Hij gaat er ondanks bezwaren van de minister komen: een fietsbrug over het IJ

Amsterdam zet de plannen voor een brug over het IJ door. Ondanks grote bezwaren in Den Haag en de provincie Noord-Holland stemde de voltallige gemeenteraad donderdagavond in met het plan 'Sprong over het IJ', waar de brug een onderdeel van is.

Luchtfoto van het IJ. Beeld anp
Luchtfoto van het IJ.Beeld anp

Naast de 'Javabrug' aan de oostkant van de stad bereidt het college ook de aanleg voor van een tweede brug aan de westkant. Verder komen er op korte termijn meer pontjes en wordt vaart gemaakt met de aanleg van metrostation Sixhaven, direct tegenover het Centraal Station. Zo wil de stad de druk op de almaar vollere veren achter het Centraal Station wegnemen.

Zowel bij oppositie als coalitie in het stadhuis is het enthousiasme over de brug groot, maar op het ministerie van Infrastructuur en Milieu bestaat grote weerstand. In een buitengewoon helder geformuleerde brief schreef minster Melanie Schultz van Haegen (VVD) vorige week aan de gemeente nog maar eens dat zij 'niet blij' is met het plan. Zij vindt de bruggen een grote hindernis voor de scheepvaart op een van de drukst bevaren stukjes water van Nederland. Dat stoort haar des te meer gezien de honderden miljoenen die het rijk net heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van de zeesluizen in IJmuiden.

In haar brief somt Schultz dan ook een pittig lijstje met eisen op waar zij Amsterdam 'juridisch aan zal houden', wanneer de stad het bruggenplan toch doorzet. Een daarvan is dat de bruggen 11,35 meter hoog moeten zijn. Een stuk hoger dan de toch al indrukwekkende 9,10 meter waar de gemeente aanvankelijk vanuit ging.

Bij GroenLinks wekt die eis grote wrevel aangezien alle bruggen over het verderopgelegen Amsterdam-Rijnkanaal wel op 9,10 meter liggen. De partij wil zich daartegen verzetten. Maar Schultz' partijgenoot Eric van der Burg, wethouder grondzaken, zei in de raad dat hij in principe wil proberen om de hoogte van 11,35 te halen. 'Wij zullen ons best doen om ook een brug te slaan tussen Amsterdam en Den Haag, de provincie Noord Holland en het bedrijfsleven.'

Wanneer de bouw precies begint staat nog niet vast, dat hangt van ontwerp- en aanbestedingsprocedure af. Maar het zal in elk geval na Sail 2020 zijn.

Lees verder

Een brug over het IJ
In Amsterdam-Noord dromen ze er al decennia van en in de Amsterdamse gemeenteraad heeft het idee ook al menigmaal op de agenda gestaan. (+)

Amsterdamse pont lijdt onder 'succes van Noord'
Op de klok op de kade staan nog 15 seconden tot vertrek, maar IJveer 54 is al weg. De pont is vol en dus heeft schipper Ruud de klep opgehaald in Amsterdam-Noord en koers gezet richting zuidoever.

Kijk verder

Op Bevrijdingsdag 2016 werd het IJ al eens overbrugd. Ironisch genoeg toonde het de grote frustratie van bewoners van Amsterdam Noord.

Meer over