Hewitt haalt als eerste halve finale

De Australiër Leyton Hewitt heeft woensdag als eerste speler de halve finales van het open Amerikaanse tenniskampioenschap bereikt. De als negende geplaatste speler versloeg in zijn kwartfinalewedstrijd de Fransman Arnaud Clément simpel in drie sets: 6-2, 6-4, 6-3....

ANP

De negentienjarige Australiër is duidelijk in vorm en had geen kind aan zijn drie jaar oudere opponent. Hewitt stond voor het eerst in een kwartfinale van een Grand Slam-toernooi. Hij klaarde de klus binnen twee uur. Tot nog toe moest hij in New York slechts een set afstaan.

In een partij van 4 uur en 15 minuten, de langste tot dusver bij de US Open, plaatste de Amerikaan Todd Martin zich als laatste voor de kwartfinales. Hij zegevierde over de Spanjaard Carlos Moya. De setstanden waren: 6-7, 6-7, 6-1, 7-6, 6-2. Martin ontmoet in de kwartfinale Thomas Johansson. De Zweed had eerder de Australiër Wayne Arthurs in vier sets verslagen: 6-4, 6-7, 6-3, 6-4.

Marat Safin kwam op simpele wijze bij de beste acht. De als zesde geplaatste Rus was veel te sterk voor de Spanjaard Juan Carlos Ferrero, nummer 12 op de plaatsingslijst: 6-1, 6-2, 6-2. Safin speelt nu tegen de Duitser Kiefer.

Venus Williams komt in de halve finale uit tegen de Zwitserse Martina Hingis. De als eerste geplaatste Hingis versloeg in de kwartfinale de als zesde geplaatste Amerikaanse Monica Seles: 6-0, 7-5. Venus Williams knokte zich naar de laatste vier door een 6-4, 1-6, 6-1 overwinning op de Française Nathalie Tauziat.

Hingis speelde net als Venus Williams een wisselvallige partij. De Zwitserse kleineerde haar tegenstander Seles, in het verleden twee keer winnares van het US Open, in de eerste set door deze in veertien minuten naar zich toe te trekken: 6-0. In de tweede set bood Seles meer weerstand. Desondanks werd het 7-5.

De Russin Jelena Dementieva schakelde woensdag verrassend de als tiende geplaatste Anke Huber uit. Dementieva won de spannende kwartfinalepartij in drie sets 6-1, 3-6, 6-3.

In de eerste set overklaste Dementieva Huber op alle fronten. In 18 minuten stond er 6-1 op het scorebord. In de daaropvolgende games leek de Russin af te stevenen op een gemakkelijke overwinning. In de zesde game van de tweede set sloeg de Duitse echter terug. Huber won vier games op rij en dwong een derde set af.

In een spannende laatste set gingen Huber en Dementieve gelijk op en leek Huber door een break zelfs aan het langste eind te trekken. Dementieva hervond zich echter op tijd. Door twee servicebreaks besliste ze de wedstrijd na 1 uur en 25 minuten in haar voordeel. Dementieva komt in de halve finales uit tegen Serena Williams of Lindsay Davenport.

De Braziliaan Gustavo Kuerten is het slachtoffer van een sponsorrel. De winnaar van Roland Garros zal niet deelnemen aan de Spelen. Kuerten is contractueel verplicht het shirt van zijn privé-sponsor Diadora te dragen, maar het Braziliaans Olympisch Comité wil dat atleten die in Sydney uitkomen kleding dragen van de bondssponsor Olympikus. Het weigert daarop een uitzondering te maken.

Ook Andre Agassi is niet van de partij in Sydney. De Amerikaan trok zich gisteren om persoonlijke redenen terug voor het olympisch toernooi.

NEW YORK: open Amerikaanse kampioenschappen: mannen, vierde ronde: Safin (Rus/6) - Ferrero (Sp/12) 6-1, 6-2, 6-2, Johansson (Zwe) - Arthurs (Aus) 6-4, 6-7, 6-3, 6-4, Martin (VS) - Moya (Sp) 6-7, 6-7, 6-1, 7-6, 6-2.

Kwartfinale: Hewitt (Aus/9) - Clément (Fr) 6-2, 6-4, 6-3.

Vrouwen, kwartfinales: Hingis (Zwi/1) - Seles (VS/6) 6-0, 7-5, Dementieva (Rus) - Huber (Dui/10) 6-1, 3-6, 6-3.

Dubbel, mannen, kwartfinale: O'Brien/Palmer (VS/3) - McPherson/Stafford (Aus/ZA) 6-0, 6-4.

Dubbel, vrouwen, kwartfinales: Williams

/Williams (VS) - Rubin/Testud (VS/Fr/4) 1-6, 6-1, 6-3, Callens/Van Roost (Bel/12) - Martinez/Tarabini (Sp/Arg/9) 6-3, 7-6.

Gemengddubbel, kwartfinale: Koernikova

/Mirnyi (Rus/WRus/4) - Schett/Eagle (Oos/Aus/6) 7-5, 6-3; halve finale: Sanchez/Palmer (Sp/VS/2) - Haarhuis/Likovtseva (Ned/Rus/3) 6-4, 6-4.

Meer over