Hier moet u vannacht voor opblijven

Geen Nederlanders in actie vannacht, dat gebeurde eerder vandaag al. De handbalsters wisten tegen Noorwegen niet het brons te pakken. De volleybalsters lieten in hun strijd om het brons de Verenigde Staten ontsnappen. Hier moet u vannacht voor opblijven.

Lennart Bloemhof
Neymar Beeld photo_news
NeymarBeeld photo_news

22.30 uur, voetbal (m), finale

Als er een olympische medaille in Brazilië moet blijven van de thuissupporters, dan is het wel het voetbalgoud. Na een moeizame start - 0-0 tegen Irak en Zuid-Afrika - is het thuisland redelijk op stoom gekomen onder leiding van Neymar. Hij maakte de vroegste goal ooit in de olympische historie (na vijftien seconden).

De finale van het voetbaltoernooi is een saillant onderonsje. Brazilië strijdt met Duitsland om het goud. Twee jaar geleden werd het op het WK in Brazilië nog 7-1 voor de 'Mannschaft'. Op het olympisch toernooi zijn het weliswaar verkapte jeugdteams met een aantal dispensatiespelers die tegenover elkaar staan, maar mentaal staan de Brazilianen met 1-0 achter.

De Duitsers versloegen Nigeria met 2-0 in de halve finale. Brazilië verpulverde Honduras met 6-0.

undefined

Liveblog

Lees hier het liveblog voor het laatste nieuws uit Rio.

02.30 uur, atletiek (m), finale 5.000 meter

De Britse altleet Mo Farah struikelde op de 10 kilometer, stond op, rende door en won. Met zijn doorzettingsvermogen prolongeerde hij zijn gouden medaille uit Londen.

En dat terwijl hij al een volksheld was, na zijn successen op de 5 en de 10 kilometer op de Spelen van Londen in 2012. De 33-jarige ateleet van Somalische komaf maaakt vannacht in Rio kans zijn dubbelslag van vier jaar geleden te herhalen. Hij prolongeerde vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Peking al op indrukwekkende wijze de 5 en 10 kilometer, hij was de eerste die dit lukte.

Onomstreden is Farah niet. Hij heeft in de aanloop naar de Spelen van Londen twee keer een dopingtest gemist. Naar eigen zeggen hoorde hij bij beide controles de deurbel niet. Vorig jaar werd hij vijf uur aan ondervraagd over de vermeende dopingpraktijken van zijn coach Alberto Salazar.

Salazar werd er in een documentaire van de BBC van beschuldigd binnen zijn trainingsgroep te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. Farah werd door de Britse atletiekbond officieel vrijgepleit van doping.

Mo Farah Beeld reuters
Mo FarahBeeld reuters
Meer over