Hiddink brengt Zuid-Koreanen in vervoering

De aanbidding van de Zuid-Koreaanse voetbalfans voor hun nationale ploeg was fascinerend om te zien, en toch ook een beetje beangstigend....

Zuid-Korea schreef in eigen land historie door eindelijk een wedstrijd te winnen bij een WK voetbal, met 2-0 van Polen. Dat de tegenstander zeer matig en timide voor de dag kwam, deed niets af aan de Koreaanse vreugde. De fans gingen de straat op met vlaggen en volgeladen open auto's, zoals ze dat wel eens op tv hadden gezien over voetbalfeesten in Zuid-Europa.

'Dit is een glorieuze dag voor het Koreaanse voetbal', realiseerde bondscoach Guus Hiddink zich. 'En het is een stap in een ontwikkeling die ook na het WK moet doorgaan.'

Zuid-Korea was in vijf voorgaande WK's verworden tot de risee van het mondiale voetbal. Af en toe was een gelijkspelletje behaald, maar bovenal waren nederlagen geleden in alle soorten en maten, van 9-0 tegen Hongarije in 1954 tot 5-0 tegen het Oranje van Hiddink in 1998.

De enige Koreaanse overwinning was nota bene behaald door de communistische buurstaat Noord-Korea, dat in 1966 Italië uitschakelde en de kwartfinales haalde. En nu lonkt met duels tegen de Verenigde Staten en Portugal te gaan de tweede ronde, natuurlijk ook voor het eerst in de historie.

Zuid-Korea leerde onder Hiddink, anderhalf jaar geleden aangetrokken door de machtige bondsvoorzitter Chung, aantrekkelijk voetballen, aanvallend, met flair en een ijzeren conditie. De ploeg gaf Polen geen kans, op een paar nerveuze minuten in de beginfase na. Opvallend was dat de Aziaten vrijwel alle kopduels wonnen, terwijl ze gemiddeld veel kleiner zijn.

Hiddink, ook tijdens de wedstrijd geflankeerd door een tolk die hem overal schaduwt, trok na afloop de vergelijking met Oranje, dat hij in Frankrijk tot in de halve finales bracht. 'Zuid-Korea is nog een onschuldig team, met een gebrek aan ervaring op het hoogste niveau. Nederland was gerijpt en klaar voor het succes. Maar dit team heeft de laatste maanden ongelooflijk snel geleerd, en de toewijding is fantastisch.

'Maar alleen toewijding is niet genoeg. Daaraan heb je niets, als intelligentie ontbreekt. Vooral in de laatste vier maanden is veel veranderd. In die periode heb ik de groep vrijwel voortdurend tot mijn beschikking gehad.'

Hiddink haalde de spelers die geen buitenlandse club hebben, uit de Zuid-Koreaaanse competitie die weinig voorstelt, liet ze overal in de wereld wedstrijden spelen, tartte de oudere vedetten door ze een tijdje te passeren en haalde ze terug toen hij de gretigheid weer in hun ogen zag. Het was beslist niet zo dat ze lui waren geworden, maar ze waren vastgeroest in het patroon van hun cultuur. 'Senioriteit', noemt Hiddink dat. Jongeren luisteren altijd en gedwee naar ouderen.

Hiddink zette de zaak op scherp. Zo passeerde hij de populaire, met een meestal blond geverfde haardoos door het leven gaande doelman Kim voor de onbekendere Lee, die hij ergens op de bijvelden had gezien. Ouderen als aanvoerder Myung Bo Hong, de maker van het openingsdoelpunt Sun Hong Hwang en de fantastische middenvelder Sang Chul Yoo, die voor 2-0 zorgde, behoorden op deze magische avond in Busan tot de uitblinkers. Eindelijk konden ook deze dertigers, die zo vaak waren vernederd, een succes vieren in het vuurrode shirt.

'Buiten het veld moeten we nederig zijn en blijven, maar daarbinnen mag geen verlegenheid meer bestaan', hield Hiddink de spelers voor om ze van hun cultureel bepaalde volgzaamheid af te helpen. Als hij ze opdracht zou geven in een boom te klimmen, zouden ze dat doen, al was het midden in de nacht.

'Ik voel zelf ook een enorme blijdschap', aldus Hiddink na de euforische ereronde van de spelers. In de personen van hulptrainer Verbeek, teammanager Roelfs en conditietrainer Verheyen heeft hij een Nederlandse staf.

Hiddinks populariteit is immens. Al tijdens het opdreunen van de namen wist hij zich voorzover het de toejuichingen aangaat slechts overtroffen door enkele spelers, onder wie aanvaller Hwang. De 33-jarige spits van Kashiwa Reysol uit Japan nam in de 26ste minuut een lage voorzet perfect op de voet, waarbij zij aangetekend dat hij volledig ongedekt stond. Doelman Dudek was kansloos. Hiddinks gebaar na het doelpunt, een gebalde vuist die hij van onder naar boven beweegt, is inmiddels in Zuid-Korea bekend door een tv-reclame voor creditcards.

Yoo scoorde na 53 minuten met een schot, na nieuwe Poolse flaters, en het beeldscherm toonde meteen de president, zwaaiend met zijn rode pet.

Het was de perfecte avond voor voetballend Zuid-Korea. Zoals al met voorspellende gave op het spandoek stond: Our first winning, made in Busan. En: Hiddink, make our dream come true.

Typerend voor de instelling in het land waren tenslotte de mededelingen meteen na afloop op het scorebord. Eerst: Dynamisch Korea. Dan: Schoon Korea. En dan: ruim de rommel naast je stoel even op.

Meer over