Hier moet u vannacht voor opblijven

Dag vijf in Rio de Janeiro is regenachtig en winderig, de roeiwedstrijden werden afgelast. Wel kwamen er vooralsnog twee medailles bij voor Nederland: Tom Dumoulin werd tweede in de tijdrit, en greep daarmee zilver. Anna van der Breggen pakte na het goud op de wegwedstrijd brons in de tijdrit. Medaillefavoriet Kim Polling stelde teleur bij het judo: ze ging in haar eerste wedstrijd onderuit.

Tess Wester, keepster van de Nederlandse handbalsters, juicht tijdens de wedstrijd tegen Argentinië. Beeld getty
Tess Wester, keepster van de Nederlandse handbalsters, juicht tijdens de wedstrijd tegen Argentinië.Beeld getty

22.36 uur, boogschieten

Spannend hoor, boogschieten, geloof ons maar. Rick van de Ven greep in Londen 2012 net naast een medaille en is uit op revanche. Hij neemt het op tegen de Brit Patrick Huston in de strijd om een plek bij de beste 16.

Sjef van den Berg plaatste zich eerder al voor de achtste finales op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van den Berg schoot zeer constant zonder afzwaaiers. Hij noteerde slechts met twee pijlen een acht, de rest was een negen of tien.

Rick van der Ven Beeld anp
Rick van der VenBeeld anp

23.00 uur, hockey (vrouwen)

U kunt de slaap gerust nog even uitstellen om de hockeysters aan het werk te zien. Zij gaan voor hun derde gouden medaille op rij en maken de favorietenrol meer dan waar. Na de 5-0 tegen Spanje en de 4-0 tegen Zuid-Korea verwachten wij vannacht tegen China weer veel doelpunten.

Let u ook vooral op Kelly Jonker, de 26-jarige spits is in vorm en tekende tegen de Koreanen voor drie doelpunten.

Kelly Jonker. Beeld anp
Kelly Jonker.Beeld anp

00.50 uur, handbal (vrouwen)

Komt er dan eindelijk een soevereine wedstrijd van de Nederlandse handbalsters? Dat zou bij wel bij de ambities passen: de gouden medaille is het doel. Stijf van de spanning waren ze de eerste wedstrijd vrijwel kansloos tegen handbalgrootmacht Frankrijk, maar ook tegen handbaldwerg Argentinië hadden ze het lastig.

Er was ook nog veel te doen om de scheidsrechters uit Iran ('teringlijers' noemde aanvalster Polman de mannen). Tegen Zuid-Korea krijgt Nederland de kans om de vorm van het afgelopen WK, waar ze tweede werden, te hervinden.

Estavana Polman Beeld anp
Estavana PolmanBeeld anp

03.12 uur, halve finale zwemmen 100 meter vrij (vrouwen)

Het zwemtoernooi valt tegen voor de Nederland. Femke Heemskerk presteert zwaar ondermaats, Sebastiaan Verschuren kan het ook niet waarmaken. De nationale aflossingsploeg bleef voor het eerst sinds 2007, het begin van een waarlijk glorieuze periode, op de 4 x 100 meter vrije slag verstoken van eremetaal.

Nu zijn de ogen gericht op Ranomi Kromowidjojo, de zwemkoningin van Londen in 2012. De vorm is goed, maar is ze goed genoeg? Laten we het hopen. Ook Femke Heemskerk krijgt op het koninginnennummer de kans voor een wonderbaarlijke wederopstanding.

Kromowidjojo. Beeld anp
Kromowidjojo.Beeld anp

03.00 uur, voetbal (Brazilië - Denemarken)

Het is vanavond erop of eronder voor het Braziliaanse voetbalelftal. Het team met sterspeler Neymar in de gelederen wist nog niet te scoren dit olympisch toernooi tegen voetbaldwergen Zuid-Afrika en Irak, en moet vanavond in ieder geval niet verliezen van groepsleider Denemarken om de knock-outfase van het toernooi te halen.

Het zou een enorme sof zijn als Brazilië, favoriet voor het goud, uit het toernooi vliegt. Op het WK voetbal twee jaar geleden ging het ook al mis. De Brazilianen wisten geen moment te overtuigen en vlogen met 7-1 tegen Duitsland uit het toernooi. Ondertussen praten de Brazilianen zichzelf moed in met de recente EK-overwinning van Portugal. 'Zij wonnen uiteindelijk ook het toernooi na drie gelijke spelen in de groepsfase', aldus spits Gabriel Jesus, net gekocht door Manchester City voor 32 miljoen euro. Maar voor de fluitende Braziliaanse voetbalfans zal dat niet genoeg zijn. Zij willen doelpunten en zeges zien.

Neymar. Beeld ap
Neymar.Beeld ap
Meer over