'Hier wonen geen mensen, maar skeletten met een gele huid'

De duizenden inwoners van Yarmouk, een vluchtelingenkamp nabij Damascus, kunnen geen kant op. Nadat rebellen het gebied in juli vorig jaar in handen kregen, werd het door het Syrische leger hermetisch afgesloten van de buitenwereld: mensen kunnen niet meer weg, en voedsel of hulp kan niet naar binnen. 'Er wonen hier geen mensen meer', zegt Umm Hassan tegen persbureau AP. 'Alleen maar skeletten met een gele huid.'

Sacha Kester
De peuter Isra al-Masri, enkele minuten voor zij overlijdt. Beeld ap
De peuter Isra al-Masri, enkele minuten voor zij overlijdt.Beeld ap

Sinds oktober zijn zeker 48 mensen in Yarmouk omgekomen van de honger. Eén van hen is de peuter Isra al-Masri. Ze wordt door een onbekende vrouw in de armen gehouden in een filmpje dat door activisten online is geplaatst. 'Wat heeft dit kind gedaan!', roept de vrouw wanhopig. Het uitgemergelde meisje staart wezenloos voor zich uit. Enkele minuten later zou ze zijn overleden.

Er zijn vele verschrikkelijke verhalen. Zo heeft de tiener Mazen al-Asali zichzelf in december opgehangen toen hij geen eten had gevonden voor zijn stervende moeder. Een oudere man is doodgeslagen door dieven die in zijn huis op zoek waren naar voedsel en geld.

'Kinderen huilen van de honger', zegt de 27-jarige moeder Umm Hassan. 'Het ziekenhuis heeft geen medicijnen. Mensen gaan gewoon dood.' Toch blijven ouders hun kinderen naar school sturen, in een wanhopige poging het dagelijkse leven door te laten gaan. 'De autoriteiten zeggen dat we dit niet meer moeten doen omdat de kinderen duizelig zijn en letterlijk omvallen, maar dat weigeren we.'

Blokken cement rond smerige steegjes
Yarmouk is geen vluchtelingenkamp met tentjes, maar een buitenwijk met vierkante blokken cement rond smalle, smerige steegjes. Voor de oorlog in Syrië begon, woonden er zo'n 150.000 Palestijnen en in december vorig jaar werd het gebied door Syrische rebellen veroverd. Het werd al snel een basis waar vanuit de rebellen opereerden. Het Syrische leger antwoordde eerst met luchtaanvallen, en in juli werd Yarmouk van de buitenwereld afgesloten.

undefined

Fotocompilatie van de Facebookpagina van het Syrian Observatory for Human Rights. Op de foto's is een man te zien die van de honger is omgekomen in Yarmouk. Beeld screenshot
Fotocompilatie van de Facebookpagina van het Syrian Observatory for Human Rights. Op de foto's is een man te zien die van de honger is omgekomen in Yarmouk.Beeld screenshot

Pogingen om voedsel of hulp naar binnen te krijgen, mislukken. Afgelopen maandag nog moesten zes trucks van de Verenigde Naties vol voedsel zich weer omdraaien omdat het konvooi werd beschoten.

Volgens Chris Gunness, woordvoerder van de UNRWA (het Palestijnse vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties) is er sprake van groot lijden. 'Inwoners, waaronder baby's en kinderen, leven al lange tijd van rotte groenten, diervoeder en kruiden die worden opgelost in water', zei hij afgelopen weekeinde tegen verschillende media.

Er zouden nu nog 20.000 mensen in Yarmouk wonen en in november maakte de Syrische regering bekend dat burgers het kamp mochten verlaten. Honderden hebben dat geprobeerd, maar er braken nieuwe gevechten uit en de evacuatie werd stopgezet. Er komen nu foto's naar buiten van uitgemergelde mensen en stervende baby's.

Volgens de Verenigde Naties leven naar schatting zo'n 250.000 Syriërs in belegerd gebied, waar hulpverleners niet bij kunnen komen. Op een donorconferentie in Koeweit heeft VN-leider Ban Ki-moon woensdag gezegd dat de helft van de Syrische bevolking dringend humanitaire hulp nodig heeft. Dat zijn bijna 9,3 miljoen mensen.

De video's hieronder bevatten schokkende beelden.

Er hangt een laken in een straat van Yarmouk om soldaten te beschermen tegen scherpschutters. Beeld afp
Er hangt een laken in een straat van Yarmouk om soldaten te beschermen tegen scherpschutters.Beeld afp
Meer over