Hier klopt iets niet

Aan het voorpaginabericht van De Telegraaf over een weggepest homostel uit Den Haag was dinsdagochtend iets dat je met Bob den Uyl deed denken: hier klopt iets niet.

Zo moesten we aannemen dat twee volwassen homo's zich het huis uit hadden laten pesten door een moslim die nog op de lagere school zit. Twee weken na de eerste klacht waren ze al verhuisd. Tegen agenten was gezegd dat ze toch al verhuisplannen hadden. Niettemin eiste het stel van de 'lakse' gemeente een verhuisvergoeding.

De krant had trouwens nagelaten de jonge moslim weerwoord te vragen, zodat niet kon worden uitgesloten dat het hier een uitgesproken rotstel betrof, dat weleens een goede middelvinger had verdiend.

Meteen de volgende dag zou Wilders het stel bezoeken. Tussen aankondiging en bezoek liet Wilders ditmaal weinig tijd. Toen hij kort geleden aankondigde een 'oorlogswijk' in Helmond te zullen bezoeken, ging Ahmed Marchouch (PvdA) er de volgende dag snelletjes voor Wilders aan met de pers naartoe.

In die wijk was overigens niets aan de hand. Je kunt je afvragen of de onverschrokken oorlogsverslaggever Karskens er verstandig aan doet veel langer 'oorlogsgebieden achter de dijken' te beschrijven die niet bestaan.

's Avonds verspreidde de Haagse PVV een persbericht waarin met steun van Wilders het onmiddellijke vertrek van burgemeester Van Aartsen werd geëist. Door hun nieuwe adres aan Pownews te geven, had de gemeente het homostel volgens de PVV ernstig in gevaar gebracht.

Om deze PVV-eis serieus te kunnen nemen, moest je willen geloven dat de jonge moslim na de uitzending van Pownews de bus naar het nieuwe adres van de homo's zou nemen. Dit op voorwaarde dat zijn broers de betreffende lijn niet uit de dienstregeling hadden getreiterd, want dan had de jongen een vervoersprobleem. Van moslimouders valt in dezen niets te verwachten. Halen en brengen is er in die gezinnen niet bij.

Het werd steeds duidelijker dat ik de enige ter wereld was die doorzag dat hier een vies spelletje werd gespeeld. Ze hadden vast een deal gesloten. De homo's was een verhuisvergoeding beloofd, De Telegraaf exclusief nieuws, en Wilders zou proberen de virtuele zetels terug te winnen die hij vorige week tijdens momenten van verflauwde zelfbeheersing aan het Telegraaf-publiek was kwijtgeraakt.

Over Wilders' betrokkenheid bij het lot van gepeste homo's zij overigens opgemerkt dat hij een Limburgs stel niet wil helpen, omdat hun treiteraars geen moslims zijn.

Het werd belangrijk dat ik adres en tijdstip van het homobezoek zou achterhalen om de volgende ochtend van een afstandje enige onthullende observaties te kunnen doen. Ik vroeg de PVV inlichtingen. Sms'te Rutger van Pownews. Ik vond iemand bereid de schooldirecteur van de jonge moslim te bellen, en vroeg een ambtenaar informatie door te spelen. Daarna had ik het gevoel, ik was een maatschappelijke weldaad nabij.

De volgende ochtend was mooi. De eerste uren lag er dunne mist op de straten, eenmaal op het koffieterras scheen de zon. Een vuilniswagen droeg de tekst: 'Afval bestaat niet', op open schoenen liepen vrouwen door de herfstbladeren op het Plein.

Kort na elkaar ontving ik vier berichten. Van de PVV mocht alleen De Telegraaf mee op bezoek. Rutger hield de informatie geheim. De ambtenaar was te fatsoenlijk om te lekken, de schooldirecteur op studiedag. Het begon juist door te dringen dat journalistiek zo eenvoudig niet was, toen Wilders meldde dat het bezoek al had plaatsgevonden, en ik weer op mijn water kon vertrouwen.

Maar goed, ik heb ook mijn eer en deadlines - dan maar een intuïtieve onthulling. Het verhaal klopt niet, er zit een luchtje aan, het is gelogen en er is niets van waar. Volgens mij zijn het helemaal geen homo's.

undefined

Meer over