Hij lekker in zwembroek en zij in bedekkende boerkini

De ingezonden brieven van donderdag 18 augustus.

Een dagje aan zee in Tel Aviv na de ramadan.Beeld afp

Brief van de dag

In verschillende Franse badplaatsen wordt de boerkini als badkleding verboden (Ten eerste, 17 augustus). Een verbod, daar is natuurlijk veel tegen in te brengen, zoals Aleid Truijens terecht betoogt woensdag. Ik pleit echter voor een gébod, in plaats van een vérbod.

Een gebod voor de echtgenoten, vaders, broers, volwassen zonen van die vrouwen in boerkini om zich aan precies dezelfde religieuze kledingvoorschriften te houden als die vrouwen. Dus niet in een luchtige, korte broek, T-shirt en teenslippers in de zomerzon paraderen naast een vrouw die van top tot teen bedekt is door textiel. Dus aan het strand: niet hij lekker in een zwembroek en zij in een bedekkende boerkini, maar allebei in een boerkini. Samen uit, samen thuis. Een gebod op égalité (gelijkheid) dus.

Liekie Braam, Hoorn

Lustopwekkend

Er is nogal wat ophef over of boerkini's op de stranden nu wel of niet moeten kunnen (Ten eerste, column van Aleid Truijens, 17 augustus). Ik vind van wel, maar dan onder de strikte voorwaarde: gelijke monniken, gelijke kappen. Die mooie moslimmannen kunnen ook verdraaid lustopwekkend, dan wel jaloersmakend zijn voor vrouwen en mannen. Die kunnen dan toch ook beter bedekt badderen?

M.J. Gerrits Jans, Groningen

Le speedo

Ook ik werd gisteren op onze vriendelijke camping in Ornans, Frankrijk, het zwembad uit gestuurd vanwege mijn kleding. Ik droeg geen boerkini, maar een zwemshort. Dat mocht niet. Vanwege de bacteriën mocht er alleen in een korte zwembroek, 'un speedo', gezwommen worden.

Ate Vegter, Ornans

Nonnen

Als de godsdienstige uitingen in het openbare leven in Frankrijk aan banden moeten worden gelegd (laïcité), ben ik benieuwd naar de maatregelen welke getroffen gaan worden met betrekking tot de katholieke nonnen, wier kledingdracht zich niet veel onderscheidt van de boerka.

Erik Ranzijn, Amsterdam

Radicale moslimgroepen

'Erdogans Turkije steunt radicale moslimgroepen' volgens de Duitse regering in een uitgelekt document (Ten eerste, 17 augustus), en de VVD vraagt hierover nu opheldering van de Nederlandse regering.

Die opheldering kunnen wij ook geven. Per direct worden alle betrekkingen met Erdogans regering bevroren, diens 'lange arm'-bemoeienissen in Europa worden onder een vergrootglas gelegd en op het hoogste politieke niveau aangepakt, er komt de strengst mogelijke grenscontrole tussen Europa en Turkije en de afgesproken 6 miljard steun aan Turkije wordt ten volle ingezet om Griekenland te helpen de 'vluchtelingencrisis' in te dammen.

Wouter van Oorschot, André Voskuijl, Amsterdam

Sportman Epke

Ik draag al onze olympische sporters een warm hart toe, maar een echte kanjer is voor mij sinds gisteren Epke Zonderland. Met een blessure een olympische oefening beginnen en aan het begin van je oefening vallen. Je weet op dat moment dat je kansloos bent voor een medaille. En dan toch opstaan en je oefening op een prachtige manier afmaken. Wat een sportman!

Helaas geen medaille, maar voor mij en ik denk veel anderen hierdoor toch een winnaar. Ik maak dan ook een diepe buiging voor deze sporter in hart en nieren.

C. Steenman-Vollebregt, Houten

Blok en zijn plan

Minister Blok wil zijn plan om de controle in de bouwsector door private bedrijven te laten uitvoeren toch doorzetten, ondanks negatieve uitkomsten bij een pilot in Den Haag (Economie, 17 augustus).

In de VS hebben we in een soortgelijke situatie in de financiële sector al kunnen zien dat private kredietbeoordelaars als S&P, Fitch en Moody's te snel hoge beoordelingen aan producten van kredietverstrekkers gaven, omdat verstrekkers anders naar een concurrent gingen. Het ging daarbij om een pakket rommelhypotheken die als risicoloos bestempeld werden. De gevolgen van de financiële crisis die mede hierdoor is ontstaan voelen we helaas nog steeds.

Als docent economie leg ik het mijn leerlingen als volgt uit: als je als leerling steeds zelf mag kiezen welke docent je proefwerk nakijkt en je de docent hier zelf voor moet betalen, wie laat je dan je proefwerken nakijken en welke docent verdient het meeste geld?

Mijn leerlingen hebben het snel door, dus meneer Blok mag best een les komen volgen.

Gijs Toren, Utrecht

Haagse boulevard

Wat een prachtige foto van de Haagse boulevard door fotograaf Lars van den Brink (V, 17 augustus).

Had ook een schilderij van Dennis Hopper kunnen zijn.

Helmuth van Son, Geleen

Vrouwelijke topsporters

Fijn dat 'onze' vrouwelijke topsporters het in Rio zo goed doen. Ook leuk dat de mannelijke commentatoren vaak ook weten waar de dames geboren zijn.

Misschien kan dat bij de heren ook eens worden vermeld. In deze trant: 'Daar gaat-ie, onze Ferry Weertman uit Naarden! Mmm, vreemd dat dat anders klinkt.

Ellen Houwen-Hartong van Ark, Leiden

'Commerciële zorg'

De betekenis van het zelfstandig naamwoord 'zorg': wat je doet voor (iets dat of) iemand die hulp nodig heeft. De betekenis van het bijvoeglijk naamwoord commerciële: met het doel om winst te maken ('Commerciële zorg splijtzwam in kabinet', Voorpagina, 17 augustus).

Een parafrase van dit woordgroepje: je doet iets voor iemand die hulp nodig heeft en je doel is dat je daarmee winst maakt. Mag ik hier de conclusie aan verbinden dat geen winst, geen zorg betekent? Misschien wat kort door de bocht maar het geeft wel aan waar de schoen voor een socialist wringt.

Mevrouw Klijnsma en heren Spekman, Samsom, Asscher, Dijsselbloem en Van Rijn, wordt het geen tijd om afstand te nemen van de economische dwang van de liberalen, en recht te doen aan onze sociale principes?

Evert van den Bergh, Breda

Gebogen hoofd

Het foto-onderschrift bij de foto op pagina 23 van de Volkskrant van 17 augustus luidt : 'Een schoonmaker buigt het hoofd als militaire hoogwaardigheidsbekleders in juni het parlement binnenlopen bij de traditionele opening van het parlementaire jaar in Groot-Brittannië.'

Dat suggereert dat de schoonmaker zijn hoofd buigt uit hoffelijkheid jegens de militair.

Dat is toch pure speculatie over de intentie van de schoonmaker? Ik zie iets heel anders: een schoonmaker die zijn werk controleert.

Laat in foto-onderschriften liever achterwege wat er mogelijk in de hoofden van de gefotografeerden omgaat, en beschrijf gewoon wat er te zien is: 'Schoonmaker en militaire hoogwaardigheidsbekleders bij de entree van het parlement bij de traditionele opening van het parlementaire jaar in Groot-Brittannië.'

Peteke Feijten, Delft

Meer over