'Hezbollah pleegde aanslag op Hariri'

LEIDSCHENDAM - De radicale Hezbollahbeweging was verantwoordelijk voor de moordaanslag in 2005 op de populaire miljardair en ex-premier van Libanon Rafik al-Hariri. Dat heeft CBC News, een Canadese nieuwszender, gemeld op basis van eigen onderzoek.

ANP
EPA Beeld
EPA

Verslaggevers van het tv-station hadden onder meer inzage in vertrouwelijke VN-documenten, rapportages van de politie in Libanon en afgeluisterde gesprekken van de Hezbollah-aanhangers die de aanslag zouden hebben uitgevoerd. Hezbollah stelt dat Israël de telefoongesprekken heeft gemanipuleerd om Hezbollah in een kwaad daglicht te stellen. De sjiitische beweging, die op dit moment deel uitmaakt van de Libanese regering, stelt al langer dat Israël achter de bomaanslag zit.

Tribunaal
Het in Leidschendam gevestigde Speciale Tribunaal voor Libanon verricht onderzoek naar de moord op Hariri. Het tribunaal is fel omstreden in Libanon. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah riep de Libanezen eind vorige maand op het in zijn ogen partijdige tribunaal te boycotten. Libanon zou het onderzoek zelf moeten doen.

Tijdens de bomaanslag in het centrum van Beiroet, de hoofdstad van Libanon, vonden in totaal 23 mensen de dood.

Meer over