Hier moet u vannacht voor opblijven

Dag vier van de spelen in Rio is in volle gang. Roel Braas en Mitchel Steenman hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale twee-zonder, hun collega's van de lichte vier-zonder evenmin. Op judovlak was er wel succes: Anicka van Emden pakte brons. Judoka Frank de Wit strandde in de eerste ronde, net als schermer Bas Verwijlen. Niet gevreesd, er staat nog meer te gebeuren, want de dag is nog jong in Rio. Dit zijn de sporten om vannacht voor op te blijven.

Michael Phelps Beeld photo_news
Michael PhelpsBeeld photo_news

21.00 uur, turnen (v), teamfinale

Tweetiende punt. Meer was het verschil niet tussen wel of geen finale plaats in de landenfinale turnen. Zuur voor de Canadese vrouwen, feest voor de Nederlandse turnsters. Vanavond zal vanaf 21.00 uur blijken of de Nederlandse vrouwen nogmaals boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Wat er ook gebeurt, Nederland telt weer mee in de wereldsport turnen. Met dank aan de tweeling Sanne en Lieke Wevers, allrounder Eythora Thorsdottir, routinier Céline van Gerner en Vera van Pol. Die staken in glanzende vorm en veroverden met een fraaie vertoning van choreografie en acrobatiek de achtste plaats in de kwalificatiewedstrijd.

Sanne Wevers Beeld getty
Sanne WeversBeeld getty

03.17 uur, zwemmen (m), finale 200 meter vlinderslag

Als Michael Phelps een land was, dan zou hij op de goudenmedailleranglijst aller tijden 35ste staan. Voor Jamaica, en op gelijke hoogte met Argentinië. Negentien stuks, na het goud op de 4x100 meter vrije slag zondag. Vannacht kan hij op de 200 meter vlinderslag zijn twintigste goud halen.

Kan hij het nog een keer, dat is de vraag. Want liet hij Tamas Kenderesi nou voor gaan in de halve finale, of moest hij op het laatste stuk zijn meerdere erkennen in de Hongaar? En dan is er nog die andere Hongaar Laszlo Cseh, en de Zuid-Afrikaan Chad le Clos. Twee concurrenten van Phelps die met een langzamere tijd dan de Amerikaan een plekje in de finale bemachtigden.

Michael Phelps met de Hongaar Tamas Kenderesi. Beeld getty
Michael Phelps met de Hongaar Tamas Kenderesi.Beeld getty

04.38 uur, zwemmen (m), 4x200 meter vrije slag estafette

Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren pakten in mei goud op het Europees Kampioenschap. Dit biedt perspectief zou je zeggen. Maar de Europese individuele titel van Verschuren op deze afstand leverde hem geen finaleplaats op maandagnacht.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over