VI drijven op een automatische piloot. Zegt Derksen: 'Guus wil volgens dat romantische gelul van de Hollandse school spelen.' Gijp: 'Hebbie die Lenz gezien? Die komt nog geen lantaarnpaal meer voorbij!'

En er mocht van de staatssecretaris nog wel zo gelachen worden bij de publieke omroep.

Op NPO 3 volgde Love at first kiss (BNN), een nieuwe loot aan de stam van datingprogramma's. Geinig ideetje: twee kandidaten maken kennis door een partijtje tongen, daarna beslissen zij of ze gaan (speed)daten.

Ooit had je op brugklasfeestjes La Bamba, later gingen pubers flesje draaien. Nu doet televisie het met twintigers en dertigers.

Het leidde tot menig 'awkward momentje', gladgestreken met zoete muziekjes en snelle montage. Jasmijn (18, beugel) hoopte op 'een soort Brad Pitt met een bos bloemen'. Haar Tim (20, verkoopmedewerker) leek niet erg. Hij moest een halve meter door de knieën. Na de start volgde meteen de terugblik: 'We hebben zelfs een klein beetje getongd'. 'Nou, bedankt. Doei!'

De gedroomde man van Gwenda (24, moeder van twee kinderen) mocht er niet uitzien als een broccoli 'Dat opgepompte, dat vind ik helemaal niks.' Ilyas (opgepompt, petje, shirtje) stapte binnen.

Meteen bekken. Het klonk als een overrijpe sinaasappel die kermend werd doodgedrukt op een citruspers. Hij was na afloop 'best wel blij met deze meisje', maar zij kwam niet naar de speeddate. 'Ik vroeg me af of-ie wel hetero was. Ik zag die getekende wenkbrauwtjes, ik denk dat hij langer voor de spiegel staat dan ik.'

Het ideetje baarde even opzien door een filmpje op YouTube. Je zag de bedaagde burelen aan het Mediapark al oplichten: Viral! Jongeren! Eindelijk!

Nu bleek het al na een kwartier net zo hol en saai als naakt daten op een onbewoond eiland. Door de speedmontage kwamen personages nauwelijks uit de verf, noch werd duidelijk wat het quasi-wetenschappelijke jasje beoogde bloot te leggen.

Love at first kiss werd u trouwens van uw eigen belastinggeld thuisbezorgd door Eyeworks. U weet wel, de producent van dat door en door publieke dansfestijn Strictly come dancing. Van Reinout Oerlemans, u weet wel: die de eerstehulpafdeling van het VUmc vol hing met verborgen camera's om er heel integer uw verse dwarslaesie mee te verpatsen.

Niets voor de publieke omroep? Hoe durft u! Berlusconi-achtige toestanden!

Meer over