Hiddink en Turkije ontbinden contract

Na het verlies en gelijkspel tegen Kroatië is de rol van Guus Hiddink in Turkije uitgespeeld. In Zagreb bleef het 0-0, vervolgens stapte de coach op het vliegtuig naar Amsterdam. Gisteren werd bekend dat Hiddink en de Turkse voetbalbond hun overeenkomst hebben ontbonden.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Hiddink vertrok in augustus vorig jaar naar Turkije. Het lukte de Gelderlander niet zijn draai te vinden in het mediterrane land. De coach was, naar Turkse mening, te veel afwezig en ontwikkelde te weinig gevoel voor het Turkse spel. De Turken hadden, naar Hiddinks mening, een gebrek aan jonge spelers met ervaring op het hoogste niveau.

Zijn aanloop naar het EK werd afgelopen zomer ruw verstoord door corruptieschandalen in het Turkse competitievoetbal. Het begin van de competitie werd met een maand uitgesteld, tot ongenoegen van Hiddink.

Turkije was in 2008 de verrassing van het EK. Toen werd de ploeg pas in de halve finale gestuit door Duitsland. Vorig jaar nam Turkije niet deel aan het WK in Zuid-Afrika.

Dit jaar was de taak aan Hiddink de selectie te verjongen en een EK-kwalificatie binnen te slepen. 'Een zware opgave', zei hij achteraf. Kwalificatie mislukte, als hervormer zette hij wel enkele stappen. 'Ik heb nergens spijt van. Er is vers bloed ingebracht en Turkije kan hiermee verder.'

Hij hekelde het gebrek aan kansen voor jong talent in het Turkse clubvoetbal. 'Slechts één of twee spelers zijn doorgestroomd van de beloften naar de hoofdmacht van de nationale ploeg. Turkije heeft potentie, maar dan moet het systeem wezenlijk worden veranderd.'

In Turkije wordt gespeculeerd over de Duitser Berti Vogts als opvolger van Hiddink. Vogts is momenteel bondscoach van Azerbeidzjan. Hiddink (65) denkt nog niet aan pensioen, maar hij verwacht niet meer in Nederland te zullen werken. Mogelijk lonkt een managersfunctie bij Chelsea. 'Guus gaat even uitrusten en daarna zien we wel verder', liet zijn zaakwaarnemer weten.

undefined

Meer over