High tech bij Aldi

De eerste broodbakautomaten kwamen uit Japan en werden in de Volkskrant een tiental jaren geleden hoopvol verwelkomd in het katern Wetenschap....

Het heeft langer geduurd dan we dachten, maar nu zijn er af en toe dan toch broodbakmachines te koop in de ordinairste supermarkt van Nederland, Aldi, waar de rijken alleen binnen durven met een zonnebril op. We kochten bij Aldi een merkloze broodbakker (150 gulden) voor onderzoek in eigen keuken. Fantastisch!

De Aldi-machine is mooier dan die van de Hema (200 gulden) en die van Blokker (230 gulden) en die van Metropool (250 gulden) en die van V & D (belachelijk: 300 gulden) en hij doet het uitstekend. Wie van suf supermarktbrood houdt, hoeft er alleen maar een broodmix uit een pakje in te kieperen. Dan maakt ie een suf brood. Maar wie op zoek is naar geweldige smaken, kan met droge gist en verschillende bloemsoorten dromen van broden bakken.

De broodrobot is op dit moment de intelligentste machine in ons huishouden. Maar een ding doet ie niet. Hij zegt niks terug. Van wat je erin doet, probeert hij deeg te kneden om dat, na het te laten rijzen, in een paar uur tot een mooi brood te bakken. Veel experimenten slaagden geweldig, maar een enkele keer wou een brood niet omhoog komen. We hadden dan graag op het displaytje van de machine gelezen: 'Te veel rozijnen mevrouw.' Of iets anders menselijks.

Meer over